49
Следвайте ни

Проф. Витанов с оптимистична новина за COVID-19

viber icon

Добра новина за распространението на коронавируса оповести за пръв път от много време насам проф. Николай Витанов. Ето какво написа математикът във фейсбук:

"Параметрите в моделите за предсказване на ситуацията започваха да намаляват. С други думи в следващите 4 дни не се очаква по-нататъшно ускоряване на влошаването на ситуацията. То ускоряване на влошаването не се очаква, но влошаването си е тук. Нещата не са добре. Базовото репродуктивно число днес е малко над 1.3 - ден осми поред. Очакванията са да падне под 1.3.

 

 

Витанов: В следващите 4 дни не се очаква влошаването на ситуацията

 

Мотаенето около 1.3 обаче означава, че здравната система няма да може да си отдъхне. Очакванията тук са броят на активните случаи да продължи да расте и да почни да наближава много числото, за което ви питам, а то е 100 000.

Такова натоварване досега не е било. Технически погледнато - здравната система е претоварена. Ако не беше претоварено, нямаше да се разкриват нови легла. Очаква се да има продължаващ наплив от нуждаещи се от болнично лечение и от интензивно такова. Този наплив няма да бъде регистриран от статистиката, тъй като просто няма толкова легла. Претоварването на здравната система е и кадрово - няма кадри за първа линия, а каквито има, са доста изтощени. Смъртността се очаква да е висока поне още 2 седмици - тоест поне до средата на ноември. Там някъде ще разберем дали ще излезем от Долината на плача или ще продължим да сме в нея и във втората половина на ноември.

Следват картите.

Виждате картата на риска съгласно плана на Министерството на здравеопазването. Там ниво 4 преобладава - 27 области са там или са кандидати за там. Всичко без Кърджали. Скоро Кърджали ще спре да дразни със жълтия си цвят и ще влезе в червената зона. Затова - още веднъж -хора, пазете се, спазвайте елементарните мерки, тоест стойте настрана от масови събирания и поддържайте лична хигиена, като достатъчно дълго си миете ръцете - поне 20 секунди.

Погледнете прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост. Там много тъмно червената зона ви казва кои области са над 1000 случая на 100 000 и кои са кандидати да влезнат в тази зона. Ключовите област за раширяване на тази зона са Пловдив и Ловеч. Те може да свържат проблемната зона в Цевнрална България с проблемната зона в Централна България

Картата на риска според нашата методология е каквато се и очаква да бъде - напълно виолетова. Пожарът продължава да гори със страшна сила.

Смъртността - виждате ли сега, защо се зарекох през октомври да не пиша и едно число за прогноза на смъртността. Веднага щяха да ревнат хейтъри и други.

А числата от статистиката са такива

За смъртността (починали сългасно официалния портал coronavirus.bg, че някои хейтъри още не знаят какви са тия числа) - никакъв коментар, просто числа за информация:

починали в края на септември 2021 - 20882

починали до днес - 23718

починали октомври 2020 (за целия месец) - 441

починали за октомври 2021 - 2836 (за 28 дни)

Починалите досега за октомври 2021 са 6.43 пъти повече отколкото починалите за целия октомври 2020.

Никакъв коментар. Ама никакъв коментар. Изводите си ги правете сами, кой каквито иска да си ги прави. Давам само числа, коментарът ще го направя в края на месеца, както съм ви обещал. Пак подчертавам - нещата не са тъй елементарни, както изглеждат.

Разпространението на заразата в страната е дифузно - всички области са с такова разпространение. Моделите показват известно отслабване на дифузното разпространение. Ако това е така, то приказките за локдаун постепенно ще затихнат. Ще остане това, което отдавна съм ви писал - тотален локдаун (пълно затваряне на всички и излизане сам след разрешение със SMS) няма да има.

С две думи - обстановката продължава да е неприятна. Правете каквото искате, ходете, където искате. Но стойте на достатъчна дистанция от другите и не се заседявайте много на места, където има много хора. Минимизирайте възможността някой да ви зарази - стойте далеч от места на масови събирания. Като се приберете в къщи, измийте си добре ръцете. Ей такива, елементарни неща.

Който иска, може и да се ваксинира (ама не е задължително)

Пазете се.

Между другото, както и предказах и ви писах, не ме избраха за член-кореспондент на БАН. Никого не избраха от математическите науки. Благодаря на всички академици, които ме подкрепиха. Те оцениха това, което правя за математиката, за науката и за БАН. Имаше групичка академици от моето отделение - на математическите науки, които работиха срещу мен - явно и неявно. Да им напиша нещо и на тях. Момчета, май ви създадох проблеми. Станах толкова известен с анализите и прогнозите си, че и кучетата почнаха да ме познават. Вдигнах до небето рейтинга на математиката, на науката и на БАН. Научните ми показатели са най-добри от всички кандидати. За благодарност, получих ножове в гърба, въпреки уверенията, че нищо такова няма да има. Целенасочено провалихте избора ми, но с това провалихте и възможността математиците да имат двама нови член-кореспонденти. Сега нямат нищо. Трябва най-накрая да разберете, че тези, които се занимават повече с приложна математика не са нещо по-малко от вас. Те са тези, на които се крепи имиджа на математиката в обществото. Когато мачкате тях, неминуемо ще дойдат и лоши времена за чистата математика. От която народът нищо не отбира и никак не можете да му я обясните, колкото и да му пишете по дъските

неразбираеми за него неща. Пише ви го човек, който също доказва теореми, нали така.

Това е за днес. Желая здраве и успехи и нека

вирусът да ви заобикаля."

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (12)

0909

0909

30.10.2021 | 19:40

Само едно не ми е ясно- по новините всяка вечер казват какъв процент от неваксинираните са починали, но никой не казва какъв процент от ваксинираните са дали положителни проби! Нали ни затварят на база положителни проби- е то тогава кажете колко процента от ваксинираните се разболяват, щом искат от нас да сме ваксинирани, поне да ни стимулират да се ваксинираме, ако са под 1 % ! Да ми докажат, че ваксината действа! Или да ми кажат процент от хора изкарали Ковид и не са се ваксинирали и пак са се разболяли? Представят ни данни на парче, които да плашат само! И още един въпрос: проболедувал съм КОВИД ( на 5 ноември ми изтича 1- но годишния срок), имам антитела, не искам да се ваксинирам и имам същитите права/ ограничения като неваксинираните, и сугурно повече антитела от ваксинираните- ЩО ЗА АБСУРД! А знаете ли защо му се вижда края за Коледа, защото всичките тези положителни проби след като им изтече карантината за 2 седмици, ще си имат документ, че са го преболедували и ще чакат да изтече и техния срок и пак няма да се ваксинират! И догодина очаквайте същия омагюсън кръг! Да сте живи и здрави!

Отговори
0 0
Старите ваксини уж били безопастни и проверени, но се роди КОВИД

Старите ваксини уж били безопастни и проверени, но се роди КОВИД

29.10.2021 | 22:33

Той е странична реакция от старите ваксини и влияе зле на по-старите хора с пълен имунизционен цикъл, а влияе по-малко на младите, които са с по-малко ваксини, понеже европейски държави се отказаха от някои стари ваксини

Отговори
1 1
Хаха

Хаха

29.10.2021 | 22:49

Печелиш приза за най-глупава опорка. Ти, кокорчо, имаш повече ваксини от по- възрастните хора, защото имунизационният календар е допълван през годините. Например с ваксината за хепатит В. Пиша това не заради теб (ти си безнадежден), а за хората, които четат тук, да не вземе някой да ти се върже.

Отговори
0 0
Старите ваксини не родиха Кромид 19

Старите ваксини не родиха Кромид 19

29.10.2021 | 22:05

Родиха го новите,не само,че не спират разпостранението,ами кромидчето люти доста повече. Не е нужно да си антиваксър за да мислиш.

Отговори
0 0
e kak

e kak

29.10.2021 | 22:14

e как като КРОМИД е странияна реакция на стара ваксина. Именно затова старите хора страдат повече, защото те са имали ваксини, от които някои западни държави са се отказали да слагат на младите

Отговори
0 0
то нали няма КРОМИД

то нали няма КРОМИД

29.10.2021 | 22:15

Антиваксарите казват, че не изолиран такъв вирус

Отговори
0 0
СТАРИТЕ ВАКСИНИ родиха КОВИД - шегувам ли се

СТАРИТЕ ВАКСИНИ родиха КОВИД - шегувам ли се

29.10.2021 | 20:17

Старите ваксини уж били безопастни и проверени, но се появи КОВИД. Тая идея се роди, докато четях антиваксарските мнения. Хаде сега да Ви видя коментарите.

Отговори
0 1
Радев махай се, българоубиец

Радев махай се, българоубиец

29.10.2021 | 19:49

Кацата и радев да не пипат децата. Миналата година децата от 1 до 4 клас си ходеха на училище. Нямаше никакви тестове, никакви изкледвания, никакви проблеми. Да не разрешаваме да пипат децата ни.

Отговори
4 2
Тиква

Тиква

29.10.2021 | 20:47

Миналата година при твоята сикаджийска мутра даже и Гребната беше затворана, бе помак.

Отговори
4 1
На някой

На някой

29.10.2021 | 18:31

Да му прави впечатление , че вече има доста случаи на самоу/бийства? Защо по тази тема нищо не се пише и коментира ? Ами само ковида. Или само за него плащат ? Който плаща , той поръчва музиката .

Отговори
6 1
Дааааа

Дааааа

29.10.2021 | 18:07

В едно е прав: Тъпоумниците не боледуват. Самият той е ярък пример.

Отговори
3 7
Хубаво е като

Хубаво е като

29.10.2021 | 18:29

Коментираш . Да не си харесваш сам коментара. Нали?

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?