Проф. Петров сензационно: Вече имаме колективен имунитет срещу COVID-19

В случаите на коронавирус не са много. Формално погледнато, в нашата страна все още нямаме епидемия. Надявам се, че няма и да има. Тенденцията у нас определено е благоприятна.

Това казва топ кардиологът проф. Иво Петров пред вестник „Монитор“.

Според него мерките дават добър резултат, но изглежда, че българите вече имаме изграден колективен имунитет. За това имаме много примери през последните двадесет-тридесет години. В България нямаше епидемия нито от СПИН, нито от ебола, нито от птичи, нито от свински грип.

Ето какво обяснява още професорът:

„Всички тези инфекции, които се развиха епидемично в много страни в света, у нас не предизвикаха епидемия. Имаше само отделни случаи, които по никакъв начин дори не успяха да достигнат броя на тези от обичайния грип. Така наречените сезонни настинки бяха много повече от останалите инфекции. Аз не съм вирусолог и епидемиолог, но тъй като не малко инфекции оказват влияние върху сърдечно-съдовата система, ми се налага да познавам до известна степен и тази материя.

Аз смятам, че ние, българите, има доста добре изграден колективен имунитет и най-вероятно се дължи на факта, че генетично сме много разнообразни. Освен това ние сме доста по-затворена страна от останалите европейски държави. Част от Европейския съюз сме, но не сме толкова посещавани, като Италия, Испания, Франция, например. Освен това, стриктното спазване на имунизационния календар за опасните инфекции и по-специално за туберкулоза, дава добър ефект. Дължи се на така наречения бактериум на французите Калмет и Герен.

Това са хората, създали бацил, сходен на този на туберкулозата, но не предизвиква заболяване, а само създава имунитет. Всъщност такъв е и принципът на създаването на всички ваксини – в организма се вкарва агент, който не предизвиква инфекция, но в същото време стимулира нашия имунитет да произвежда антитела.

Произведената в България БЦЖ ваксина е една от най-добрите в света и това го признават авторитетни чуждестранни специалисти. Милиони човешки животи в цял свят са спасени благодарение на нея, включително в Индия и Африка.

Световната здравна организация също я признава за изключително добра. Ние сме един от най-големите производители и снабдители на противотуберкулозна ваксина с изключителни качества.

Вече има доказателства, че БЦЖ ваксината е не само превантивно средство срещу туберкулозата, но и има и добър противотуморен ефект. Няколко международни проучвания доказаха, че ваксинирането с нея предпазва от някои видове ракови заболявания.

Вероятно поради стриктното спазване на имунизационния календар в България тя предпазва и от други инфекции. Има медицински доказателства, според които нивото на имунитета при ваксинираните с БЦЖ е на по-високо ниво както спрямо специфичния ефект срещу туберкулозата, така и спрямо неспецифичния срещу всички останали причинители с различна структура от тази на тъканите, които точно нашият имунитет познава като свои.

Един вид тя изготвя непоносимост на този, който е имунизиран спрямо други генетични структури, включително бактериални, вирални или онко.

Може би това е една от причините като се наложи картата на разпространението на COVID-19 в Европа и тази на извършените БЦЖ ваксинации, да се види, че те съвпадат като ръкавица. Страните, в които се е спазвал строг имунизационен календар, както е в Източна Европа, инфектираните са много по-малко.

В Испания и Италия, например, въпросният календар не е задължителен, а е препоръчителен. Нещо повече, в Италия и САЩ дори не се препоръчва ваксинирането срещу туберкулоза. Интересно изключение е Португалия, чиито имунизационен календар е приблизително като този в Източна Европа и се прилага БЦЖ ваксината.

Независимо, че по манталитет хората там си приличат с испанците, границите са отворени, обичаите и климатът са едни и същи, сред португалците има много по-малък брой инфектирани с COVID-19. В Испания тази ваксина е препоръчителна и реално там няма създаден колективен имунитет.

Освен това не само броят на заразените, но и броят на починалите е десетки пъти по-малък в Португалия. Оказва се, че същите разлики има и в бившата Източна Германия, която беше със задължителен имунизационен календар спрямо Западна Германия. Чехия, Словакия, Черна гора, които са по-близо до Италия и взеха мерки по-късно, също имат по-ниска заболеваемост пак заради задължителните имунизации.

Добре изработеният през годините колективен имунитет е от голямо значение. Нещо повече, австралийски изследователи са установили, че ваксинираните срещу туберкулоза са преживели по-леко острия респираторен синдром SARS преди няколко години.

На тази база сега в Австралия започва ваксинацията на 4000 лекари с основен акцент дали това ще доведе до намаляване на заразяването и съответно на смъртността от COVID-19. Медицинските власти там посочват, че се надяват по този начин да спасят лекарите на предния фронт на инфекцията. Физическата изолация обаче е основната причина за предпазване на българското население.

България беше първата страна, която взе строги мерки, и това се отчита като положителен момент. Хората не бива да се притесняват. И китайски, и европейки имунолози съобщават, че около 80% от заразените с COVID-19 нямат или имат много леки симптоми на заболяването, което е въпрос на създаден имунитет.“

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
10 коментара
Костадинова

Костадинова

07.04.2020 | 07:19

И този вероятно е станал професор по партийна линия!

Отговори
0 0
С.В.

С.В.

07.04.2020 | 02:17

Професоре,нямаш компетентност за подобен род изказвания. Гледай си кардиологията и не говори глупости. Ами като нищо не ни лови що не хукнеш да "живееш" пък си пусни на воля цялото си семейство,всички близки ,млади и стари,та да ни докажеш колективния имунитет. Не се издънвай повече. Това че у нас заболелите са все още по малко е благодарение на ранните и строги мерки които се взеха за разлика от всички останали държави а не глупостите които пишеш. Все пак пази всички твои близки,децаи родители да не запееш друга песен ако решиш да доказваш твърденията си. Не не си играйте с живота на хората,това се наказва.

Отговори
2 4
Педро Аржентински

Педро Аржентински

07.04.2020 | 01:08

Професоре, къде се научи да лъжеш и манипулираш така? Кога сме изградили колективен имунитет срещу Короната? При Царя ли 2001-2005 г? Тоя явно иска да смени Ананиев, лъже и се натяга повече и от него...

Отговори
2 5
Петър

Петър

06.04.2020 | 23:50

Изгуби ме , когато спомена противотуморните свойства!... Ако беше така, нямаше да изгубя толкова млади приятели. ..

Отговори
4 3
дии

дии

07.04.2020 | 00:08

Може и да е прав професора, просто ти забравяш че в СССР през 1986 нямаше радиация. Дори и да е имало тя е била лечебна, и хората ходиха на манифестация и ги валя дъжд и ядоха марули ... и Резултатите почнаха да се появяват след около 25-30 години

Отговори
5 3
Леши с прашки 300кг

Леши с прашки 300кг

06.04.2020 | 22:34

Ракия, масаж на всякакви а болката в главата изведнъж ще ти дойде, без да се усетиш..!

Отговори
2 3
миризлив вестник

миризлив вестник

06.04.2020 | 20:33

Да ви е..а майката ,защо ме триете

Отговори
6 13
Професоре

Професоре

06.04.2020 | 20:30

Не мисля, има,, мимикрия,,..! (Извинявам се,,, светило,, на медицината, но ви оспорвам тук..!)

Отговори
4 9
Поредния професор всезнайко

Поредния професор всезнайко

06.04.2020 | 20:29

Браво на господин професора,че ни каза ,че имаме имунитет срещу всичко.Айде всички на площада да извъртим едно хоро,нали имаме стаден имунитет.Не ни хваща нито коронавирус, нито СПИН, нито от ебола, нито птичи, нито свински грип.

Отговори
15 11
Дори

Дори

06.04.2020 | 21:17

като пием фалшива ракия, не ни болят главите!

Отговори
14 3

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?