Следвайте ни

Проф. Витанов: До 2000 заразени на ден в началото на септември ГРАФИКА

viber icon

По карта гражданите и ресторантьорите ще могат да се ориентират дали ще има нови ограничителни мерки срещу коронавируса. Това се разбра от статус във фейсбук на математика проф. Николай Витанов. Той бе член на Националния оперативен щаб. От статуса му се разбира, че в началото на септември очаква по 2000 заразени на ден.

 

Проф. Витанов прогнозира до 2000 заразени на ден в началото на септември


 

Ето какво написа математикът:

Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 28 юли 2021 г.

От днес пускаме нова прогнозна карта за 3 дни напред. Тая карта ще я наречем - ще ви налагат ли мерки. Там нивата са съгласно плана на Министерството на здравеопазването. В самия план има една таблица, която казва какви мерки може да се налагат, ако една област излезе от зелената зона.

Та гледаме картата и питаме - ще ви налагат ли мерки? Отговорът е - до края на месеца не се очаква да ви налагат мерки никъде. Тъй, че вършете си спокойно работата. мисля, че тая карта ще е от полза както за отделния човек, тъй и за ресторантьорския и хотелския бизнес.

Така, сега числата за деня.

Днес базовото репродуктивно число е 1.094. Закрепи се над 1, обхватът на заразата започва де се увеличава. Но тези, които четат редовно тези сводки, не се изненадани - това се очакваше да почне да става съм края на месеца с установяване на надмощието на делта варианта в страната.

Числото още е далеч от 1.3, но помнете, че това, което ни крепи в момента е съпротивата на хората на доц. Кунчев по недопускане на вируса да влиза в страната и по изолация на клъстерите вътре в нея. Графика за ефективност на тая съпротива го знаете - първа гранична стойност - 200 случая на ден за 3-ти август. Е, то днес сме на 200, значи си имаме достатъчно внос или дълги пасове, както е жаргонът в нашите среди.

Сега индикаторите за смяна на тренда. Стойностите още са ниски, а положението е смесено по области. Индикаторът за страната е 14.1 пъти под кпитичната стойност. Ситуацията е спокойна и ще е такава до края на седмицата. Имаме

увеличение на случаите в местата с най-голяма концентрация на хора - София, Пловдив, Варна и Бургас. Там стойностите на индикаторите растат, но все още са доста под критичните стойности. Карайте си почивката спокойно, просто спазвайте елементарните мерки каквито са останали - миене на ръце, маски в градския транспорт, не стойте много по места, където има много хора и си живейте живота.

Хотелиери и ресторантьори - не позволявайте гъчканици по плажовете и в ресторантите. Във ваш интерес е горната карта да е в зелено и да не ви грози налагане на мерки, които са неприятни. Помогнете на хората на доц. Кунчев да контролират клъстерите като контролирате събиранията на много хора на едно място. Нека бизнесът ви върви необезпокояван и през август месец.

Накрая - проф. Балтов ме призова да кажа какво ще става по болниците, за да са подготвени хората на първа линия. Той знае, че ние правим такива изчисления, но те никога не са били обявявани публично, защото там се смята най-лошият сценарий. Човек трябва да е изключително внимателен, когато говори за това. От уважение към проф. Балтов ще кажа малко по въпроса, завоалирано, но така, че лекарите на първа линия да ме разберат.

Уважаеми хора на първата линия,

аз знам какво ви е, добре знам какво ви е. Знам, че в гадната обстановка, в която живеем, няма да ви благодарят за гигантските усилия, които положихте и полагате. Гадно е това,

хейтърската част от тоя народ не заслужава и пръста си да мръднете за тях. Ако аз продължавам да правя нещо, го правя за останалата част от народа. Знам, че и вие сте така.

Добре, пригответе се ориентировъчно за трикратно увеличение на броя на хоспитализациите и на случаите за интензивни отделения към края на август. През август увеличението ще е постепенно и ще се усети към края на месеца. Поемете си дъх и си починете коркото можете през първата половина на месеца. Запомнете числото 1500 нови случая на ден. Когато това число бъде достигнато и ако продължи нагоре към 2000, се пригответе за рязък скок на нуждаещите се от медицинска помощ - около 50% за седмица.

Там ще е критичната седмица. Ако хората на доц. Кунчев спазват графика за съпротива, това ще се случи в първата половина на месец септември.

Мисля, че насоките са кратки, но ясни. Сега всеки шеф на болница може да си сметне какво го чака.

Очаквам гигантски хейтърски рев. Хайде, хейтъри мои, оревете Вселената пак. Да ви дам малко акъл. Нали гледате, как индийската версия на вируса измести английската. Така и вие ще ме изместите. С по-точни прогнози и анализи от моите. Действайте. Стига сте ревали. Аз вече не съм математикът на щаба. Какво ме четете. Марш оттук. Тази страница е за хората, които имат нужда от информация за това, което се очаква да става. Комплексари, преливащи от злоба и завист да ходят на други места да си показват величието и да си изливат злобата и завистта.

На всички, даже и на хейтърите,спорна работа, приятна почивка и нека вируса да ви заобикаля.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (23)

Петров

Петров

29.07.2021 | 23:27

Долен продажник !

Отговори
2 0
Dii

Dii

28.07.2021 | 20:22

Тоя като няма епидемия какво работи? Нали уж не взима заплата пък по цял ден смята и изчислява и обяснява за болести и вируси. Кой му плаща? Ако работи нещо друго и по цял ден не си върши работата ами ходи като цветарка по телевизиите бих го уволнил. То бива да е нарцис и да се кефи да го покажат по тАлавизора ама този се осака.

Отговори
12 7
jknn

jknn

28.07.2021 | 22:13

ти мозък нямаш

Отговори
5 6
Лекар

Лекар

28.07.2021 | 23:43

За съжаление на хейтърите до сега всичко е познал .Слушайте Мангъровци, Чорбановци и Славчовите хубавци и дано Бог да ни пази.

Отговори
3 7
Кондьо

Кондьо

28.07.2021 | 19:57

Шамана в цифри Само не мога да разбера какво общо има математиката с инфекциознините болести освен като статистика В медицината едно плюс едно не е две

Отговори
11 5
Сик

Сик

28.07.2021 | 19:49

Този не разбирал, обаче аз разбирам. Бахти и тъпите празни картуни.

Отговори
2 9
Гео Милев

Гео Милев

28.07.2021 | 19:01

Септември ще бъде май.

Отговори
8 3
Истината

Истината

28.07.2021 | 18:13

Този е много прост. Всеки знае, че края на лятото и началото на есента ще се увеличат болните от разни истинки. Тоя взима пари да плаши хората за да се ваксинират.

Отговори
17 10
Андрей

Андрей

28.07.2021 | 17:37

Проф. Витанов бъдете жив и здрав и продължавайте с анализа. За съжаление простотията ходи по хората. Най-вече в България

Отговори
17 20
Поговорка

Поговорка

28.07.2021 | 18:05

На съседа тревата винаги е по-зелена.

Отговори
4 6
Брей...!

Брей...!

28.07.2021 | 17:08

Моят 60-годишен опит ми казва, че не мога по никакъв начин да имам доверие на човек с физиономия като на горния. Толкова много ли са онези, на които опитът им не подсказва същото?! Трябва съвсем да е ошашавен народът за да си позволяват да му предлагат внушения от физиономия с толкова искрено излъчваща се липса на съвест!

Отговори
23 14
Тики

Тики

28.07.2021 | 17:06

На Ганьо докато не му измрат децата от ковида няма да му дойда акъла в главата.

Отговори
19 24
Брей...!

Брей...!

28.07.2021 | 17:06

Моят 60-годишен опит ми казва, че не мога по никакъв начин да имам доверие на човек с физиономия като на горния. Толкова много ли са онези, на които опитът им не подсказва същото?! Трябва съвсем да е ошашавен народът за да си позволяват да му предлагат внушения от физиономия с толкова искрено излъчваща се липса на съвест!

Отговори
19 11

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?