46
Следвайте ни

Проф. Витанов: Болните от COVID са 30% повече

viber icon

30 на сто от хората със симптоми на ковид не са регистрирани в официалната статистика, коментира по БНР математикът проф. Николай Витанов. По думите му след като преминем през т.нар. „първичен пик“  на вълната от разпространението на коронавируса, ни очаква и т.нар. „вторичен пик“. Математикът посочи, че от миналата година досега са били изчислявани и количеството на хората - безсимптомни носители на вируса.

„Сега, обаче, хората без симптоми не се регистрират. Те са 30 на сто по-малко от реалния брой. Сега се взема предвид числото на регистрираните, които са 2/3 от реалните случаи, умножавате го по 4, за да получите представа колко човека се срещат с вируса реално за деня“, уточнява проф. Николай Витанов. Той е категоричен, че общият брой на вирусоносителите е още по-голям.

„Този брой се променя и към тези хора, които вече са преболедували и загубили имунитет, трябва да се добавят и имунизираните. Така става ясно, че около 2 милиона и 200 хиляди души у нас имат защита срещу ковид в момента - това е т.нар. щит срещу вируса. Което е крайно недостатъчно“, констатира математикът Според него това число ще намалява, а страната ще остане далеч от груповия имунитет, още повече, че ваксинацията не е достатъчно интензивна. Проф. Витанов е ваксиниран с две дози, но смята, че хората сами трябва да вземат това решение. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Бай Тошо

Бай Тошо

21.09.2021 | 13:08

О, Боже, след като се преброих електронно, не ни говори за стъкмистики!

Отговори
2 0
Загрижен хейтър

Загрижен хейтър

21.09.2021 | 12:13

Няма ли да го настанят вече в специализирана клиника този тип?

Отговори
4 0
Той от там хейтва

Той от там хейтва

21.09.2021 | 13:24

Но Марица не знаят.

Отговори
1 0
До кога

До кога

21.09.2021 | 11:57

Ще го показвате тоя НЕЩАСТНИК***

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?