Следвайте ни

Проф. Тодор Кантарджиев с пълен анализ и прогноза за ситуацията у нас

viber icon

Вече има косвени доказателства, че новият щам на коронавируса от Великобритания е дошъл и в България, каза в интервю за Dir.bg директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

"Много е важно да се знае, че мутацията не пречи на ваксините, не пречи на диагностиката и също, че няма медицински доказателства, че е по-инфекциозна. И най-важното - няма никакви доказателства, дори напротив, че заразените с него прекарват по-тежко болестта", посочи проф. Кантарджиев в онлайн предаването "Матине".

Всеки щам, който е преминал от животно по хората и прави епидемично разпространение, мутира като по-прилепчив, по-лесно заразява други хора и обикновено заболяването минава по-лесно, успокои микробиологът и член на Националният оперативен щаб.

"Интересът на природата е вирусът да се съхрани, а той може да се съхрани само в жив човек. Всеки вирус, когато мутира по време на епидемия прави така, че хората да боледуват по-дълго и да не умират, за да може вирусът да се разпространява."

Проф. Кантарджиев уточни още, че появата на британския щам у нас се очаква и ще го има, а официално новината ще бъде съобщена при следващите порции на геномно секвениране, които предстоят. В САЩ вече доказаха, че тази мутация се случва без епидемична връзка - след като учените направили целогеномно секвениране е установено, че пациент с коронавирус има мутация като тази в Англия.

"Това, че щамът във Великобритания е взел тези размери и така се усеща, стана в последния месец декември, когато там започнаха да правят целогеномно секвениране. Тогава изведнъж казаха "Ау, много се е разпространил!", което стана и малко политически. Един Брекзит много добре би се посрещнал с щам и затваряне на границите. Внимаваме, работим и до средата на месеца ще можем да кажем на нашето общество колко и кога имаме такива мутации."

Според проф. Кантарджиев около 1 млн. българи вече са се сблъскали със заболяването, а вероятността да го повторят е изключително малка и в световен мащаб медицински доказани са 1 случай на 2 млн. болни.

"По моя сметка може би 15% от хората имат имунитет, защото са прекарали заболяването. Сега много се говори колко е траен този имунитет - който е боледувал има много малка вероятност пак да се разболее. От 80 млн. души, минали през болестта по света, медицински описани с достатъчно доказателства са 40 такива случаи. В нашата страна вече доста колеги излязоха и казаха "Аз тогава не бях добре, сега пак не съм добре, може да е коронавирус." Това са неща, които казани в такъв момент, могат сериозно да компрометират вярата на хората във ваксината. Ако не вярваш, нищо не получаваш. Ако насила се ваксинираш, първо психиката ти така ще реагира, че най-малко ще те заболи кръстът, гръбнакът, коляното и всичко това, което нормално си те боли от една възраст нататък. Изведнъж ще го припишеш на ваксината."

Лекарите трябва много да внимават какво говорят в публичното пространство за ваксинациите, защото благодарение на общите усилия на човечеството се стигна до ваксините, които са най-добрият научно доказан начин за спасяване от пандемията, посочи още проф. Кантарджиев. Той даде за пример и факта, че над половин милион англичани и още около 3 млн. американци вече са ваксинирани и няма данни за тежки ефекти от това. "Най-вероятно ние българите първи щяхме да разберем, че на някой му е станало много лошо от това, на което вярваме най-много - фейсбук и по източник "една жена каза на пазара".

Мерките, които се взеха в училищата са много добри, коментира проф. Кантарджиев, който не намира опасност в отворените преди ден детски градини и присъствените уроци за децата от началните класове. Експертът е категоричен, че не е вярно, че децата не се изследват и затова статистиката не ги хваща като вирусоносители. Децата боледуват 10 пъти по-малко от възрастните, показват сметките. 7000 са изследваните деца и тийнейджърите до 20 години, а възрастовият интервал между 40 и 50 години е с най-много болни и той е 35 000.

"Едно е 40% позитивни проби, друго е 15%. Въпреки, че е доказано, че при децата количеството вирус e доста по-голямо в гърлото, когато боледуват, те заразяват по-малко, а самите те не боледуват", казва директорът на Националният център по заразни и паразитни болести и посочва, че голяма част от европейските държави дори не затвориха детските градини и началните класове като противоепидемична мярка.

"В момента данните от страната са много добри. От заболяемост 680 души, преди ден болните бяха 174. Днес дадох анализа на директорите на РЗИ-тата по региони - къде има плато и къде спад и резултатите са доста добри. Дай Боже, да помага Господ и българите така да се ударим, защото толкова унижение и подигравки изживях през месеците август, септември и октомври, докато хората не се уплашиха. Такъв е животът - като свършиш някаква работа, не очаквай много да те хвалят. В България сме на крайностите - от пълно неглижиране до пълна паника, а то трябва по-трезво."

"Моeто мнение и това, което ние предлагаме като щаб и като експерти, е постепенност при разхлабването на мерките и проследяване на критериите като колко болни са за болница, колко от тях са в интензивно отделение. Не трябва да се допуска това, което се случи в началото на ноември - болни да не могат да потърсят медицинска помощ, недоверие, паника. Вярата на българското население в медицината е много крехка и двама - трима кресльовци са достатъчни, за да се срине доверието. Отпускането ще е постепенно, за съжаление такива колоси на българската икономика като моловете и нощните заведения ще трябва малко да почакат."

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

789

789

05.01.2021 | 13:03

Как няма да е дошъл новия щам нали дойдоха слугите от англия даже и медиите ги чакаха

Отговори
2 1
ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

05.01.2021 | 12:22

НАД -500-000 В БГ СА ХОРАТА ЗДРАВНОНЕУСИГОРЕНИ--ДЕМЕК СОЦИАЛНО СЛАБИ--ОТИВАМ НА ЛЕКАР КТО ЗДРАВНОНЕУСИГОРЕН СЪС СИМТОМИ НА КОВИД--ПРАВАТ МИ СРЕЩУ 30 ЛВ ЕДНА РЕНГЕНОВА СНИМКА НА КОЯТО ПИШЕ ЧЕ ИМАМ ДВУСТРАННА ПРОНХОПЛЕВМОНИЯ СЪС СИЛНИ СЪМНЕНИЯ ЗА КОВИД ПАРИ ЗА ТЕСТ НЯМАМ ДОКТОРКАТА НА КОЯТО ПЛАЩАМ 1О ЛЕВА МИ ПИШЕ РЕЦЕПТА С АНТИБИОТИЦИ БЕЗ ДА ЗНАЕ И ТЯ ОТ КАКВО СЪМ БОЛЕН--И СИ ОТИВАМ ПО ЖИВО ПО ЗДРАВО АКО ИСКАМ У ДОМА АКО ИСКАМ В ХРАНИТЕЛНИЯ ХИПЕРМАРКЕТ И ПРОДЪЛЖАВАМ ДА СИ ЗАРАЗЯВАМ--ИЛИ С КОВИД ИЛИ С БРОНХОПЛЕВМОНИЯ-А МОЖЕ И ДВЕ В ЕДНО--ЗАКАКВИ БРОЙКИ ОТ КОВИД ГОВОРЯТ--КЪМ КОИ ЩЕ МЕ ОПРЕДЕЛЯТ МЕН И ХИЛЯДИ ТАКИВА КАТО МЕН??? ----ВАКСИНИТЕ ЩЕ ПАЗЯТ НЯКОЙ ЗА 1 ГОДИНА ДРУГИ ЗА 9 МЕСЕЦА А ТРЕТИ И ЗА 6 МЕСЕЦА --АКО НЕ СЕ ХВАЩАТ ТАКИВА КАТО МЕН НА ВРЕМЕ КАКВА Е ФАЙДАТА ЧЕ СТЕ СЕ ВАКСИНИРАЛИ --НА 10 Я МЕСЕЦ ВАКСИНАТА ВИ ВЕЧЕ МОЖЕ ДА НЕ ДЕЙСТВА А ВИЕ ДА СТЕ В АВТОБУСА НА ЕДНА СЕДАЛКА С МЕН--КАКВО ПРАВИМ????

Отговори
1 0
Ще чакаме

Ще чакаме

05.01.2021 | 11:23

Голям смях сте! Новата мутация е много по-заразна и това си го знаете. Защо замазвате не е ясно. Навсякъде затягат отново, вие ще разхлабвате. Аман от политика! Пак ще се напълнят болниците,точно защото проблема се неглижира. И после чакайте някой да ви вярва!

Отговори
5 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?