46
Следвайте ни

Проф. Витанов: Още седмица с такъв брой заразени и всичко приключва

viber icon

„В момента имаме осем поредни дни, в които базовото репродуктивно число е над 1.3. Още шест дни така и всичко приключва. Сега болниците са почти препълнени. Още шест дни с това число означава всеки ден 30% увеличение на хората, които имат нужда от болнична помощ”, заяви математикът проф. Николай Витанов в предаването „Офанзива”.

Според него репродуктивното число първо трябва да падне под 1.3. Ако успее да падне под 1.1, здравната система може и да успее да издържи. Под 1 трябва да бъде базовото репродуктивно число, за да се заговори за разтоварване на лечебните заведения, смята Витанов.

„Сценариите са най-различни и зависят от ефекта на мерките. Платото би могло да е доста ниско. Ако през ноември успеем да устискаме с ниско плато и декември случаите продължат да намаляват, ще можем да изкараме една спокойна Коледа. Ниско плато за мен е под 2000 нови случаи на ден. Лошият вариант е да не се случи тази работа. Най-негативният сценарии е да се пробие всичко и случаите да продължат да растат”, смята той.

Според него ситуацията в страната дава основание да се тревожим. Той прогнозира, че в 11 области заболеваемостта ще бъде над 1000 на 100 000. Очаква се Благоевград да се присъедини към тези области. Единствено в Кърджали ситуацията е по-спокойна и областта може да достигне до червената зона, но не и до тъмночервената.Според него обаче цялата страна е в риск от нарастване на случаите.

„Когато преди два месеца започнах да говоря за вторичен пик, ме попитаха колко ще станат случаите. Аз не пожелах да кажа точна цифра, но числото беше между 7000 и 7500. В момента пиковата стойност е около 6800. На мен 20 000 заразени на ден ми изглежда твърде много. Тези случаи, които са в портала, са само регистрираните и са само част от заразените. Това са симптомните. Да предположим, че са 2/3 от общия брой. За да достигнем до реалното число, трябва да умножим цифрата по две, което прави около 120 000 или 1/3 от българското население трябва да се зарази в един ден”, обясни той.

Според него мерките ще дадат резултат, но на по-късен етап, след около 2 седмици. Той е на мнение, че ако в края на следващата седмица случаите паднат под 5000, то тогава ще може да се каже, че мерките имат ефект.

„При делта варианта се забелязва повишена заболеваемост в групата между 0 и 19 години. Когато децата тръгнаха на училище, кривата на заболеваемост започна да расте и достигна 500 в тази група. Тя има още накъде да расте. Броят на заразените деца би могъл да се удвои. Затова според мен не е добре да се преминава в присъствено обучение. За мен децата са страшно ценно нещо. Аз не бих пуснал най-ценното си нещо да ходи някъде в пика на пандемията, бих изчакал няколко седмици”, сподели математикът.

Според проф. Витанов заболеваемостта при децата трябва да падне под 100,  за да се върнат в клас, а общата заболеваемост в страната трябва да е под 1000. Кривата на заболеваемост при възрастните е в застой, добави математика. Той е на мнение и, че тотален локдаун няма да има до изборите.

„До тогава пикът може да премине и броят на случаите да започне да намалява. Аз разбирам тоталния локдаун като забрана за всички да излизат и режим със SMS. Локдаун само за неваксинираните е мярка, която може да се приложи в областите с над 1000 заболели на 100 000 население. В цялата страна обаче едва ли ще се създаде такава ситуация до изборите”, смята проф. Витанов.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

конституция

конституция

30.10.2021 | 21:24

А за проверка на знанията ти - колко точки определят права и колко равнина? Ако не отговориш, значи си прост и такива са коментарите ти.

Отговори
0 3
малчо

малчо

30.10.2021 | 21:23

Ти не разбра ли че спират плановия прием? Е как тогава ще ти намалеят проблемите в здравеопазването

Отговори
1 0
и аз

и аз

30.10.2021 | 20:14

И аз чакам, че всичко да приключи. Омръзна ми 2 години само лъжи и тормоз. Страх ги е да ни затворят нацяло, защото ще плащат яко за всичко. А кинти от ЕС няма и може да няма докато не ни сменят конституцията. Тази им пречи да си реализират плановете. Дано не се продадем. Дано!

Отговори
7 4
конституция

конституция

30.10.2021 | 21:21

Кой иска да ме сменя - не разбрах. Ти пак си чел текст, без да си го разбрал. Върни се в първи клас. А за проверка на знанията ти - колко точки определят права и колко равнина? Ако не отговориш, значи си прост и такива са коментарите ти.

Отговори
0 1
Спрете се бе!

Спрете се бе!

30.10.2021 | 19:52

Ако през следващата седмеца медиите спрат да тормозят и притесняват хората и от сутрин до вечер да не коментират само тая пандемия- смъртността ще се намали поне наполовина,а през втората седмица и с над 70 процента! Не вярвате-пробвайте!Ще намалеят инфаркти,стрес, паника, психични заболявания и т.н.И не ми казвайте колко сте загрижени за хората като всеки ден ги малтретирате и психясвате!

Отговори
12 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?