1553
Следвайте ни

Проф. Витанов с шокиращи данни за смъртността и бума на COVID-19

viber icon

В България в момента се мре в пъти повече отпреди година. До дни половината страна ще светни в тъмно червено според КОВИД картата на Министерство на здравеопазването.

Това написа във фейсбук математикът Николай Витанов. Професорът беше член на НОЩ. Ето постът му без редакция:
 
"Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 15 октомври 2021 г.
Тази информация е за хората, които искат да знаят какво очаквам, че ще се случи с пандeмията в близките дни.
Информацията е такава, каквато излиза от компютрите. Добро или лошо, това излиза, това ви пиша.
Развитието е според очакванията. Очакванията са: оформяне на вторичен пик на вълната и висока смъртност.
За смъртността (починали сългасно официалния портал coronavirus.bg, че някои хейтъри още не знаят какви са тия числа) - никакъв коментар, просто числа за информация:
починали в края на септември 2021 - 20882
починали до днес - 22102
починали октомври 2020 (за целия месец) - 441
починали за октомври 2021 - 1220 (за 14 дни)
Починалите досега за октомври 2021 са 2.76 пъти повече отколкото починалите за целия октомври 2020.
Никакъв коментар. Ама никакъв коментар. Изводите си ги правете сами, кой каквито иска да си ги прави. Давам само числа, коментарът ще го направя в края на месеца, както съм ви обещал.
Следват картите за днес.
Най-напред картата съгласно плана на Министерството на здравеопазването. Броят на областите на ниво 4 расте полека.
Днес са 13 заедно с кандидатите. Лошото е, че София-град отива на ниво 4. Писах ви, че скоро скоро кандидатурите на Варна, Стара Загора и Благоевград ще се появят. Към тях се присъединяват Ямбол и Добрич.
Затова:
Хора от областите Ямбол и Добрич - ПАЗЕТЕ СЕ!

Разпространението на вируса при вас е дифузно и областите ви са кандидати за влизане на ниво 4 съгласно Плана на Министерството на здравеопазването. Спазвайте елементарните мерки, избягвайте местата, където се събират много хора.
Иначе, виждате голямата проблемна област в Западна България. Тези от вас, които четат редовно тези сводки, знаят, че отдавна е предсказано формиравето на тази област.
В нея се очакват проблеми в следващата седмица.
В Източните Родопи и в Плевен положението вече не е толкова спокойно, там нещата полека се влошават. Кърджали е добре на общия фон.
Проблемната зона в западна България се вижда ясно и на прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост. Там се вижда как и Добрич и Ямбол са се засилили към кандидатски статус за влизане на ниво 4 на риска съгласно плана на Министерството на здравеопазването.
Днес е 15.10. Напомням прогнозата ми, че няма да стигнем 10 000 регистрирани случая на 15.10 и няма да има тотален локдаун (тоест локдаун в цялата страна).

Ето - не стигнахме 10 000 случая на ден и областите на ниво 4 са по-малко от половината, Кърджали даже е още на ниво 2. Политиците с много голяма вероятност няма да позволят налагането на тотален локдаун при това положение. Но това се и очаква.
Днес базовото репродуктивно число е 1.245, та очакванията са за продължаващо плавно влошаване на ситуацията. Плавно, плавно, но се приближаваме към границите на възможностите на здравната система да издържа на натиска.

Пак пиша, не забравяйте закона за преминаване на количествените изменения в качествени - и плавният натиск (плавното увеличаване на количествените изменения) може да извади системата от строя (качествено изменение). Числото наближава 1.3, ако го прехвърли, натискът вече няма да е плавен. Хората на първа линия усещат засилващия се натиск.

Разпространението на заразата в страната е преобладаващо дифузно. Днес 24 области са с такова разпространение. Вчера бяха 22. И този показател се влошава. За това, че

заболеваемостта при дечурлигата и учениците се очаква да расте

вече писах. Какво да го повтарям непрекъснато.

Вчера апелирах към вашия интерес. Днес апелирам пак, защото ни очакват две трудни седмици. Писах ви, че човешкото тяло е скъпо нещо - застрахователната му стойност е над 10 милиона евро. За човешката душа, не говорим, трудно е да се измери колко струва.

Хейтърите реват за изреченията със стойността на задните части на Дженифър Лопес. Ами струват си парите тези части, нали така. А вие, вместо да хейтите, действайте така, че и вашите задни части да почнат да струват нещо. Защото докато ви ловят на гола кука с анти-ваксърски и анти-ковид измишльотини, задните ви части нищо няма да струват.

Това е засега. Желая ви здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля".

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (52)

Абсолютът математик да прогнозира развитие на епидемия

Абсолютът математик да прогнозира развитие на епидемия

16.10.2021 | 00:44

Какви прогнози от математик за пандемия какви 5 лв господа при положение че световният Елит през няколко месеца не пуска нови варианти на ковид и че световната здравна организация не одобрява ефективни лекарства срещу ковид а ваксинираните със с ваксини които не са преминали 10-годишното изпитание. Фалшив професор фалшиви прогнози.

Отговори
4 1
ГЮРО

ГЮРО

15.10.2021 | 19:47

Тоа "професор" когато и да го обесят, все ще е късно. То бива, бива слугуване на сатанистите, ама неговото надхвърли всякакви граници. Мръсно, гадно животно.

Отговори
6 4
Хаджи Енчо

Хаджи Енчо

15.10.2021 | 14:55

Този пишман математик отдавна ми прави впечатление, че или не е в час или е нарочен паникьор. Да сравняваш октомври 2020 с октомври 2021 е пълна глупост или измама. Тогава едва почваше вълната, а пикът и дойде месец и половина месеца по-късно, сега сме вече от два месеца във вълната и всеки момент се очаква пикът. Октомри 2021 трябва да се сравнява с декември 2020, а на 15.12.2020 имаме 150 починали.

Отговори
7 6
Напротив

Напротив

15.10.2021 | 15:53

Изобщо не е глупост. Именно така трябва да се прави сравнението, за да се наблегне на това, че ковид не е просто грипче, а от както има делта вариант факта става неоспорим.На Ганьопитеците тряа така да им ги обясняваш нещата, за да ги разберат.

Отговори
8 9
Аз все си мисля

Аз все си мисля

15.10.2021 | 16:16

Че много скоро такива ваксърчета като теб ще си плюят зъбките . Не си даваш сметка че вече на хората им изпушиха китарите . Токът скъп , в магазина скъпо , заплатите не мърдат , горивата поскъпват , лекарствата . Общо цял ден да ни занимават , че изми/рат пенсионери по на 60,70,80,90 и кусур години е вече гавра . Крайно време е някой да пострада ваксър да пострада лошо .

Отговори
7 7
Чакам

Чакам

15.10.2021 | 16:34

От февруари чакам да пострадам що ли не се случва? Може би, защото всичко се е разградило в тялото ми първите 72 часа и няма нищо останало от ваксината ?

Отговори
4 4
Не мисли

Не мисли

15.10.2021 | 16:38

И какво измисли?Дали и ти няма да стигнеш 60, 70, 80, ? Африкански манталитет.

Отговори
7 3
...

...

15.10.2021 | 18:57

И какво са ти виновни ваксинираните хора за личното нещастие? Като си некадърник, ще се беден и нещастен, но лошото е, че си и прост!

Отговори
3 2
До Чакащия

До Чакащия

15.10.2021 | 21:04

Понеже забелязах на няколко пъти пишеш , че " ваксината " се разгражда за 72 часа. Личи си ,че си функционално неграмотен .Нямам желание да ти обяснявам структурата на една ваксина и въобще каква е нейната функция в медицината . Какво е класическа ваксина , какви процедури и срокове трябва да извърви , за да стане ВАКСИНА. Само ще ти кажа , че не трябва да си толкова самоуверен за своето здраве . Защото си си сложил нещо експериментално , създадено набързо . И сега излизат данни за тези препарати , че в различните възрастови групи от населението има нежелани и то сериозни странични ефекти . Само ще ти отворя леко очите , защото хората са казали : не отваряй очите на слепия . В една ваксина има активни и неактивни съставки . Хайде сега е твой ред да четеш . Чети следните неща : какви съставки имат тези препарати , съответно - активни и неактивни . Прочети от началото пандемията до днес колко са са увеличили доказаните нежелани странични ефекти . Колко са били в началото и колко са сега . Намирай и чети информация за доказаните ваксини - през какъв период се слагат , как действат . Веднъж ли се слагат в живота , през 10 години ли ? Чети дали има такава ваксина , която се слага през 6 месеца ? Хубаво е да четеш , особено когато става въпрос за здравето ти . Хубаво е да имаш критично мислене . Защото има решения в тоя живот , които се вземат веднъж , повече не можеш .

Отговори
3 4
Има да такава ваксина

Има да такава ваксина

15.10.2021 | 22:07

За хепатит В. Първа доза, втора доза и след 6 месеца- трета доза. За варицела- първа доза, след 2-4 месеца втора, вече доказаха, че след 15-години е желателна трета бустерна доза. И още и още, чети, като много претендираш. Ганьо най-умният в цял свят! Само той ще остане да живее на Земята. Ако не е трагично, ще е смешно.

Отговори
3 4
До тоя дет твърди за експерименти

До тоя дет твърди за експерименти

15.10.2021 | 23:06

Тука съм да ме образоваш приятел. Източник с доказателства и данни очаквам да ми предоставиш, за да ме убедиш. Щото е така кат ми казваш чети еми аз чета ама нещо явно чета грешното според теб. Така че дай ми източника ти да ме убедиш. Фейсбук постове и сайтове като informiran не приемам да знаеш ;) Долния коментар под твоя хубаво ти ги е казал нещата и ми е спестил обяснения от моя страна.

Отговори
1 3
Хахах нека и аз се включа в мохабета

Хахах нека и аз се включа в мохабета

16.10.2021 | 00:37

Колкото за ваксината за хепатит . Аз не съм чул да има огнища на хепатит , дори при мангалите . Тази ваксина се слага на деца до мисля че бяха 17-18 годишни , ако не се лъжа. След ваксинация не можеш , ще ти повторя дебели с големи хубави букви НЕ МОЖЕШ ДА СЕ РАЗБОЛЕЕШ ОТ ХЕПАТИТ , НЕ МОЖЕШ ДА ЗАРАЗЯВАШ С ХЕПАТИТ , НЕ МОЖЕШ ДА ГО ПРЕНАСЯШ ..... ЗАЩОТООООО ВАКСИНАТА ИМА ЗАБЕЛЕЖИ- СТЕРИЛИЗИРАЩ ЕФЕКТ . ТЯ УНИЩОЖАВА ВИРУСА . РАЗБРАЛИ ? ТАЗИ ВАКСИНА Е ДОКАЗА С ДЕСЕТИЛЕТИЯ . И ПОНЕЖЕ ВИЖДАМ , ЧЕ ЯРОСТНО ЗАЩИТАВАШ ПРЕПАРАТИТЕ ЗА КОВИД . НО ЯВНО НЕ МОЖЕШ ДА ВИДИШ КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ДОКАЗАНА ВАКСИНА И ТИЯ Б0КЛУЦИ . СЛЕД ВАКСИНАЦИЯ СРЕЩУ КОВИД ТИ ПАК МОЖЕ ДА СЕ РАЗБОЛЕЕШ , ПРЕНАСЯШ ВИРУСА , ПРЕДАВАШ ГО НА ДРУГИ ХОРА . ЗА ТОВА ПРАВИ РАЗЛИКА МЕЖДИ , ПАК ДА ТИ ПОВТОРЯ КЛАСИЧЕСКА ВАКСИНА ДОКАЗАНА С ДЕСЕТИЛЕТИЯ УПОТРЕБА И ТЕЗИ ПРЕПАРАТИ НА ЕДНА ГОДИНА . ЯСНО ИМАШ ГОЛЯМ ПСИХОЛОГИЧЕСКИ ПРОБЛЕМ С ХОРАТА , КОИТО НЕ ИСКАТ ДА СИ СЛАГАТ ТЕЗИ Л@ЙНА .

Отговори
3 2
Факт

Факт

16.10.2021 | 00:59

От както файзер е одобрена напълно от FDA. Тя е равна изцяло на всички ваксини, които са ти слагали досега. Пък ти продължавай да отричаш реалността.

Отговори
0 4
Да ама

Да ама

17.10.2021 | 08:56

Само че ФДА са корумпирани копелета*. Ваксините трябваше да ва в тестови период до 2024. Ако не го знаеш ти нямаш връзка с реалността.

Отговори
0 0
До щатните тролове на Марица

До щатните тролове на Марица

15.10.2021 | 13:43

Отивам да запаля свещ в тоя дъжд и ще се помоля да ум_рете в адски мъки и вие и семействата ви . Амин . Ще купя от най-скъпите свещи , аз пари имам .

Отговори
1 4
Бог

Бог

15.10.2021 | 14:05

Не съществувам.

Отговори
0 2
Учуден

Учуден

15.10.2021 | 13:35

Изумена от Витанов- човека с ,,дарба на ектрасенс,,. Ега ти тъпия народ. Аз се разделих пък с доста хора обожаващи Борисов.

Отговори
2 4
Добре де, а тизи математик защо е жив още?

Добре де, а тизи математик защо е жив още?

15.10.2021 | 13:34

Според него 98% от математиците трябваше да са умрели.

Отговори
6 5
Шоко Асахара

Шоко Асахара

15.10.2021 | 13:30

Тоя пич само и освен да шокира нищо ново не казва, сигурно е шокиран по принцип!?

Отговори
7 6
Койчо

Койчо

15.10.2021 | 12:52

Всеки си решава сам. Който предпочита да не се ваксинира да пие минерална вода и да яде червено цвекло.чесън.джинжифил.люти чушки.копър.магданоз.цитроси и ракийййка .

Отговори
12 2
Никола

Никола

15.10.2021 | 12:42

Поднася се избирателна информация! Г-н велик математик, защо не напишете колко са починалите от Ковид за 2020 и колко са за 2021 до момента? Много е трудно за смятане, нали? Защо не напишете, че всеки божи ден в България умират средно по 290 човека на ден? Те са без Ковид! Защо броите само умрелите от Ковид? За вас тези 290 човека на ден са по-малко умрели, така ли?

Отговори
15 10
Глупости

Глупости

15.10.2021 | 13:16

Айде пак глупости. Използвай мозъка си преди да пишеш. Ето ти малко данни дето ревеш: В момента умират близо 3 пъти повече хора от Ковид, отколкото през миналата година по същото време. 441 починали от Ковид през целия октомври 2020. 1220 починали от Ковид САМО за първите 14 дни на октомври 2021. Само за 2 седмици (само официалните починали) и то при нарастваща тепърва заболеваемост и смъртност имаме 2,77 пъти повече жертви отколкото за целия октомври 2020.

Отговори
6 10
Глупости

Глупости

15.10.2021 | 13:17

Всички мъртви ги пишели с ковид XD При теб наистина връзката с главния мозък е прекъсната.

Отговори
7 3
Дали

Дали

15.10.2021 | 15:17

1220 разделено на 14 прави 87 човека на ден средно починали евентуално от ковид (или с ковид). Ако продължават да умират по 290 средно на ден в България от всякакви причини, излиза, че с ковид от тях са една трета. Защото май общата смъртност не се е променила. Казва ли ти някой, а ако казва, може ли да му вярваш?!

Отговори
4 2
Напротив

Напротив

15.10.2021 | 15:54

Ти си много скаран с данните брато. Какво значи общата смъртност не се е променила :D Увеличила се е много за 2020 - 22к жертви само от ковид. Ако го нямаше ковид тези 22к човека имаха още живот.

Отговори
4 3
Днес пак са изпукали

Днес пак са изпукали

15.10.2021 | 12:39

60-90+ годишни пенсионери . Още малко и всичко ще приключи . Само още към милион пенсии. Никви ваксини . Да има масов мор . Не може лична трагедия да я правим в национална . Вече няма естествена см_ърт. Само ковид . Трябва естествен подбор . И за всички лицемери , които много са се загрижили за здравето на другите ДА ГО ДУХА ТЕ МЕН МЕ БОЛИ ФАРА ЗА ВАШЕТО ЗДРАВЕ , ЗА ТОВА НА ДЕЦАТА ВИ И БЛИЗКИТЕ ВИ . МР_ЕТЕ ПРОДАЖНИЦИ Д0ЛНИ .

Отговори
4 7
Леле

Леле

15.10.2021 | 13:19

Ментално-болните хора,моля, да не се изказват публично без да им се е поискало мнението. Никой не го интересува дали искаш някой да умре.

Отговори
6 3
Ай трол долен

Ай трол долен

15.10.2021 | 13:26

Изкарай си парите днес . Нямаш ли деца да ти заминат на оня свят и поне малко да си затвориш тая л@йняна уста .

Отговори
5 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?