71
Следвайте ни

Проф. Витанов за COVID-19: Ситуацията в Пловдив и София бавно се влошава

viber icon

София-град и Пловдив още не са във виолетовата зона. Ситуацията при тях се влошава, но относително бавно. Дифузното разпространение е в 9 области в момента. Това написа математикът проф. Николай Витанов в профила си във фейсбук.

Ето и целия текст на публикацията:

Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 28 септември 2021 г.

Най-напред, задължителната програма (скъсявам текста тук, интересът ми към хейтърите силно отслабва).
Пазете се от мои фалшиви профили и фалшиви изказвания от мое име, направени с цел да бъдете заблуждавани. Витанов нищо не е казал и ще казва само базовото репродуктивно число. Другото са нагли хейтърски лъжи с цел и на тези хорица някой да им обърне внимание.

Ако си хейтър, нямаш работа тук. Ако не си хейтър, но не желаеш да четеш за пандемията, нямаш работа тук. Ако не си от горните категории, но имаш вътрешни страхове от неприятни информации за пандемията, не чети по-долу, може да има такива.

Тази информация е за хората, които искат да знаят какво очаквам, че ще се случи с пандeмията в близките дни. Информацията е такава, каквато излиза от компютрите. Добро или лошо, това излиза, това ви пиша.
Хората, които четат редовно тези сводки, никак не са изненадани от това, което се случва. Вторичният пик на тази вълна го наблюдавате как се появява и оформя. Вече знаете защо се правят такива анализи и прогнози - за да се ориентират хората и държавата какво има да става и който иска, да вземе мерки да се предпази, а и да предпази хората в страната.

Нека да е ясно едно. Предсказах вторичния пик, но не съм казал нищо повече. Нито кога ще е максимумът, нито какво ще е съответното число, нито какво ще дойде след вторичния пик. ПОДЧЕРТАВАМ - НИТО КАКВО ЩЕ ДОЙДЕ СЛЕД ВТОРИЧНИЯ ПИК. Всеки, който ви каже, че съм се произнесъл по тези въпроси, лъже. Не му вярвайте, докато не ме чуете лично по телевизията да кажа нещо по тези въпроси.

Знаете, че дългорсрочните прогнози и всякакви прогнози с числа съм оставил на хейтърите, това което ще коментирам е само базовото репродуктивно число. Теоремата на Витанов за способностите на хейтърите я знаете, следователно не може да очаквате никакви свестни прогнози от тях.

Сега нещата за деня. Базовото репродуктивно число днес е 1.019. Малко над 1 е и се очаква да поседи така до края на тази седмица. С други думи, обхватът на заразата се очаква да расте много бавно.

При картите няма много промяна. Имаше един въпрос: как се справяме с тези подскоци на броя нови случаи. Отдавна говоря, че сме в турбулентен режим, където такива подскоци и падения са си нормалното състояние. Тъй, че си имаме методи - все пак не забравяйте, че вторият (или както го наричат и големият) ми докторат е по теория на турбулентността. Оправяме се с това, оправяме се и с това, че има хора със симптоми, които не се регистрират и с това, че има хора, които карат ковида безсимптомно. Както виждате - прогнозите ни са добри. От което следва, че имаме начини да се справим със всичко това. Другото възможно обяснение е, че духът Ванга се е вселил в мен. Нали така. Но не е вярно (за съжаление).

На нашата карта на риска София-град и Пловдив още не са във виолетовата зона. Ситуацията при тях се влошава, но относително бавно. Дифузното разпространение е в 9 области в момента. Имаше въпрос каква е ситуацията във Велико Търново. Отговaрям само защото това ми е родният град - разпространението там в момента е дифузно, тъй че уважаеми търновци, пазете се колкото можете (и желаете).

На прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост Кърджали пак не е в червено. Има и области значи, където нещата не са чак пък тъй зле. Пожелавам им да стоят колкото се може по-дълго време вън от червената зона. Ще изкарат една относително спокойна седмица там.

Наблюдавайте следното нещо. Витанов спря да казва публично дългосрочните си прогнози. И ориентацията полека започва да изчезва. Никой не смее да каже колко ще продължи фазата на вълната, свързана с вторичния пик, нито кога ще свърши тая фаза, нито къде ще е максимума, нито какво ще дойде след нея. Тези, които си мислят, че е нищо работа да правиш анализи и прогнози, може да се пробват. Аз учих този занаят 20 години, за да стигна дотук. Откъде да знам пък, някое хейтърче с образование от Википедия може и да се окаже по-добро от мен. Казал съм - в този случай го тупвам по рамото и го оставям да прави прогнозите. Няма как иначе - ако духът на Ванга се е вселил в мен, при него ще да е духът на Нострадамус.

Това е за днес. Желая здраве и успехи и нека вируса да ви заобикаля.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Вакса, вакса

Вакса, вакса

29.09.2021 | 15:49

Рекламно лице на ваксините!

Отговори
2 0
Тая чифутска подлога

Тая чифутска подлога

29.09.2021 | 08:15

НАЛИ СЕ КЛЕ, ЧЕ ПОВЕЧЕ НЯМА ДА ПИШЕ!

Отговори
14 3
ХолиБоли

ХолиБоли

29.09.2021 | 08:07

Този самодоволен и самодостатъчен неприятник докога ще получава трибуна навсякъде?

Отговори
17 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?