Следвайте ни

Професор Гетов с важни новини за ваксината на "Астра Зенека"

viber icon

Съвсем скоро след стартирането на доставките на ваксината "АстраЗенека" нещата ще се нормализират, прогнозира в "Денят започва" проф. Илко Гетов - представител на България в Европейската агенция за лекарствата. На фона на недоверието и антиваксиналните настроения е възможно да останат неупотребени ваксини, допълни той пред БНТ.

Съгласно европейското законодателство ваксините срещу коронавирус трябва да преминат през т.нар. централизирана процедура за разрешаване за употреба, защото са биотехнологичен лекарствен продукт. По тази причина България не може да се договаря директно с производители на ваксини и да не чака одобрение, обясни проф. Гетов.

Държавите членки имат възможност за т.нар. спешна употреба да се въведат някакви местни правила за разрешаване. Какъвто е случаят с Унгария. В България принципът е ясен - нещата се случват централизирано.

"Това е най-сигурният път, защото в процедурата за разрешаване на употреба на централизирано ниво са включени експерти от всички страни, второ - най-добрите експерти и трето - е ангажиран целият потенциал на Европа така че да се осигурят качествени лекарства", посочи проф. Гетов.

Той разсея насажданото в пространството становище, че ваксината "АстраЗенека" е забранена за хората над 55 години.

В хода на анализа беше преценено, че две от клиничните проучвания на този етап не са приключили, поради което бяха оценени само две клинични проучвания, обясни проф. Гетов.

Според тях делът на пациентите над 55 години е твърде малък, за да може статистически да бъде доказано, че ваксината е ефикасна и безопасна и за лицата над 55 години. Няма данни, които да доказват същата ефикасност както при лицата от 18 до 55 години.

Ефикасността на ваксината на "АстраЗенека" е 59,5%, което е достатъчно да покрие стандартите, посочи още проф. Гетов. За момента няма данни за сериозни странични ефекти при ваксините срещу COVID.

"На този етап има одобрени и въведени вече планове за управление на риска, които включват ежемесечно докладване на събраните данни от практиката", каза проф. Гетов.
В първия такъв доклад няма никакво увеличение в честотата на появата или появяването на нови нежелани реакции.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай