49
Следвайте ни

Проф. Витанов обяви кога идва най-страшното с COVID-19 в Пловдив и страната

viber icon

Кога ситуацията с пандемията от Covid-19 може да стане опасна, обяви  математикът на Националния оперативен щаб (НОЩ) проф. Николай Витанов.

"Народът, политиците и вие, журналистите, бяхте излъгани от хора, които твърдяха, че този коронавирус е безопасен, не е толкова опасен. Ето, загубихме 20 000 души – това е повече от половината ни армия, все едно, че сме загубили война. Когато загубиш война, разследваш причините", каза Витанов. Според него, от пролетта на миналата година е било натрапвано на 25% от хората в България, че вирусът не е толкова опасен и заради поведението на тези 25% по отношение на заразата сега говорим за 20 000 починали. На директен въпрос на bTV кои са тези, които са заблуждавали, Витанов така и не даде конкретни имена, но призова да има истински анализ и заключения какво е станало, за да няма повторение.

Към днешна дата, репродуктивното число на заразата е 0.93, т.е. леко свиване на заразата, продължи Витанов. Според него, София-град и Пловдив все още не са във виолетов цвят и това държи България на повърхността. Като неблагоприятни фактори за заразата се очаква влиянието на присъственото обучение и на връщането на хората по офисите.

Проф. Витанов видя няколко варианта за развитие на пандемията, като най-лошото е да минем директно във втори пик на заразата, без да има спад след септемврийския пик. Професорът каза и, че ще си проличи колко сме умни именно в тази фаза – дали ще допуснем вторият пик да е по-висок от първия, колко дълго време ще удържим преди ново качване на случаите. Ако пуснем веднага втори пик, значи българите не сме много умни, заключи проф. Витанов. Във всички случаи обаче математикът говори за втори пик през октомври. "Аз съм най-заплашваният човек в България. От този момент спирам да коментирам всякакви числа, с изключение на базовото репродуктивно число. Числата ще ви ги кажат уважаемите хейтъри – те са много компетентни, да заповядат", каза проф. Витанов. Той заяви, че не е подавал сигнали за заплахи, но ако компетентните органи искали, да отворят някой форум и да броят.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Танатос

Танатос

20.09.2021 | 21:35

Имам впечатлението, че този индивид отдавна е мъртвец и излъчва неистова омраза към живите.

Отговори
6 5
Бай Тошо

Бай Тошо

20.09.2021 | 16:05

Все пак Висенте е от испанска просташка комедия - Новите съседи, а не от филм на ужасите! Така че страшно няма!

Отговори
2 1
Пъпеш Каунов Попойнов

Пъпеш Каунов Попойнов

20.09.2021 | 12:33

Що го давате постояно този изкукал и втълпилси че е оракул. Той не е за бой а за съжаление. Трябва да го приберат, да го полеят със студена впда и да му натегнат разхлабените гайки. НО НЕ Е ЛУТ КОЙТО ЯДЕ БАНИЦАТА А КОЙТО МУ Я ДАВА

Отговори
7 9
Йори

Йори

20.09.2021 | 10:42

Българските политици нямат топки, за да застанат и кажат или се ваксинираш или не, и на тези който откажат да де ваксинират без причина да им издадат сертификат и да бъдат вкарани в регистър, който да им откаже помощ при зараза с ковид.

Отговори
10 9
Мароца

Мароца

20.09.2021 | 10:33

Престанете да публикувате изказванията на този не-нор-малн-ик. Единственото хубаво нещо е, че никога не се сбъдват. Което не е учудващо - какво общо с медицината има този репти--илий.

Отговори
4 10
Общото

Общото

20.09.2021 | 10:40

Общото е любовта към парите

Отговори
6 4
До Общото

До Общото

20.09.2021 | 10:44

Аааа не така , той пари не харесва . Той милее за нашето здраве . Сега четох статия от инфекционистът на Българи и зад него Кунчев , говори за някакви добавки , които нямали аналог , били много добри и под името на тези добавки пише : МОЖЕ ДА ГИ НАМЕРИТЕ В АПТЕКАТА ДО ВАС. ТА ..... ВЕЧЕ ВСИЧКО Е ВЪПРОС НА ПАРИ , А НЕ НА ЗДРАВЕ.

Отговори
7 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?