Следвайте ни

Проф. Петрова: Първата вълна ще продължи 2-3 месеца

Следя тенденцията и не мога да кажа, че причината за ръста е в изследването на повече проби, каза завеждащият отделението по белодробни болести в Александровска болница

viber icon
Втора вълна може да чакаме в началото на зимния сезон, но няма да е толкова мощна – като разпространение и като и тежест на симптомите, коментира пред Нова телевизия проф. Даниела Петрова, завеждащ отделението по белодробни болести в Александровска болница.

„Все още изкачваме стълбите, слизаме 2-3 стъпала, отново се изкачват. И това зависи от отговорността на всички хора”, добави тя.

Тя определи нарастващия брой на новозаразени с коронавируса като притеснителен. „Следя тенденцията и не мога да кажа, че причината за ръста е в изследването на повече проби. Вчера бяха 2000, предния ден - пак толкова.


Намираме се в първата вълна, но пиковете са различни. Като добри сърфисти се държим отгоре. Когато болните се увеличат, попадаме под вълната, а там рисковете са много големи”, коментира проф. Петрова.

По повод мнението, което вчера изрази шефът на „Пирогов” проф. Балтов, че е много важно да се спазва формулата на трите Д-та, в противен случай яко ще се мре, тя заяви, че изказването му е основателно.

„Той е изключително прав. Ако нещата продължат по този начин с повишаване на новозаразените, ще се увеличи и броят на пациентите, които са със средно тежки и тежки симптоми. Ще се наложи да използваме ресурсите на здравната ни система”, посочи проф. Петрова.
 
Тя успокои, че здравната ни система е в готовност, капацитет има. В момента по-голямата час от инфекциозните отделения са снабдени с необходимите средства.

„Щабът и правителството взеха много навременни мерки в началото на епидемията. Хората разбраха проблема, те са дисциплинирани. Но бяха дисциплинирани в първите 3 месеца. Сякаш търпението се изчерпа.

Свалянето на мерките е необходимо. Трябваше да бъдат освободени много по-постепенно. Оказа се, че не срещаме нужното разбиране. Дисциплината се наруши тотално. Започна масово събиране. Това можеше да изчака”, каза още специалистът.


 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?