2374
Следвайте ни

Проф. Петрова: Далече сме от БГ ваксина срещу COVID, да разчитаме на одобрените

viber icon

"Доста сме далеч от създаването на българска ваксина срещу коронавируса. Затова не трябва да я чакаме, а да разчитаме на вече одобрените от Световната здравна организация (СЗО)."

Това заяви проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология на БАН в понеделник пред БНР. Преди ден проф. Андрей Чорбанов, който е директор на департамент "Имунология" в Института по микробиология на БАН, каза, че на 5 октомври ще бъде представена българската разработка за ваксина срещу коронавируса на световен научен конгрес.

Оказва се, обаче, че няма да бъде представена самата ваксина, а научен доклад за нея.

"Засега нямаме истинска ваксина, която да може да се тества, особено на различни групи хора, защото с това трябва да се заеме фармацевтична компания", обясни Петрова.

Тя поясни, че ще бъдат представени "научните данни за инвитро тестове към клетъчни линии" на световен конгрес по имунология.

Иначе Петрова обясни, че разработката върви добре и по план, а проектът с института "Пастьор" за ваксината завършва с добри научни резултати.

 

Петрова изрази учудване от слабото имунизационно покритие у нас.

"Аз наистина се учудвам на това, което се случва у нас. Ако бяхме достигнали нивото на ваксиниране на страните от Европа, можеше да започнем да отпускаме мерки. В Норвегия вече всички мерки са свалени, само че те имат над 75% ваксинационно покритие. В Дания и в Норвегия ограничиха заболяването напълно, тъй като успяха да ваксинират своето население", коментира проф. Петрова.

"Ние сме много интересни в това отношение – нито искаме да се ваксинираме, нито да спазваме мерки, искаме до продължим да живеем, все едно че няма такъв проблем".

В България Covid 19 се оказа много смъртоносно заболяване, подчерта микробиологът. Смъртност от 4% е огромна за нашата страна, допълни Петрова.

Пенка Петрова е на мнение, че имунният отговор при преболедували е доста стабилен, но намалява с времето и предположи, че "може би в продължение на година-две той ще се запази".

Тя съветва след известен период от време след преболедуване хората да се ваксинират, за да бъдат защитени срещу нови варианти.

При ваксиниране скоро след преболедуване има риск от по-бурна имунна реакция, уточни специалистът.

"Според мен няма нужда да се ваксинират тези, които скоро са преболедували.", допълни тя.

Относно третата доза ваксина проф. Петрова отбеляза, че лабораторно изследване на антителата би показало дали има отслабнал имунен отговор.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Нищо не е одобрено!

Нищо не е одобрено!

27.09.2021 | 23:38

Ако беше, нямаше да се подписва съгласие! Просто е.

Отговори
9 6
Галя

Галя

28.09.2021 | 03:36

Ей това "просто" не го проумняхте най-после? Едно си баба знае едно си бае. Това е ваксина, която не е включена във ваксинационния план. Само криминални сюжети ви се привиждат.

Отговори
3 7
Тя и

Тя и

28.09.2021 | 11:05

Противогрипната ваксина не е включена в имунизационни план . Тя е пожелание . Ама е доказана във времето , няма един метър противопоказания , няма все още недоказани странични ефекти . Така че .... марш да пускаш пералнята и БЕЗ ДА ФИЛОСОФСТВАШ МНОГО - МНОГО.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?