46
Следвайте ни

Проф. Витанов: Браво на Пловдив и София, висят над ковид пропастта, но не падат в нея

viber icon

На картата на риска се вижда нещо, което аз ще нарека подвига на хората от първа линия и на системите за превенция на разпространението на заразата в София-град и Пловдив. Това написа във фейсбук математикът проф. Николай Витанов.

Тези две области едва наскоро влязоха в зоната на дифузно разпространение и ситуацията се влошава бавно. Висят над пропастта София-град и Пловдив, но не падат в нея. По-скоро се наблюдава бавно спускане в пропастта. Това ни държи, това предотвратява рязкото нарастване на броя на регистрираните нови случаи. За мен това е подвиг и затова казвам на всички, борещи се със заразата в тези две области - голямо БРАВО (не знам как да го напиша с по-големи букви, но съм ви признателен за това, което правите, защото успявате да задържате разпространението на заразата въпреки яростните опити на помагачите и да я разпространяват).

Най-напред картата съгласно плана на Министерството на здравеопазването. Броят на областите на ниво 4 расте полека.  Днес има нови кандидати. Единият е вече явен, другият все още се крие, но ей сега бързо ще го засечем по картите. Ямбол е явният кандидат и това се вижда на картата на риска съгласно плана на Министерството на здравеопазването. 

„Коя област е скритият кандидат? Скрит, защото не се е показана на горната карта. На прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост обаче се вижда ясно скритият кандидат и това е Благоевград. Това, че я има тази областна едната карта, но я няма на другата, означава, че Благоевград се очаква да се кандилка покрай границата между нива 3 и 4, преди да иде на ниво 4. Кърджали, Смолян и Плевен са относително най-добре засега.

Кърджали си бяха добре преди седмица и за тази седмица им обещах относително спокойствие. Имат го. Плевен, ако си спомняте, ги похвалих преди време за налагането на локалните мерки. Ето, ходът им тогава, днес дава резултат.

Прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост очертава формирането на тъмночервена зона в западна България.

Като си помисли човек, това е очаквано. През лятото проблемите бяха по морето - там имаше голяма концентрация на хора. Върнаха се хората от почивка от морето и от Гърция (а понеже им е близо, там ходят доста хора от западна България)  и проблемите се пренесоха в западна България.

 С две думи - хора от западна България и в Габрово, Сливен и Ямбол, пазете се (който желае разбира се). Разпространението при вас е дифузно и заболеваемостта не е малка.

Другото интересно на нашата карта на риска - Шумен е остров в лилавото море на източна България. Браво и на тях.

Днес базовото репродуктивно число е 1.128. Както виждате, не се движи към 1.3, натоварването на здравната система се очаква да се увеличава много плавно. Тя се справя и това е успокоително, но не бива да се забравя великият закон за преминаване на количествените измениния в качествени - ако натискът продължи дълго време, системата може да бъде натоварена до критични нива и да поддаде. Ще стане ли това ще ни кажат моите приятели хейтърите, на които съм оставил дългосрочните прогнози и прогнозите с числа", написа още Николай Витанов.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

Биткойнър

Биткойнър

08.10.2021 | 14:41

Как лесно и бързо да печелим криптовалута Биткойн, само тук и сега : http://bitcoinzavseki.blogspot.com

Отговори
1 0
8888888888

8888888888

08.10.2021 | 13:04

Мисля, че на този луд никой не му е искал мнението, а освен това съм сигурно, че е наказуемо всяването на паника сред цялото население! Така че ако не го затворят в психото, да го вкарат по-скоро в затвора!

Отговори
7 3
321

321

08.10.2021 | 11:46

Ей кретен, ти наистина изпитваш оргазъм да тормозиш хората, изчезвай вече. Повръща ми се от твоите прогнози. Гнусар.

Отговори
12 6
и на мен

и на мен

08.10.2021 | 12:34

И на мен ми се повръща от твоите коментари. Не чети статиите като имаш проблем с нервите.

Отговори
4 6
Умен читател

Умен читател

08.10.2021 | 11:35

Не мога да разбера. Защо не погледнем как се ликвидира пандемията в Европа: Холандия Дания Германия и т.н., а чакаме света да ни затвори като Северна Корея. Ганьо си е Ганьо

Отговори
8 8
Dano

Dano

08.10.2021 | 11:31

Da ne padnem v dupkata

Отговори
3 3
............

............

08.10.2021 | 11:22

тъпан.р ! щото не ти излизат апокалиптичните сметки, сега - браво на хората ! п.тка майна, трябва съд за такива прошляци кат тебе !

Отговори
12 11
Тоя сомнабул

Тоя сомнабул

08.10.2021 | 11:22

Още ли не е в психушката?

Отговори
16 9

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?