71

Проф. Пенка Петрова обяви кога идва краят на пандемията

Голяма част от хората ще срещнат Омикрон и ще изградят имунитет, заяви професорът

 

Омикрон е поне три пъти по-заразен от Делта варианта, а той беше по-заразен от всички останали варианти на короновируса. Затова повече ученици и малки деца у нас се разболяват сега от варианта Омикрон. Това заяви пред БТА проф. Пенка Петрова - директор на Института по микробиология "Стефан Ангелов" на БАН.

На второ място, според нея, учениците и децата не са ваксинирани, което води до по-изразено заболяване при заразяване, за разлика от ваксинираните възрастни, които дори заразени, нямат сериозни симптоми и затова инфектират околните по-слабо. Освен това, поради по-лекото протичане много деца и ученици не проверяват дали са заразени и не се карантинират.

В много случаи антигенните тестове дават фалшиво негативен резултат. Късият инкубационен период води до лавинообразно заразяване и вече стотици хиляди хора са болни, независимо, че не се отчитат от статистиката, подчерта проф. Пенка Петрова.

Голяма част от населението ще се срещне с варианта Омикрон, ще изгради имунитет и това ще е краят на пандемията, заяви Петрова.

На въпрос кога се очаква да е пикът на заболелите от варианта Омикрон у нас и кога ще има спад от тази пета вълна от коронавируса в България, проф. Петрова каза, че четвърта седмица нашата страна се изкачва все нагоре по "петата вълна". Ако съдим от динамиката на заболелите при предишните вълни, спад ще настъпи две до три седмици след достигането на пика на вълната. Този пик засега обаче не е достигнат.

И двете фирми-производителки на ваксини - "Пфайзер" и "Модерна", докладваха пред Световната здравна организация, че през март ще бъдат готови с производството на дози от своите ваксини, адаптирани срещу Омикрон. Най-вероятно тези нови варианти на ваксините ще бъдат прилагани като бустерни дози.

Тя съобщи, че прототипът на българската ваксина срещу COVID-19, разработван в Института по микробиология на БАН, е готов, а проектът, финансиран от Алианса "Пастьор", е приключил успешно - с предаден отчет, с отлични резултати. Експериментите с мишки на тази иновативна, пептидна ваксина показаха, че тя е имуногенна и създава имунен отговор, заяви проф. Пенка Петрова.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
14 коментара
Олеее

Олеее

26.01.2022 | 17:18

Стана на ясновидците професори станахме. Всички дават прогнози. А българска ваксина на Чорбанов и внуците му няма да дочакат, щото тоя само плямпа.Чудно кога работи над ваксината.

Отговори
2 0
Нищо вярно Не каза само лъжи

Нищо вярно Не каза само лъжи

26.01.2022 | 15:27

Омикрон и двата му варианта са лабораторно създадено биологично оръжие от създателите на неефективните ваксини и е предназначено специално за деца. Децата се заразяват не заради това че не са ваксинирани защото ваксината не предпазва от заразяване а заради това че новото биологично оръжие омикрон е насочено срещу децата . Това е последната цел на агресора масово заразяване и предимно деца.

Отговори
6 0
ВАКСЪРМАКСЪР

ВАКСЪРМАКСЪР

26.01.2022 | 13:46

Тази кокошка така и не спомена проф. Чорбанов, чийто екип съвместно с Парижкия институт "Луи Пастьор", създаде българската ваксина. Щото проф. Чорбанов бил "антиваксър" и според българските тикви и кратуни, не разбирал от ваксини и вируси. Защото преди време точно тук, в "Марица", проф. Чорбанов заяви "Истинските ваксини създават 100% защита срещу заразяване, преболедуване и предаване на заразата". А понеже всичките "разрешени експерименталки" до една не отговарят на това определение, г0ведата не спряха да плюят по професора. Българска работа. Както в оня виц за българите в Ада.

Отговори
12 1
къде видя готова за прилагане и одобрена българска ваксинка

къде видя готова за прилагане и одобрена българска ваксинка

26.01.2022 | 16:29

нещо наяве - нищо

Отговори
2 2
ВАКСЪРМАКСЪР

ВАКСЪРМАКСЪР

26.01.2022 | 18:31

Тъпичкото ми, ваксината е СЪЗДАДЕНА и следва да се проведе пълен цикъл на тестване и проверка на действието й. Точно затова проф. Чорбанов казва, че са необходими много време и средства за това. Българската държава не желае да бъде създадена българска ваксина. Затова Чорбанов отиде да работи с французите. Сега се очаква пак някоя чужда държава да проведе тестването и производството и после да си прибере и печалбите. А нашите мухльовци са готови само да плюят по всеки, който е по-кадърен от тях.

Отговори
0 1
генно инженерство

генно инженерство

26.01.2022 | 13:24

Омикрон е модификация на КОВИД-19, направена да заразява деца и млади хора. Той няма нищо общо с другите варианти на КОВИД - не е тяхна мутация!

Отговори
4 0
да прав си, а също си прав. че Чернобил е лек ветрец лек дъждец

да прав си, а също си прав. че Чернобил е лек ветрец лек дъждец

26.01.2022 | 16:30

споко

Отговори
1 4
Марица

Марица

26.01.2022 | 12:35

Кога ще пишете за гей-изцепките ма министър председателя ни?

Отговори
11 2
Срам, срам, срам

Срам, срам, срам

26.01.2022 | 12:29

За българската медицинска наука.

Отговори
13 1
Правилно

Правилно

26.01.2022 | 13:42

Не е учудващо, че България вече няма нито едно висше учебно заведение в топ 1000 на университетите на света.

Отговори
8 0
Парламент

Парламент

26.01.2022 | 12:14

Сега всички депутати да изразят патреотизъм и да се ваксинират първи с българската ваксина

Отговори
11 1
Петела

Петела

26.01.2022 | 11:51

Аз пак да питам- Българската ваксина кога ще има яснота за нейното бъдеще или няма такова,щото ще застраши "големите" имена. Ей промяна ли сте подмяна ли сте,не знам,но бъдете българи бе хора. Нали търсите пробив. Не знам Киро канадеца колко е пробил с провиотика,но нека наистина пробие с българската ваксина

Отговори
12 2
ВАКСЪРМАКСЪР

ВАКСЪРМАКСЪР

26.01.2022 | 13:51

Проф. Чорбанов отдавна съобщи за създадената българска ваксина, с финансиране (внимание!) от Парижкия институт "Луи Пастьор". За създаването на ваксина не са необходими големи средства. Скъпо е тестването на вече създадената ваксина. А и тук българските власти се правят на утрепани. А за производство въобще не може да става и дума. Българските власти са поставени отвън не за да поддържат българските интереси. Това да е ясно. Компрадорска, колониална администрация.

Отговори
6 0
Беж в кукушарника

Беж в кукушарника

26.01.2022 | 11:49

Му нъл вчера лично Чичко Билмигей му уведоми кога ще им свърши пландемията Тая квачка що са пине да кукрига кът пител на бунище Ай беж мъ квачко към полога да измътиш поредния запъртък

Отговори
10 8

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?