Следвайте ни

Проф. Витанов: Случаите на COVID-19 у нас може да достигнат до 16 500 дневно!

viber icon

Контролното число за 23 август е 1600 случаи на ден. Контролното число за края на месеца е 3000 души. Максималното число ще е през месец септември. Може да се очакват и следващи вълни. Това заяви математикът проф. Николай Витанов пред bTV за разпространението на COVID-19 и очакваната четвърта вълна.

"Удвояването на броя на случаите става на 9-10 дни. На 11 юли, когато бяха 16 случаи, аз казах, че започва новата вълна. Тогава се надигна вой, но никой не може да каже, че не съм предупредил", добави той.

По думите му следващата седмица ще имаме области, които ще са в червената зона.

"За съжаление, планът не се изпълнява. Налагането на мерките малко ще закъснее. Смъртността започва да расте, кой ще носи отговорност за тази повишена смъртност, след като Националния оперативен щаб вече го няма", попита проф. Витанов.

Той разкри, че очаква областите Бургас, Пловдив, Пазарджик и Велико Търново да влязат в червената зона.

"Много туристи занесоха заразата по морето.", каза математикът и добави: "По принцип тези вълни се вдигат бързо и спадат бързо. Може би 2-3 седмици ще са пиковите стойности. Но ние имаме време до тези пикови стойности, те ще дойдат през месец септември."

"Време е за действия. 5,5 млн. души нямат почти никаква защита срещу този вирус", призова проф. Витанов и завърши: "Има и апокалиптичен вариант - умножете тези числа, които казах по 2,2 до края на месец август и полученото число умножете по още 2,5."

Изчисленията на апокалиптичния вариант на проф. Витанов показват, че в края на август според този вариант случаите ще са около 6600, а през септември в най-пиковите дни може да достигнат до 16 500 случаи дневно.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Този урод

Този урод

17.08.2021 | 23:43

Трябва да е клиент на прокуратурата.

Отговори
6 5
Докато

Докато

18.08.2021 | 08:32

си почива в ПСИихиатрията

Отговори
4 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?