Проф. Витанов: Влязохме в пика, но след Великден ще има много заразени

Сред хората, които напуснаха столицата около Великден, със сигурност има заразени с COVID-19. Това показват анализите на Националния оперативен щаб. До 10 дни ще е ясно накъде ще тръгне кривата на заразата у нас.

Според математическия модел на професор Николай Витанов от Националния оперативния щаб страната ни е на път да се размине с най-благоприятния сценарий, който предвижда влизане в пика с около 40-50 доказано заразени на ден и задържане на това ниво, съобщава bTV.

Разнасянето на заразата извън София може да доведе до удвояване на случаите. От това как здравните системи извън столицата ще понесат удара, зависи и дали извънредното положение ще се удължи.

Най-благоприятната прогноза на проф. Николай Витанов беше за пик по Великден, задържане на нивото на новозаболелите и след това намаление в ежедневните статистики. Големият въпрос е разминахме ли се с най-благоприятните прогнози.

„Все още не сме, но на път сме да се разминем“, каза Витанов. Причината – епидемията има помагачи – стотиците, които напуснаха София за великденските празници.

„Това, което се очаква, е атака на епидемията в провинцията след около десетина дни, до две седмици и вече там е новата битка. Ако помагачите са успели добре да разнесат вируса по страната, като нищо може да тръгне нагоре. Ние влязохме в пика и пикът дойде, както беше предвидено. Въпросът е обаче как ще излезем сега от него“, посочи проф. Витанов.

Здравните системи във Варненско и Бургаско до момента се справят добре, казват специалистите. Въпросът е как ще понесат предстоящия удар. „Надявам се, че в провинцията здравната система ще удържи. Ако не удържи, тогава отиваме на съвсем неблагоприятния вариант може да се очаква удвояване – т.е. 40 може да ни се видят малко“, каза математикът.

Сред напусналите София със сигурност има заразени. Готвят се планове как ще се излиза от извънредното положение, но трябва да се изчака ефектът от Великденската екскурзия. „Ако последствията не са толкова големи, може и по-рано, обаче ако здравните системи там не издържат, може да се наложи удължаване на извънредното положение“, предупреди проф. Витанов.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Бай Знай

Бай Знай

23.04.2020 | 10:03

Голям смешник е проф.Витанов. Ама....какъв професор е този мунчо, бе. Че той ако беше много кадърен в БАН ли щеше да работи за жълти стотинки? Ама нали наш Ганю е проЗД и вЕрва на титли....! Пълен смешник и дрънка абсолютни глупости! Следете световната преса, ако искате да знаете за вируса. Нашите мушмороци все са титуловани по роднински и с подкупи.

Отговори
2 0
гост

гост

20.04.2020 | 14:03

Селяните се наплюскаха на аванта и се прибраха в София - резултата ,след две седмици.....

Отговори
4 3
bam

bam

20.04.2020 | 13:40

Ами ако не стане така? Стига сте плашили хората! Всички спазваме социална дистанция, когато сме навън. Носят се парцали по устите.. но все пак нещо се слага.. Аман от плашила.

Отговори
7 3
Охо бохо

Охо бохо

20.04.2020 | 12:49

Моите уважения професоре ама си пълен глупак ...не мога да повярвам

Отговори
4 6
Otvorko

Otvorko

20.04.2020 | 10:28

Otkade gi namirate teia Izmisleni Geroi?????

Отговори
11 8

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?