49

Проф. Витанов: Вървим към 2000 заразени на ден, пазете се!

“Сценарият “Синьо лято“ е стабилен. Очакванията са сценарият да няма проблеми със стабилността до 15 юли. Лятната вълница си напредва”. Това написа математикът от БАН проф. Николай Витанов в рамките на ежедневните си анализи за разпространението на пандемията от коронавирус у нас. 

Витанов отново предупреди, че българите може да си „внесем“ модифицирания Омикрон от Гърция или Западна Европа, където заболеваемостта е висока. Но увери, че засега модифицираният Омикрон не успява да запали дифузното разпространение, за което е нужно базовото репродуктивно число да надмине 1.00. 

“Индексът за страната е около 4 пъти под критичната стойност. Има бавен растеж на стойностите на индекса в големите градове. Очаква се ситуацията полека да се влошава. По южната граница има повишение. Импортът расте. Това се очакваше”, предупреди математикът. 

Витанов припомни и предупреждението си „Като надхвърлим 1000 нови случая на ден, добре е да сте с повишено внимание и да избягвате места, където се събират много хора за дълго време. Надхвърлихме 1000 случая на ден. Тръгваме към 2000 случая на ден. Пазете се вече, особено в големите градове, където има много хора, събрани на едно място”.  

Витанов анализира и прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост - картата на риска. “Виждате –  типична лятна картина с очаквана по-голяма заболеваемост по морето заради струпването на хора и покрай София-град заради почивките в Гърция и ваканцията на гурбетчиите. Червеното се очаква да расте полека на площ”.

Очакванията са да започне леко повишаване на заетостта на леглата в болниците, написа още математикът. И уточни: „Но заетостта е толкова ниска, че не се очакват проблеми не само за тази седмица, но и до средата на месеца, че и до края на месеца, че и до края на лятото”. 

По думите му сценарият „Празни болници“ няма да се дестабилизира да края на лятото. “От вас се иска спокойствие и хладнокръвно да се пазите, за да не си лепнете Ковида. Може и да протича по-леко, но не знаете що за хронични болести може да ви се активират после. Тъй че пазете се. Господ е наш човек, подава ни ръка да изкараме спокойно лято. Но в кошарата няма да ни вкара. От нас си зависи”, пише проф. Витанов. 

Той прогнозира, че смъртността от COVID-19 ще остане ниска до края на лятото.


 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
ядосана

ядосана

13.07.2022 | 13:15

Ти си смешник. Колко ти плащат? Математик оправя и дава изводи в държавата за заболяване - умиране има, отърваване няма! Какво повече да искаме?

Отговори
0 1
Къде преместиха лабораториите за биологично оръжие от Украйна

Къде преместиха лабораториите за биологично оръжие от Украйна

12.07.2022 | 22:29

Хамериканските лаборатории май са вече в Румъния и България. Изтичането на изкуствения вирус вече става и на местна основа. Да ви е честито гъзолизци я хамерикански подлоги. Лена курвата ще го духа през маска.

Отговори
3 1
Краварите запада и укрите губят войната и започват отново да ни заразя

Краварите запада и укрите губят войната и започват отново да ни заразя

12.07.2022 | 22:23

Фашистите не искат живи славяни. Милиардите долари и евро освен за оръжие за убиване с и за биологическо оръжие. Няма отърване от тия фашисти. Ще ни морят постоянно и ежедневно.

Отговори
5 1
Тъй ли бе мишок чифутски Затваряй Ама кого

Тъй ли бе мишок чифутски Затваряй Ама кого

12.07.2022 | 21:45

Белене е отворено Затваряй Там ще те затворим Прасетата са гладни

Отговори
5 0
Smqh

Smqh

12.07.2022 | 21:00

Тоя пумиар колко ли пари зима да ръси пропаганди

Отговори
8 1
КУКУ

КУКУ

12.07.2022 | 20:42

Затваряй!

Отговори
1 5

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?