Следвайте ни

Проф. Витанов за новата вълна на COVID-19: По 3000 случая на ден през септември

Ако София, Пловдив, Варна и Бургас се оцветят в оранжево, значи проблемите са започнали, посочи математикът

viber icon

Пикът на четвъртата вълна на коронавирус у нас ще е през септември. До средата на август ситуацията ще е спокойна, проблемите ще започнат във втората половина на месеца. Това съобщи пред Нова тв математикът проф. Николай Витанов.

"Много рязко ще се вдигне броят на заболелите, защото делта вариантът на вируса се разпространява по-лесно. Но това означава и че рязко ще падне. Продължителността не е голяма, но пиковите стойности, които можем да достигнем обаче може да са такива, че свят да ни се завие", обясни проф. Витанов.

Той заяви, че повече в публичното пространство няма да дава средносрочни и дългосрочни прогнози и ще остави това на хейтърите. Но напомни, че наскоро е дал оптимистичен сценарий, според който в края на август болните ще са по 1500 на ден. Според песимистичния сценарий те може да достигнат и 3000. Имало и апокалиптичен сценарий, който проф. Витанов отказа да съобщи, но той уточни, че тази прогноза касае болниците. 

"Засега доминира оптимистичният сценарий, но не е малка и вероятността за другата прогноза. Тогава ни чакат нови висоти", каза проф. Витанов.

Той очаква скоро на картата у нас да се появят области в оранжево, като става дума за райони в източната част. Ако София, Пловдив, Варна и Бургас се оцветят в оранжево, значи проблемите са започнали, добави проф. Витанов.

Според него в момента у нас пълна защита има около 1/4 от населението, а непълна - около 50%. Последната обаче не била достатъчна срещу делта варианта.

На въпрос при този темп на ваксинация у нас кога ще достигнем имунитет от 70%, проф. Витанов заяви: "Догодина през февруари месец, ако обаче всички си задържат нивото на антителата, а знаем, че те намаляват с времето, така че може и никога да не достигнем тези 70%".

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Ностардамус

Ностардамус

01.08.2021 | 15:26

Аз предричам по 3000 на ден,със стомашно чревни разстройства от морето......и фалит на жълтия сайт Магарица.

Отговори
5 4
Най  сигурния  лек-  лично  изпитано  средство

Най сигурния лек- лично изпитано средство

01.08.2021 | 14:39

Изключете си телевизорите, захвърлете телефоните, спрете да четете всякаква преса. Начаса ще забравите за ковида и тези красавци гадатели.

Отговори
9 6
Тоз е луд

Тоз е луд

01.08.2021 | 12:01

Точно преди 1 седмица тоя пишман математик каза 2000 случая на ден, сега ги е дигнал на 3000 хахах. Той в живота си решавал ли е аритметична прогресия и знае ли колко души прави това на седмица, то толкова хора няма е България

Отговори
11 10
Езили Илиева

Езили Илиева

01.08.2021 | 10:55

Кога ще го махнете, това лъжливо дрънкаш от телевизиите? И какво общо има математиката с вирусологията? Престанете да малтретиране народа! Само, като му видя физиономия та на тоя и ми се повръща, добре, че има и други канали? Прекаляват с този натиск, върху хората? Заради това, да се вземат едни пари, пак народа ще го отнесе! И да Ви кажа, на хората вече им се иска да умират, вместо отново без причина да затварят всичко?! ТОВА се нарича ГЕНОЦИД върху съществата на земята, защото някой е решил да се обогати за сметка на съществата! Защо всички мълчат, кой измисли този ВИРУС? И ЗАЩО ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ, ПРАВЯТ ЕДНО И СЪЩО? ЗА ПАРИ.... ЗАЩО? ТОЛКОВА НЕВИНЕН НАРОД СИ ОТИДЕ, БЕЗ ПРИЧИНА.... КАК МОЖЕ, КАК? ... .... .... !!!! ???

Отговори
12 13
-10

-10

01.08.2021 | 10:52

Вай, вай, вай, брях, брях, брях! И ко прайм ся?

Отговори
3 7
Като зафърчат камъне и дърве

Като зафърчат камъне и дърве

01.08.2021 | 10:45

Чифутския дистибутор на ГМО ваксата не се свени изобщо Играе с цифрите на едро като предците му сарафи Твърдо 3 000 Няма лабаво Няма пазърлък Чифута си е казал думата Да искаме да се договорим за 2 999 не може Казана чифутска дума хвърлен камък До тогава докато не ги прогоним с камъни от Милата ни Родина към техните родни места към Содома и Гомора

Отговори
5 10
Киро

Киро

01.08.2021 | 10:25

Този няма ли да го озаптят за насаждане на страх и други според Наказателния кодекс?

Отговори
8 13
Нострадам

Нострадам

01.08.2021 | 10:13

Продуктова реклама на застоялите ваксини. Трета бустер ваксинална доза се предвижда. А след среща с вируса възниква имунологична памет, готовност за антителен отговор при нужда. Никой не управляма автомобил с газ форсаж, а при нужда. Контраверсиално за общественото здраве са гадания за страх, паника, параноя. Масов страх е психотехника от 1945, нищо ново

Отговори
12 10
врачка

врачка

01.08.2021 | 09:50

Пълен въздух.....Нищо от това, което каза преди няколко дена не се оправда.

Отговори
11 13

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?