Следвайте ни

Професор Аргирова: Децата с маски, не целувайте бебета

Вижте ценни съвети как да различим "коронката" от грипа

viber icon

Мисля, че още няколко години вирусът COVID-19 ще бъде с нас, каза вирусологът проф. Радка Аргирова в "Денят започва" на БНТ. "Засега виждаме, че има нарастване на случаите, учебната година е повод за това", заяви тя.

"Не се спазват предвидените мерки, увеличиха се събиранията през лятото, това е причина за повече заразени", каза проф. Радка Аргирова, "Трябва да кажем, че в България, в сравнение с останалите страни, броят на заразените не е чак толкова голям.

За втора вълна в България не можем да говорим, защото първата не е свършила. Има вълнообразни спадания, покачвания, които и в бъдеще ще бъдат налице. Само като се спазват мерките, можем да помогнем за за намаляване на заразата".

Проф. Аргирова категорично е за използване на маските, дори и в училище. "И когато си играят, децата трябва да са с маски. Шлемовете също вършат работа, особено за тези, които непрекъснато са във връзка с хора. Те са полезни, трябва да се почистват периодично, а маската трябва да се сменя", препоръча вирусологът.

При малките деца е трудно да се слагат маски в детските градини и проф. Аргирова препоръча по възможност да се разредят групите и да се измисля такова занимание, при което децата да не са много близо един до друг. И посъветва бебетата да не бъдат целувани, за да се избегне предаването на вируси.

При наближаване на грипния сезон хората си задават въпроса как ще се разпознава грипът от коронавируса. Този проблем стои пред лекарите - как ще поставят диагнозата. Има тестове - и бързи, и PCR за COVID, и за грип, и комбинирани.  Има и признаци, по които грипът се различава от коронавируса.

Признаците на грипа започват 24 до 48 часа от досега до заразен, при COVID симптомите се проявяват на 7-8 ден, но още от 2-3 дни заразеното лице отделя вирус.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Мими

Мими

24.09.2020 | 12:03

Маски и деца. Мислите малко.

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?