Следвайте ни

Проф. Петров призна дават ли пари за диагноза „COVID-19“

viber icon

Кардиологът проф. Иво Петров коментира слуховете, че се дават пари на хора, които да казват, че роднините им са починали от коронавирус.

"За Щатите и за Германия знам със сигурност, че има такива случаи. Не знам дали има у нас такова нещо, сигурно има", призна той и добави: "Всяка спекулация трябва да бъде осъждана и наказана."

На въпрос каква прогноза ще направи за есента и как ще коментира тезата на математика от Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов, който мисли, че до няколко месеца болните у нас ще са петцифрено число: "Предполагам, че проф. Витанов е прав. Може да има всякакви предсказания, които се базират на математически модели. Испания и Италия много пострадаха, но при тях сега например има съществен спад. Ние ежедневно се учим", каза Петров.

По думите му нашата страна е успяла да запази живота и здравето на хората до голяма степен. "Всички ние се учим ежедневно и ежечасно. Колкото и далеч да сме то разрешаването на глобалния проблем, толкова по-близо сме до патологията. Не можем да останем оазис. Ние сме част от Европа и света. Когато и да бяхме отворили границите, положението щеше да е същото. Все още заразата е на клъстери. Пропорцията си остава същата все пак - 5-6% от изследваните", коментира проф. Петров пред Нова тв. 

"Тъй като няма специфично лечение, смятам ,че системата на здравеопазването е достатъчно добре подготвена", заяви той на въпрос при какви условия е редно да върнем по-строгите мерки у нас.

И разкри чрез куриозен пример колко важни са предпазните мерки. "Имаме колежка, която се оказа болна от коронавирус. Тя обаче е толкова педантична и спазва мерките, че не е заразила нито един пациент и нито един свой колега, въпреки че е била на 24-часово дежурство", каза професорът.

"Статистиката за броя на активните случаи не трябва да ни притеснява, защото пропорцията на хората с усложнения се запазва. Нямаме повишение на тези хора. 50% от нас са абсолютно неподатливи на вируса", допълни проф. Петров и добави, че според него не вирусът е агресивен, а реакцията на нашата имунна система.  "Вирусът ще има мутации и дори този вирус е мутация на SARS и MERS. Схемата, по която протича заболяването, ще бъде подобна. Вирусът няма полза да ни убива, колкото повече смъртни случаи има, толкова повече се прекратява неговото разпространение", каза той. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

педантизъм и здраве

педантизъм и здраве

06.07.2020 | 13:01

"Тя обаче е толкова педантична и спазва мерките, че не е заразила нито един пациент и нито един свой колега, въпреки че е била на 24-часово дежурство", каза професорът." - А не трябва ли всички медицински лица да са толкова педантични, г-н Професор? Защо над 10% от заразените у нас са медицински лица, без да сме имали епидемия като в Италия или Испания?

Отговори
0 0
Ковидчо:

Ковидчо:

06.07.2020 | 11:40

Даже и сумата се знае, професоре - 1800 кинта на глава "заразени" и/или "заболели".

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?