Следвайте ни

Проф. Попов разкри кои хора могат да проявят реакции към ваксината

viber icon

Има ли органично вещество, винаги може да има някакъв вид съпротива у организма, който да покаже, че това ваксината някак не му пасва като материал. Това каза за Нова тв д-р Тодор Попов от болница "Св. Иван Рилски". 

"Теоритично ваксината на Pfizer е със сравнително нисък потенциал да предизвика такива реакции, понеже става дума за сравнително прост от органична гледна точка материал, който не е толкова голям като молекула. Това намалява шанса той да предизвика алергична реакция", уточни той.

"Да внимават хората с класически алергии, такива които се съпротивляват на чужди вещества, произвеждащи антитела, които могат да отключат някаква реакция. Те би трябвало да бъдат най-заплашени, но това не значи че няма да има друг човек, който в даден момент не може да получи някаква реакция", каза д-р Попов. 

"Опасността е навсякъде. Виждате, че опитваме да предотвратим такива реакции", каза още той и добави, че трябва да се пордължи с внимателния подбор на тези, които да бъдат имунизирани.

"Имат роля придружаващите заболявания. Не искам да съм прекалено конкретен, но със сигурност някои лекарства, които може да приема човек с проблеми със сърдечно-съдовата система, може да усилят някои реакции. Това е произволен пример. Препоръката е да има консултация и някакъв вид предварителен подбор", добави експертът.

Запитан как стои въпросът с употребата на алкохол, той отвърна: "Тук говорим и за количества. Трябва да бъдем винаги конкретни. Не съм достатъчно запознат с руския казус и руската ваксина, но засега за другите ваксини няма указания, че трябва да има строго въздържане". 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Нали

Нали

12.12.2020 | 11:35

Отново Марица се занимавата да търсят под вола теле! Вместо дори малко благодарност към лекарите на първа линия, те се занимават да внушават на хората, че ваксините са опасни и да си правят новина от нищото! При проведени хиляди тестове при разработката на ваксините, страничните ефекти са се появили при по-малко от десетина души! Тенденционното представяне на част от данните при изпитанието на ваксината не е обективното отразяване на истината а опит да прокарат фалшива новина!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?