Следвайте ни

Професор Христова с важни новини за имунитета и смъртността при COVID-19

viber icon

119 дни след последния брифинг на Националния оперативен щаб централният канал за получаване на информация отново е активен и отново дава повод за анализи.
Един от големите проблеми, отчетен и вчера от здравния министър, е увеличеният капацитет на болнични легла, но все така ниският брой на лекуващи медицински специалисти. Какви са възможните решения и мерки?

"Посланията станаха умерени, важно е, че се дава реалната картина у нас. Имаме капацитет с предпазни средства, но има дефицит в кадрите. Има и умора, част от тях се разболяха. Тепърва ще се засилят респираторните инфекции и разпространението на коронавируса", каза за "България сутрин" заместник-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Тя смята, че в здравната система ще е трудно, но медиците ще устоят.

"Трябва да се отчита умората на всички медицински кадри. И преди коронавируса бяхме на едно челно място по смъртност. Българинът е с много хронични заболявания. COVID-19 е много сериозно заболяване, то дава и автоимунни нарушения. Доказано е, че част от населението има имунитет срещу COVID-19, без да е боледувало", отбеляза специалистът.

Проф. Христова добави, че 80% от хората изкарват коронавируса безсимптомно и леко.

"Втората вълна неминуемо ще дойде с настъпването на есента и зимата, в България това засега се забави. В момента се разработват праговете и се следят над 20 показателя, за да се даде практическа насока на здравните власти по области", обясни в ефира на Bulgaria ON AIR зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Тя подчерта, че няма да се затваря цялата държава, а при всички случаи ще бъде регионално, но това за момента не е на дневен ред.

"Децата много по-рядко са инфектирани. В детските градини има много малко случаи при децата. Когато PCR тестът отрицателен резултат, той може да е фалшиво отрицателен. Когато даде положителен - той много трудно може да е фалшив.

Няма хапче чудо, което изведнъж да елиминира вируса. Препаратите, които са известни и действат, по-скоро в болнични условия се ползват", посочи проф. Ива Христова.

Според нея хората вече имат повече съзнание и с прилагането на противоепидемичните мерки срещу COVID-19 ще се намали и заболеваемостта от остри респираторни вируси.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Масларова

Масларова

02.10.2020 | 19:44

Голям оптимизъм.... без покритие.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?