46
Следвайте ни

Проф. Витанов прогнозира препълнени болници до 10 дни

Според джипита опашките за сертификати ще доведат до нов епидемиологичен взрив

viber icon

Математикът на БАН проф. Николай Витанов прогнозира, че до 10 дни болниците в страната ще бъдат препълнени. "Втори ден репродуктивното число на вируса е над 1,3 и 10 души заразяват почти 14", обясни проф. Николай Витанов. 

При 9000 пациенти на ден ще трябва да се пристъпи към пълен локдаун и с тези темпове те ще бъдат достигнати до 10 дни, предупреди в ефира на Нова телевизия Витанов и добави, че тогава болниците ще бъдат пълни.

Според д-р Любомира Николаева Гломб пък антителата са различни видове, а тестовете не дават достатъчно данни дали с тях се изгражда протективен имунитет при коронавируса. Това тя обисни по повод темата защо сертификати за антитела не могат да се признават. Колеги цитират учебници от 1981 г. за антителата, а медицината се е развила от тогава до сега, добави още Любомира НиколаеваГломб. 

По-рано също в студиото на Нова телевизия председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов заяви, че струпването по опашки за сертификати ще доведе до нов епидемиологичен взрив

„Ние също работим на първа линия и основната тежест, всички болни, идват при нас. Освен COVID има и други болести”, заяви  д-р Георги Миндов.

Относно мерките, медикът даде пример с Великобритания, където колегите му се готвят за стачка. Причината за тяхното недоволство е решението на правителството да бъдат преглеждани присъствено всички. Досега личните лекари на Острова не са извършвали прегледите в кабинетите си. Д-р Миндов подчерта, че в България това обаче е практика и общопрактикуващите лекари преглеждат и COVID болните, вместо те да са преглеждани в COVID зоните, които според него не работели както трябва.

„Аз не одобрявам това, което се случи. Но в цяла Европа има сертификати. Какво се случи тук?  Кратките срокове и това, че хора, които не са ваксинираха, „се юрнаха” по опашки или за сертификати или за да се ваксинират. Това ще вдигне процента на заболелите, ще доведе до епидемиологичен взрив. Създаде се една паника в държавата, хората не могат да отидат на работа”, коментира лекарят.

Той алармира за срив в Националната здравна информационна система, което е довело до затруднения в работата на медиците. За срок от близо 24 часа д-р Миндов и колегите му не са можели да въвеждат нито рецепти за хронично болни, нито броя на ваксинираните от тях.

„Вчера съм ваксинирал 12 души, но нямах възможността да изтегля референтен номер и да дам т.нар междинен сертификат, който се дава след поставяне на първа доза. Много голямо затруднение ни създаде това. Хората бяха връщани, а това са хора с хронични заболявания с животоподдържащи лекарства. Силно се надявам това да не продължи и днес”, сподели д-р Миндов.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (37)

Той

Той

22.10.2021 | 23:29

Няма грип, корона, настинка, хрема. Някой от Вас лично да е видял някакъв вирус? Различни хора. Неясно защо един киха, друг с температура, трети с двойна пневмония, четвърти не може да диша, пети умрял. Просто различна команда им е пратена на чипа сложен много отдавна. Осъзнайте се. Ваксинирайте се. Сега тук изпробват колко висок може да достигне смъртността като коефициент.

Отговори
1 0
Мангър

Мангър

22.10.2021 | 15:11

Мангър в значение,буквален превод: без стойност.

Отговори
7 3
Това не е Мангъров

Това не е Мангъров

22.10.2021 | 15:37

Това е шефът на ковид отделението в Пирогов . Ама т/ъп ваксър . Ко да прайш . Тук тази статия няма да я пуснат . Този сайт е чифутски . Продажен . Журналята са под всякаква критика . С хартиеният вариант можеш само да си бършеш отзад . Те не че много го купуват . Ама .

Отговори
4 5
Коментирай те ТРОЛОВЕ . ЧАКАМ .

Коментирай те ТРОЛОВЕ . ЧАКАМ .

22.10.2021 | 15:03

Хора, които имат имунитет, са малтретирани по този начин. С цялото си уважение към именитите ми колеги, които излизат пред вашата камера и които не са прегледали и един болен с коронавирусна инфекция. Анализират какви били антителата, че едните бели срещу целия вирус, другите срещу половината. Глупости. Да седнат и да си прочетат "Буквара на Тягоненко и Митов" и да видят, че там има щамове в коронавирусното семейство, които са човешки. Хората още през 80-те са написали колко типа антитела се поризвеждат от човешкия организъм. Човек, който има имунитет, не е показано да се ваксинира. Целта на ваксинирането е да се генерират антитела, тоест да настъпи имунизация. Защо да се ваксинираме? Пожар гаси ли се с бензин? Когато човек си дърпа имунитета за опашката, той може да се обърне и да му отхапе главата", посочи доц. Атанасов. Той призова юристите да се произнесат по законността на заповедта. Доц. Атанасов търси и какви са смисълът и логиката в наредбата.

Отговори
2 5
are be troll

are be troll

22.10.2021 | 17:18

какъв имунитет бе дрислъо

Отговори
0 1
До всички ск@пани тролове тук

До всички ск@пани тролове тук

22.10.2021 | 14:56

В Пловдив 24 има статия на главния лекар на ковид отделението в Пирогов . Защо в този Л@ЙНЯН САЙТ ГО НЯМА ? ЗАЩОТО ТУК СА ПРОДАЖНИЦИ . ЗАЩОТО ТУК СЕ ДИСКРИМИНИРАТ ЛЕКАРИТЕ , КОИТО КАЗВАТ НЕЩАТА ТАКИВА КАКВОТО СА . ЧЕ ТИЯ ВАКСИНИ НЕ СА ОК . ТАКА ЧЕ Д0ЛНИ ТРОЛОВЕ ТОВА НЯМА ДА УВЕЛИЧИ ВАКСИНАЦИЯТА . ДЕЙБ@ ВАШАТА МАЙКА ПРОДАЖНА . ДА ВИ НАРЕДЯ В ЕДНА РЕДИЦА И ДА ВИ ГАЗЯ С КОЛАТА . ОКОТО МИ НЯМА ДА МИГНЕ . С КЕФ ЩЕ ВИ ИЗБИЯ . Б0КЛУЦИ ДОЛНИ .

Отговори
5 8
are be troll

are be troll

22.10.2021 | 17:19

ей я по спокойно пий си хапчетата

Отговори
0 1
Той

Той

22.10.2021 | 23:28

духай

Отговори
0 0
Нали

Нали

22.10.2021 | 14:35

Само и единствено ваксините спасяват! Не се поддавайте на лъжи! Ваксинирайте се и спасете себе си и семействата си! Ваксините са безопасни и всичките одобрени предпазват от вариантите на Ковид19! Няма странични ефекти! Победи страха с усмивка, не допускай нелепата тишина на смъртта да се появи в твоя дом!

Отговори
9 8
трололо

трололо

22.10.2021 | 15:56

Гомньо, няма ваксини, луд ли си, какъв си?

Отговори
2 6
Моля

Моля

22.10.2021 | 16:01

Само днес има кам 10 починали ваксинирани. Освен това и ваксинираните разнасят вируса. Кви глупости дрънкаш?

Отговори
4 4
are be troll

are be troll

22.10.2021 | 17:20

починали с фалшиви сертификати а колко неваксинирани умирате гомнца мръсни лъжлуви

Отговори
0 2
Румен Радев

Румен Радев

22.10.2021 | 14:31

Ще ви боцкам насила с по три игли

Отговори
1 8
Даааа

Даааа

22.10.2021 | 14:24

Факт е, че и ПСР тестовете грешат, лично в моето семейство имаме случай на Ковид при отрицателен ПСР, в последствие бърз антигенен тест потвърди наличие на Ковид. Всичко в тая държава е пълна бутафория, затова загиват толкова хора.

Отговори
2 8
Нали

Нали

22.10.2021 | 14:36

Колко е удобно да ръсиш лъжи анонимно, Нали! Щеше да си смешен ако не умираха хора!

Отговори
5 3
Я потърси

Я потърси

22.10.2021 | 17:04

Кой е измислил ПСР теста , за какво е измислен и какво казва човекът , който го е измислил? Преди да пишеш се информирай , за да не ставаш смешен . Щото е много лесно да те затапи човек , ама ти си ваксиниран , като говедо , на теб няма смисъл да ти се обяснява , вече си пътник . И тук имаше една статия , в която лекарка казва : че е много рано още да се видят страничните ефекти от тези препарати , защото се използват само от година . И все още се събират данни . Статията е от вчера привечер .

Отговори
2 1
Професор Димитров

Професор Димитров

22.10.2021 | 14:21

Прогнозира,че прогнозите на Витанов са добре платени реклами на ваксини. И още подозира,че всички кукувци и ковидзомбита не излизат от дупките си,защото Нещото вилнее с пълна сила. Особенно след 23 часа. На всички срещнали се с него,се издава жълт сертификат,важи при влизане в обществени тоалетни.

Отговори
5 6
трололо

трололо

22.10.2021 | 16:01

Естествено, тия изборите не могат да предвидят тоя прогнозира, като оракул!

Отговори
0 2
Ей ИЗКУКЪЛ

Ей ИЗКУКЪЛ

22.10.2021 | 12:20

Абе ИЗКУКЪЛ време за обяд бе урод чифутски Бегай напълни търбуха бе На едно кафенце си от сабахлянта Ей това се вика грижа за човека чифутски урунгел Приканвам те Подсещам те да се наручаш А не с вакса да съ набуташ Ей за такива ИЗКУКАЛИ от алчност е приказката Луд умора няма

Отговори
3 8
Нали

Нали

22.10.2021 | 14:37

Славчо Атанасов е гeй!

Отговори
2 2
МАЛО.УМНИ КОМЕНТИРАЩИ!

МАЛО.УМНИ КОМЕНТИРАЩИ!

22.10.2021 | 11:41

Гледал шопът жирафа и казал....те таково животно нема! Вие сте същите, бе ма.лоумници! КАЗВАТ ВИ НЕЩАТА 1 КЪМ 1, ако щете вярвайте, ако щете - мрете! На кого му пука вас, бе Ц.ЪРВУЛИ??

Отговори
7 7
Виж ся ваксиниран 0лигофрен

Виж ся ваксиниран 0лигофрен

22.10.2021 | 12:36

Не всеки може да се ваксинира . Лекар от ковид болница ти обяснява , че няма да се ваксинират , защото има прекалено много антитела и може след ваксинация да се получи проблем . Тук някви тролове много говорят . Лекари отказват да се ваксинират . Да ти повторя ЛЕКАРИИИИИИ КОИТО БАЧКАТ С КОВИД БОЛНИ . ЛЕКАРИИИИИИ ВЕЧЕ ИМА ЛИЧНИ ЛЕКАРИ , КОИТО СПРЯХА ДА ПРИЕМАТ ПАЦИЕНТИ И ГИ ПРЕНАСОЧВАТ КЪМ ДРУГИ .

Отговори
6 6
казах ти вече!!

казах ти вече!!

22.10.2021 | 13:58

ИМАШ ПРАВО ДА УМРЕШ СВОБОДЕН И С МНЕНИЕ!

Отговори
6 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?