46

Проф. Витанов: Две седмици и половина се пазете и вълната на Омикрон ще мине

Картата на риска свети във виолетово, предупреждава математикът

Заразата от COVID-19 е разпространена неравномерно из страната. Това отчита математикът проф. Николай Витанов. По думите му в някои области - големите градове и Западна България пожарът гори силно, но в по-малки области не е така. И заключва: „Това пречи на появата на суперпожар.

На места пожарът започва да прегаря. Както се очакваше, материалът за поддръжка на пожара започва да свършва на някои места, а на други пожарът не се е разгорял. Омикронът не започва добре периода на царстването си в България. Просто трябва да сме хладнокръвни в следващите две седмици и половина и да се пазим. И ще се разправим и с тази вълна”, смята математикът.

Според Витанов няма да се стигне до тотален локдаун в страната: „Страната е далеч от Етап 4 на плана на правителството. Налагат се и мерки, които ще започнат да дават резултати през следващата седмица - ще видите как броят на случаите ще пробва да продължи да расте, но ще започне да се спъва по пътя на растежа”.

Математикът уточни, че за налагането на мерките не се гледа само броят на интензивните легла, а се прави мултифакторен анализ. „Пиша пак - ценете каквото имаме. По стария план от 10 дни поне трябваше да сме в тотален локдаун. Сега страната не е затворена, ограничителни мерки има само там, където се налага. Ограничителните мерки, където ги има, ще започнат да имат ефект. Няма да бъдат достигнати чудовищните стойности на заболели, предсказани ви от други анализатори. Целите са ясни - опазване на здравето, незадръстване на болниците, неналагане на тотален локдаун”, уточнява още Витанов.

И още от думите на математика: „Виждате, че няма чудовищни бройки заболели, няма препълнени болници и бизнесите не са затворени, както е в други европейски страни. Въпросът е да издържим така 3 седмици, за което е необходима и малко помощ от вас, в смисъл да пазите себе си, колкото можете, а не с блеснали очи да си играете на руска рулетка с вируса. Няма как да минете с малко заразени, при положение, че в доста голям процент от населението царуват идеи, които водят до подценяване на опосността. Пак да кажа крилата фраза - всеки сам си преценя. Моята работа е да изчисля какъв ще е ефектът от това и да видя кой е най-благоприятният сценарий при тези условия. Повече не мога да направя”.

И заключва с апел: „Случи се нещо, което не се бе случвало отдавна - тази карта (картата на риска) стана изцяло виолетова. Рискът да се заразите никак не е пренебрежим и то за цялата страна. Така, че пазете се”.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
12 коментара
До ВАНКАТА - НЕ Е ДОБРЕ КОГАТО ПРОСТИ КАТО ТЕБ ДАВАТ АКЪЛ НА ДРУГИТЕ

До ВАНКАТА - НЕ Е ДОБРЕ КОГАТО ПРОСТИ КАТО ТЕБ ДАВАТ АКЪЛ НА ДРУГИТЕ

27.01.2022 | 07:51

ЧАЛГАР

Отговори
0 0
Gosho

Gosho

26.01.2022 | 22:12

toia e strahoten komik!!!!

Отговори
3 1
Въпрос към Лудия Процессор

Въпрос към Лудия Процессор

26.01.2022 | 17:27

Правителството на Обединеното кралство признава, че ваксините са увредили естествената имунна система на тези, които са били двойно ваксинирани: установява се, че ваксината пречи на способността на организма да произвежда антитела след инфекция не само срещу шиповия протеин, но и срещу други части на вируса, както и за в бъдеще срещу ВСИЧКИ ДРУГИ ВИРУСИ!

Отговори
13 16
Мая

Мая

26.01.2022 | 18:26

Това е последната фалшива новина. Как не се научихте да пресявате информацията. Така е, като се "ограмотявате" от социалните мрежи. За това си има професионалисти, научни публикации в реномирани издания.

Отговори
11 10
Ицо

Ицо

26.01.2022 | 19:29

Малоумник, това на Мангъра поста от фейсбука, който директно го обориха сумати хора, който разбират медицински английски, ли е? Тоя щеше да е в затвора досега в нормална бяла държава.

Отговори
8 7
Ванката

Ванката

26.01.2022 | 20:33

математика ли е професионалист? Хахахаха -когато 1 математик овладява вирусна пандемия.Вирусолозите за кво ги има изобщо се питам аз,щом 1 с калкулатора ще оправи положението

Отговори
5 5
Разберете

Разберете

27.01.2022 | 02:12

Разберете едно бе, хора. Много е просто. Когато кризата не е медицинска, експертите са математици, политици, журналя и там тем подобни. Това е.

Отговори
0 1
Важното е ще се изпълни прогнозата на Витанов за броя умрели

Важното е ще се изпълни прогнозата на Витанов за броя умрели

27.01.2022 | 16:05

До сега са 32 939 и се увеличават с около 70 на ден и тия темпове даже ще я преизпълним и ще изпълним мечтата на Тодор Колев да има с нещо дето да подминем американците - щеше да е смешно, ако не беше тъжно

Отговори
0 0
Да ти кажа честно

Да ти кажа честно

26.01.2022 | 17:26

ТИ СЕ ПАЗИ!

Отговори
6 11
Важното е ще се изпълни прогнозата на Витанов за броя умрели

Важното е ще се изпълни прогнозата на Витанов за броя умрели

27.01.2022 | 16:06

да ти кажа честно - плашиш гаргите

Отговори
0 0
555

555

26.01.2022 | 17:22

Този козел се появи пак и започна да блее!

Отговори
13 10
ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

26.01.2022 | 17:07

ДО МЕСЕЦ КАТО МИНЕ ОМИКРОНА --ДОТОГАВА ЩЕ РАЗРАБОТАТ НОВ ВИРУС--И ТРЯБВА ДА ХОДИТЕ ПАК ДА СЕ БОЦКАТЕ-ДОКАТО НЕ ВИ ОСТАНЕ МЕСТО ПО ТЯЛОТО--ТАКА ЩЕ БЪДЕ ДОКАТО НЕУМОРАТ ПЕНСИОНЕРИТЕ И СЛАБИТЕ ОРГАНИЗМИ-КОИТО СА ВЕЧНО В БОЛНИЧНИ И НЕМОГАТ ДА РАБОТЯТ БЕЗ КЛИМАТИК--ПОТЪРПЕТЕ КРАЯ Е БЛИЗО--ИДВАЩИТЕ ВИРУСИ ЩЕ СА ОЩЕ МНОГО ПЪТИ ПО-ЗАРАЗНИ

Отговори
13 11

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?