71
Следвайте ни

Проф. Шахин от "Бионтек" с нови разкрития за Омикрон

viber icon

Защитата спада до 25 на сто след три месеца от бустера

"Едно скорошно проучване в Германия съобщава за много бързо намаляване на ефикасността дори след третата доза ваксина, което показва, че защитата срещу Омикрон е спаднала до 25 процента след три месеца от бустер дозата". Това заяви главният изпълнителен директор на Бионтек, проф.  д-р  Угур Шахин, пред вестник Le Monde относно новия вариант на Covid-19, Омикрон. 

Учени в цял свят работят усилено за изясняване на степента на заразност и симптомите при случаите на Омикрон, които досега е открит в поне 89 държави.  

Най-тревожният проблем обаче е способността на този вариант да избягва ваксините.

Проф. Шахин заявяви, че е уверен в ефективността на ваксината на Пфайзер-Бионтек. „Данните от реалния живот от Англия и Южна Африка ни предоставят успокояваща информация“, заяви той.

Миналата седмица водещата частна здравноосигурителна компания в Южна Африка, и Министерството на здравеопазването в Обединеното кралство, представиха своите анализи на ранното разпространение на Омикрон.

Предварителните данни от Обединеното кралство показват ефикасност от около 70 процента след третата доза и около 20 процента до 40 процента след втората доза.  Ново моделиране от Imperial College London предполага, че след втората доза ваксина, защитата срещу Омикрон е паднала под 20 процента.

Шахин допълни: „Южноафриканците имат подобни наблюдения. Данните показват, че след две дози има 70 процента защита срещу Омикрон, като са избегнати тежките форми на Covid-19.

От друга страна, едно скорошно проучване в Германия съобщава за много бързо намаляване на ефикасността дори след третата доза ваксина.  Атова показва, че защитата срещу Омикрон е спаднала до 25 процента след три месеца от бустер дозата.

"С течение на времето ще има загуба на ефикасност срещу Омикрон, каза Шахин. Това е доста вероятно. Хората с трета доза ваксина могат да се заразят с Омикрон."

Очевидно е, че сме далеч от 95 процента ефективност, която постигнахме срещу оригиналната версия на Covid-19 вируса.  Но след третата инжекция изглежда, че нашата ваксина осигурява 70 или 75 процента защита срещу всички варианти. Това е добър резултат за една ваксина като цяло.  Също така мисля, че всички ваксинирани са защитени от сериозно заболяване и хоспитализация. Но вероятно ще се наложи 3 месеца след бустерната доза, и четвърта доза, докато ние преработим ваксината, за да е по-ефикасна срещу този вариант.", подчерта изпълнителия директор на Бионтек.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Професор Шахън  излезе шарлатанин

Професор Шахън излезе шарлатанин

21.12.2021 | 17:15

Май след китай ще ГО отнесе турция.

Отговори
2 0
Лекар

Лекар

21.12.2021 | 14:24

1!-во - ТОВА НЕ СА ВАКСИНИ!! 2-ро - всеки вирус или бактерия мутира на 2 седмици!! Това, че са изолирали досега само 2-3 щама, за да плашат гаргите и простолюдието не отменя ЕВОЛЮЦИЯТА И ПРИРОДНИТЕ ЗАКОНИ. Извода - за да се осъществи груповия имунитет така или иначе трябва мин. 75% да го изкарат. В България в това отношение сме добре, защото го наближаваме, т.к. няма никакави ограничения или не се спазват съществуващите.

Отговори
8 0
лекар е баба ти

лекар е баба ти

21.12.2021 | 15:23

ти не си и фелшер

Отговори
1 5
Ххахаха

Ххахаха

21.12.2021 | 12:54

Еййй язък че КУКУ се набоде толко сега пак ще реве

Отговори
12 0
Тралала

Тралала

21.12.2021 | 12:49

Професор Шахън има фабрика за ваксини. За продаване са всички дозички. Не четвърта ами 5 и шеста доза ще има

Отговори
22 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?