46

Проф. Витанов: Пазете се, ковидът е на къса каишка

Математикът проф. Николай Витанов направи анализ на пандемия от коронавирус у нас. Ето какво пише той в личния си фейсбук профил за ситуацията на 6 февруари:

Както е известно, вече не съм на масата и оставям останалите играчи да играят играта. С това искам да ви покажа, че е налице достатъчно прогнозируемост и веднъж системата засилена към даден атрактор, тя ще отиде там ако няма достатъчна интелигентен активен елемент, който да и смени траекторията.

Виждате – и грипната вълна и ковида се движат по прогнозата и вълните се разминават, тъй че да няма голямо натоварване на здравната система. Атракторът си е стабилен.

Караме по технологията за оценка и прогнози, както всеки ден.

Това са числата. Ако ви е еднообразно, не го четете.

Намираме се в сценарий Празни болници, ден 203. След като се изпълни прогнозата, че сценарият Празни болници ще е стабилен 200 дни, броя просто за удоволствие и за да ви покажа, че предсказуемост съществува. А сценарият Празни болници ще си е стабилен и през февруари.

14-дневната заболеваемост днес е 10.62 на 100 000. Очакването е, че няма да има проблем за здравната система. Не се учудваме нали. Стратегията и тактиката работят, изтласкването на вълната действа. Ама как става, ама не може да се направи! Не може ли? Ето, картите са на масата.

Припомням сценария Празни болници – стабилен при под 500 в интензивни отделения и под 5000 в неинтензивни отделения.

Проверка на ситуацията с пандемията днес

1. Общата обстановка - Модифицирания Омикрон не успява да запали дифузното разпространение И така вече 310 дни след края на извънредната епидемична обстановка. Броим след 300 ей така, за удоволствие. И за да ви покажа какво е стабилен атрактор. Системата ще стои там – няма да има дифузно разпространение.

Така, караме нататък.

3. Базовото репродуктивно число - днес е 1.02. Над 1.00 е. Заразата се разширява, но както ви бе прогнозирано, Ковидът няма да се даде да бъде тръшнат бързо. Тъй, че развитието е според очакванията.

3. Проверката за суперпожар - няма суперпожар. За да има, трябва да има дифузно разпространение. Дифузното разпространение на ковида обаче го няма. Няма-а-а- го.

Да видим няколко контролни чисълца за днес от индекса на дифузното разпространение

За страната - 0.02

София-град - 0.02

Пловдив - 0.02

Бургас - 0.02

Варна - 0.02

По южните граници

Благоевград - 0.01

Кърджали – 0.03

Смолян - 0.03

Хасково - 0.02

Ямбол – 0.03

Знаем си:

1. Критична стойност за запалване на дифузно

разпространение - 1.00

2. Над 1.00 - дифузно разпространение

3. Под 1.00 - дифузното разпространение спира или съвсем го няма.

Както се очакваше – няма проблеми. Сценарият Празни болници се очаква да е стабилен и през февруари. Стойностите на индекса са много ниски и ниските стойности са това, което се и очаква в режим на полегата вълна. Стратегията и тактиката, както виждате, работят.

За страната, индексът е 50 пъти под критичната стойност. Дифузното разпространение го няма, клъстерното още е на ниско ниво. Развитието е съгласно плана „Полегата вълна“. В Благоевград индекса е дори 100 пъти под критичната стойност.

Има ли мегдан за притеснение засега? Не – индексите все още имат ниски стойности. Кога да почнем да се притесняваме – ами като стигнат 0.5. Ние обаче си знаем какво да правим – изтласкваме възможността за висока заболеваемост към пролетта със задната мисъл да я посечем там.

Планът за блокиране на разпространението на К-19 чрез спиране на дифузното разпространение работи. Вече 310 дни. Ето, не участвам в играта, не влияя на обстановката. Въпреки това обстановката с развива така, както съм пронозирал и то преди много много месеци. Защо? Защото при пандемиите и епидемиите има прогнозируемост. Гледате, нали, пред очите ви е. Има предсказуемост.

За сведение - индексите в още няколко области

Пазалджик - 0.02

Перник - 0.02

Плевен - 0.02

Разград - 0.03

Русе - 0.02

Карам по азбучен ред, по 5 области всеки ден.

Както виждате, засега проблеми няма. Ситуацията е под пълен контрол. Не пускаме дифузното разпространение да се разпали. Във вътрешността на страната обстановката е спокойна. А февруари си върви-и-и-и. Виждате, индексът трябва да се вдигне поне 30, че и повече пъти, за да стигне критичната стойност. Обществената система си е набита на атрактор без дифузно разпространение и си стои там. Ситуацията е спокойна. Посред зима. Стабилност, предсказуемост, спокойствие – знаете, това е девизът на математическата социална динамика. Ето ви го в действие. За 1 година, откакто действам съвместно с Министерството на здравеопазването, заболеваемостта падна стотици пъти. Февруари месец сме, посред зима, няма и 15 случая на ден днес са 12. Като посред лята е. Питате кога започнах дейност в здравното министерство миналата година. Да ви отговоря – плавонете за борба с пандемията почнахме да ги правим на 10ти януари, около 14-ти всичко бе готово и пуснато в действие. След 10-на дни вълната спря да расте и тръгна надолу. Беше стигнала 12 000 заболели на ден, когато я прекършихме. Днес са 12. Спад – 1000 пъти. 1000 ПЪТИ да ви го напиша с главни букви та да знаете какво да искате от следващите, които ще се занимават с пандемиите. 1000 пъти спад посред зима да искате. Нали така – днес е 6 февруари – посред зимата сме.

Караме нататък.

3. Проверка за препълненост на болниците. ТОВА Е ВАЖНО. Има ли препълнени болници? Няма. Нещата са под контрол. Целта на играта е постигната. Мястото на народа е в къщи при ракията, винцето, мезенцето и туршийката, а не в болниците.

Хайде и тук малко числа

Текуща заетост интензивни легла : 34

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ : 500

Под 7 % от критичната стойност- заетостта е ниска

Текуща заетост неинтензивни легла : 234

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ : 5000

Под 5 % от критичната стойност. Доста е ниско

Прогнозата за я знаете. Сценарият Празни болници ще е стабилен и през февруари. Защо? Системата е набита в правилния атрактор. Огромната социална система не мърда от предписания и атрактор. Посред зима. Няма-а-а-а, системата не мърда-а-а-а.

4. Проверка на смъртността. Сведена е сведена до едноцифрено число на ден. Смъртността и през февруари ще е ниска. Внимавайте все пак и се пазете. Къси клечки ще има. Не теглете късата клечка.

5. Заключение от проверката - и днес, 310 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е спокойна. Здравната система се справя с проблемите, сценарий „Празни болници“ е стабилен.

Дифузното разпространение е угасено. Клъстерното разпространение е на ниско ниво. Прогнозата я знаете – и през януари, болниците няма да се напълнят.

7. Днес – картата на риска. Без промени. Всичко е зелено без две области, в които трябва да се внимава повечко и толкоз. Зарезан иде. Режете лозята спокойно, пийте си виното. Ковидът е на къса каишка.

Стабилност, предсказуемост, спокойствие. Математическа социална динамика в действие. Това е положението. Няма мятане насам – натам, няма прекомерни мерки – ден след ден минаваме спокойно през пандемията. Внимавайте с грипа и си карайте спокойно работата. Ковидът и днес е на къса каишка.

Като съвет - пазете се – през тази седмица сме след пика на грипната вълна. Както виждате, прогнозата, че грипът и ковидът ще се разминат, се осъществява. Ковидът е на къса каишка. Грипът обаче е неприятен. Тъй че се пазете през следващата седмица, докато грипната вълна тръгне да отслабва. Винаги съм ви писал че пикът на вълната не е точка, а е интервал. И трябва да знаете, че освен регистрирани има и нерегистрерани случаи. Ама не бил пика в първата седмица на февруари, ама бил в последната седмица на януари – казват тези, които гледат само регистрираните случаи. Гледайте цялата картинка. Помнете – пикът не е точка, а интервал. Каза ви се – пикът ще е в първата седмица на февруари, пазете се и седмицата преди това и седмицата след това. Нали така. Прогнозата е точна. Щото като разровите какво са ви прогнозирали други, ще видите прогнози за пик дълбоко през февруари, че и март. Не, пикът си дойде точно според моите очаквания и се пазете и тая седмица, за да си замине и вълната да тръгне стабилно надолу.

Желая здраве и успехи. И нека вирусът и войната стоят далеч от вас.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?