Следвайте ни

Професор Гетов с извънредни новини за ваксините

viber icon

Не е невъзможно лекарство или ваксина да бъдат използвани у нас, без да са минали през одобрението на Европейската агенция по лекарствата, но скоростта за разрешаване за употреба по оценка на ЕМА е по-бърза, отколкото национална процедура през Българската агенция по лекарствата“. Това поясни пред БНР проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата.

Той уточни, че в ЕМА все още не е стартирала процедура за руската ваксина. „Спутник V“ е преминала през научна консултация. Следва официално заявление за разрешаване за употреба, след което ще бъде стартирана процедурата за поетапна оценка“, обясни Гетов.

В предаването „Неделя 150“ проф. Гетов допълни, че очаква „мощна информационна кампания. Най-подходящата ваксина за поставяне от личните лекари е тази на „АстраЗенека“ и това ще даде силен тласък в кампанията при общопрактикуващите лекари. Те трябва да търсят информация, ръководства, които да им позволят да са ефективни“.

Проф. Илко Гетов уточни, че няма увеличение на броя на нежеланите лекарствени реакции, на нови нежелани реакции или на смъртни случаи след ваксиниране.

„Едно от големите преимущества на ваксините като предпазно средство е, че дори впоследствие да се заразиш, което не е невъзможно, вероятността да се стигне до тежки усложнения, е нулева. Предполага се, че ваксините ще създават поне двегодишен имунитет. До 6 месеца е имунитетът, който придобива преболедувал. Няма противопоказания хора, преболедували Covid-19, да се ваксинират“, каза експертът.

Той  смята, че фитнесите са по-опасни за здравето на хората от заведенията, където мерките могат да се спазват по-ефективно.

„Не трябва да се бърза. Твърде крехка е стабилността, която успяхме да постигнем. Скоро ще стигнем прага от 1500, при който трябва да върнем отново някои мерки. Това е въпрос на отговорност“, каза проф. Гетов.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай