Следвайте ни

Професор съобщи с точност новия пик на COVID-19. Утре решават за затягане на мерките

viber icon

Повече от 1200 човека са новозаразените днес с COVID-19, това е с около 100 повече, така че за съжаление, нашите прогнози ще се сбъднат. Това съобщи пред БНТ директорът на Александровска болница проф. Борис Богов.

Очакваният пик е около 25 февруари.

Предстои на своето заседание утре Националният щаб да вземе решение за промяна в мерките при покачване на заболяваемостта - ако се стигне до 200 заразени на 100 000 души. Тогава ще се пристъпи към обратния ред на затягане на мерките, обясни проф. Богов.

Всички болници също имат готовност за реакция при повишаване на заразените - до 48 часа да върнем обратно възможността за прием на по-голям брой пациенти. Освен това всички системи за обдишване и респиратори, трябва да бъдат в готовност, допълни директорът на Александровска болница.

Потвърждават се нашите прогнози, които бяха заложени за след Нова година за покачване на случаите. Огнището в Кюстендил е пример за това, заради неспазване на мерките. Доколкото имам информация, това се е случило в цех в Кюстендил, където не са били спазвани мерките, обясни проф. Богов.

Мутацията на вирусите е естествен процес и се осъществява по няколко линии - основните са естествена и външна намеса, включително лечение с плазма би могло да бъде в основаната на мутирането на един щам, както и лечението при COVID-19 и начините на заразяване. Лечението с кръвна плазма не е панацея, има строги показания и не бива да се използва при всеки пациент, твърди проф. Богов.

Универсално лечение на COVID-19 няма, има лечение с доказан ефект от определени средства, но всичко е на база на индивидуален подход. Няма и лекарства, които трябва да се приемат профилактично и да превантират заразяването,категоричен е директорът на Александровска болница.

Среднотежките случаи в здравното заведение са 48 към момента, интубирани са 7, на интензивна терапия са 6, допълни директорът на Александровска.

Най-честите усложнения при преболедувалите COVID-19 са при дихателната и сърдечно-съдовата система. Не малко пациенти имат нужна от неврологична и психична помощ, каза още проф. Богов.

Ако се премине границата от 200 на 100 000 заразени, плановият прием и операциите в болниците най-вероятно ще бъдат отменени, прогнозира той.

Изработените ваксини са един успех на науката. Към настоящия момент, те са единственото средство, което предпазва от по-сериозно боледуване, не от заразяване. Нека всеки един човек е наясно, че ваксиниран не значи, че не е преносител, каза проф. Богов.

Ваксината на "Астра Зенека" е на друг принцип - тя е с носител на известен вирусен щам, стар, който е натоварен с белтъчни съставки от коронавируса и неговата цел е да го вкара в организма, за да започне да изработва антитела, обясни директорът на Александровска болница.
Всеобщото становище на страните от ЕС е, че тя може да се прилага на хора до 65 години, допълни той.

В Александровска болница лекуваме всякакви случаи, но ние не ги типизираме по щамове. Алгоритъмът за поведение и лечение както на "стария", така и на мутиралия коронавирус, е един и същ, заяви проф. Богов.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

далавери

далавери

10.02.2021 | 23:04

"Всеобщото становище на страните от ЕС е, че тя може да се прилага на хора до 65 години, допълни той." - Защо заблуждават хората? В доста страни не се прилага над 55г. Вероятно искат да оправдаят многомилионната лобистка поръчка на "експертите" от ГЕРБ?

Отговори
1 2
професор

професор

10.02.2021 | 14:36

Професор по какво?????Сексолог

Отговори
6 3
Ден

Ден

10.02.2021 | 13:57

Всяка година по 10 000 души умират у нас заради болести, причинени от мръсния въздух. А това е повече от досега отчетените като „разболели се от ковид”. Чудно защо „загрижените управници” не вземат същите сериозни мерки срещу замърсяването на въздуха в градовете – да мият улиците, да въведат локдаун за личните автомобили, да проверяват ефективността на катализаторите на колите, да засилят комфорта в обществения превоз, да въведат такива данъци, че да е по-изгодно товарите да се возят чрез електрифицирания ни ж. п. транспорт, който стои почти неизползван.

Отговори
12 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай