46

Проф. Витанов: По-вероятно да препиете по Коледа, отколкото да пипнете COVID-19

“За Коледа планът „Полегата вълна“ предвижда, че ще се занимавате с винце, туршийка, мезенце, ракийка, а не с Ковида“. С шеговит тон математикът от БАН проф. Николай Витанов започва прогнозата си за развитието на пандемията, която публикува всеки ден във Фейсбука си. 

14-дневната заболеваемост от COVID-19 на 8 декември е 33.53 заразени на 100 000 души. Това пише още Витанов и прогнозира, че обстановката ще се задържи спокойна до Коледа. „След празниците знаете -  зависи от това, какво ще си внесем от чужбина покрай празниците“. 

„Базовото репродуктивно число днес е 1.06. Над 1.00 е. Заразата се разширява, но отдавна ви е прогнозирано, че Ковидът няма да се даде да бъде тръшнат бързо“, пише още Витанов и напомня, че критична стойност за запалване на дифузното разпространение е 1.00. По думите му обаче за страната, индексът е   16 пъти под  критичната стойност. „В Бургас индексът падна дори 25 пъти под критичната стойност, а пък в Кърджали е 33 пъти под критичната стойност.   

Планът за блокиране на разпространението на модифицирания Омикрон чрез спиране на дифузното разпространение работи. Вече 250 дни“, споделя още математикът. И допълва: „Днес влиза в сила новата прогноза, а тя е – дифузно разпространение няма да има 280 дни. Гледайте дали ще стане така“. 

„Системата е насочена към коледната цел – винце, туршийка, мезенце, ракийка. И там ще си отиде. Траекторията на социалната система е закарана в област, където е твърде по-вероятно да препиете по Коледа, отколкото да ви хване Ковид“, пише професорът. 

Той анализира и ситуацията с болниците: „Има ли препълнени болници? Няма. Нещата са под контрол. Целта на играта е постигната. Мястото на народа е вкъщи при ракията, винцето, мезенцето и туршийката, а не в болниците“. Витанов прогнозира, че няма да има проблеми с болниците през декември.  „Лекарите, сестрите и другия персонал от Бърза помощ се очаква повече да се борят с последиците от препиването, отколкото с последиците от Ковида“. 

Витанов заключва в същия шеговит тон: „Мястото на народа е вкъщи при ракията, винцето, мезенцето и туршийката, а не в болниците“. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Марицааааа

Марицааааа

08.12.2022 | 19:41

Стига с този гробар

Отговори
2 0
Дии

Дии

08.12.2022 | 18:56

Витанка какво стана с прогнозите за победния ход на непобефимата руска армия?

Отговори
2 0
Витанката

Витанката

08.12.2022 | 19:17

Превзеха Киев, Харков и Херсон и сега настъпват победоносно към Крим!

Отговори
3 0
Спокоен

Спокоен

08.12.2022 | 18:34

Професоре, кажи 43 числа от 1 до 49 та да заложа смело на останалите 6!

Отговори
5 0

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?