Следвайте ни

Професор Александрова: COVID-19 може да отключи диабет

viber icon

COVID-19 предизвиква много порече поражения от останалите вируси, може би отключва и диабет. Това заяви сензационно пред Канал 3 професор Радостина Александрова, вирусолог от БАН€

"Все не е ясно как коронавирусът е прескочил от прилепа на човека, това място може да съхранява вируса и той да се връща отново и отново. Еволюцията на вирусите винаги е във връзка с човека". С тези думи започна участието си в предаването "Пулс" професорът.
"Едрата шарка е предизвиквала многобройни епидемии през вековете, а хората често са оставали обезобразени, губели са зрението. Когато той попада в Америка, успява да убие около 90 % от населението там", припомни тя.
"Вирусът няма интерес да ни убие, има за цел да се разпространява. Вирусите колкото и да са изменчиви, те са и доста консервативни. Те се променят, но не и клиничната им картина. Могат да бъдат функционално активни единствено в живите клетки на своите гостоприемници", обясни професорът.
"Изменчивият вирус няма как да просъществува в стабилна среда, ако самият той постоянно се променя. Това би му причинило голям стрес. Голяма част от мутациите са неутрални", допълни тя.

"Между COVID и SARS има и много разлики. SARS не успя да се разпространи така. Поне 2 клетъчни ензима помагат сега, при предишния беше само 1. SARS предизвика основно респираторно заболяване.

При COVID не е така – поразява не само дихателната система, поразява и кръвоносните съдове, тромбози, има увреждания на сърцето, на нервната система, може би може да предизвика и диабет", заяви вирусологът.
  
"Реинфекциите протичат леко и безсимптомно. Може да става дума за различни типове коронавируси, може би вторичното протичане е от друг генотип. Панацеята е да умеем да живеем в хармония със себе си, да се обичаме и да обичаме хората около нас – щастието е най-сигурната формула за здраве", сподели още проф. Радостина Александрова.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?