46

Проф. Радка Аргирова: Не сме изпратили коронавируса окончателно

„Не напълно сме изпратили COVID-19. В Китай има висока смъртност и висока заболеваемост и сериозно заети болници и интензивни отделения… За коронавирус се знаеше далеч преди пандемията, че е с пандемичен капацитет. Новото бе бързото разпространение, за което помогна човечеството”. Това зависи вирусологът проф. Радка Аргирова в интервюто на „Твоят ден” по NOVA News.

„Няма нов вирус, за който да „ни чака зад ъгъла”, няма данни. Нека видим как ще премине грипа, надявам се, че ще бъде по-ниска вълната, отколкото сме свикнали. Трябва да се погледне по-сериозно на цялата профилактика. Смъртността, която би била предотвратима чрез профилактика, при нас е с високо ниво”, каза проф. Аргирова.

„Трябва да повишим ролята на доболничната помощ, профилактиката, комуникацията. Имаме и лекари, които са против ваксините. Трябва да се обърне внимание на начина на поднасяне на научните данни”, смята тя.

Вирусологът изтъкна, че за доболничната помощ отиват само около ¼ от парите за здравеопазване. Въпреки двойното завишение на парите за здравеопазване, малко отиват за профилактика”, каза проф. Аргирова.

„В началото на 2022 г. преминахме към децентрализирано управление на пандемията. Можем да налагаме мерки районирано, за да не бъдат тормозени всички хора едновременно. Наблюдаваме измененията на седмична база. Загубихме много хора, данните са недвусмислени, че ваксинираните могат да заболеят, но преминаха по-леко през това заболяване”, обясни тя.

Според нея вирус винаги може да мутира и да се върне обратно. „Това, в което сме в момента – очакваме леко повишение на заболеваемостта до края на януари, в средата на февруари е очакваният грипен пик. У нас има изолиран грипен вирус”, каза медикът.

Относно останалите заболявания, проф. Аргирова обясни, че маймунската вариола не ни е засегнала. „До 6 случая не е засягане. Варицела, морбили и т.н. – във всички ваксинопредотвратими заболявания, в които има сериозни ваксини, има намаляване на ваксиналното покрити. Отиваме към разделна линия, под която, ако спаднем, може да очакваме такива заболявания, а не сме свикнали. Странно е в днешно време да се стига до тях”, каза тя.
„Не напълно сме изпратили COVID-19. В Китай има висока смъртност и висока заболеваемост и сериозно заети болници и интензивни отделения… За коронавирус се знаеше далеч преди пандемията, че е с пандемичен капацитет. Новото бе бързото разпространение, за което помогна човечеството”.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Тъ Та де Със единствената и непоклаааааааатима ИСТИНА

Тъ Та де Със единствената и непоклаааааааатима ИСТИНА

26.12.2022 | 17:46

Що бе Радке Пиратке не сте го изпратили Ами като ви върши работа и като ви пълни чиййфутските гуши никога ненагушени що ще го изпращате И Радке га ви е толкова любим вашио Ковидчо канете си го у къщи Не го настаняване у чужда къща у чужд дом и то със полюцията ви Ваша

Отговори
1 1

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?