Следвайте ни

Проф. Витанов предупреди: До три седмици ще стане страшно, ако не вземем тези мерки

viber icon

Цялата държава е като един голям самолетоносач, който трябва да срещне остров - третата вълна на пандемията, въпросът е да го избегнем

Масово тестване на учениците ще даде възможност за вземане на адекватни решения. Предвид реакцията на родителите обаче явно това няма да се случи или ще стане частично.  

Това заяви в интервю за БНР проф. Николай Витанов, математик на Националния оперативен щаб. Изказването му е по повод идеята учениците да бъдат тествани с бързите антигенни тестове, за да се запази системата на образованието и да се даде възможност за по-дълга форма на присъствено обучение. 

Той поясни, че най-малките деца трудно боледуват и трудно предават на болестта на възрастните. „Учениците от някогашната прогимназия - 5, 6, 7 клас, при тях заболеваемостта е нормална. Проблемът са големите ученици - 8, 9, 10, 11 клас, при тях организмът е като на възрастните, но те не спазват мерки.

При тях заболеваемостта е 60% по-висока от тази при възрастните над 60-годишна възраст. Там е проблемът.

Ако пуснете всичките ученици, след две-три седмици заболеваемостта ще се повиши с двуцифрено число проценти - 10-15%.

Затова министерството предлага ротационната схема, за да се потиска развитието на заразата, а и да се осигури някакво присъствено обучение“, разкри проф. Витанов. 

„Цялата държава е като един голям самолетоносач, който трябва да срещне остров - третата вълна на пандемията, въпросът е да го избегнем. Хората, които управляват самолетоносача, могат да си позволят гъвкавост.

Самолетоносачът е огромен кораб, ако трябва да го отклоните от острова, трябва да завъртите кормилото навреме. Тук е тънкият момент.

Докато не е дошъл моментът да завъртите кормилото, можете да си позволите гъвкавост. Засега нарастването на новите случаи е плавно, но ако не се предприеме нищо, периодът на плавното нарастване ще приключи“, добави математикът.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Anatema

Anatema

10.02.2021 | 09:55

OSHTE EDIN LAKEY NA STANATA P.ROKLET ZAVINAGI!

Отговори
1 4
Витанов Погрижи се за твойте кости

Витанов Погрижи се за твойте кости

09.02.2021 | 22:02

Що бе Витанов не хванеш да се гръмнеш та не се налага ние да те гърмим Урод еврейски ненаеден

Отговори
12 11
Б.аси мамата

Б.аси мамата

09.02.2021 | 21:35

Математик-вирусолог, нова специалност. Що не взема да я запиша онлайн?

Отговори
14 11
Малък УМ

Малък УМ

09.02.2021 | 20:21

Малък УМ ,ама много малък

Отговори
10 20
Дгд

Дгд

09.02.2021 | 20:08

Долен мръсник си ти Витанка

Отговори
15 19

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай