Следвайте ни

Проф. Витанов съобщи кога идва пикът на заразата у нас

viber icon

Това, което предсказваме, става с точност. Кривата на инфекцията у нас не е класическа. Тя има по-друга динамика и ще се изправи. Това коментира пред БНТ  ръководещият екипа от математици, които правят математически модели за разпространението на коронавируса проф. Николай Витанов.

По думите му, ако епидемията беше класическа, вече е трябвало да сме в пика на заразата. 

Той даде пример с Дания, които са се движели по-добре от нас. „Те изтърваха ситуацията с 5 дни и сега болестта се развива 6-7 пъти по-бързо от при нас. Всеки ден, в който държим карантината е златен.

В Турция също се развива една класическа крива на епидемия. Ние избрахме това забавяне, въпреки, че ще натоварим здравната система, но аз съм оптимист. След три седмици ще кажа добри новини, но не казвам какви точно“, поясни Витанов.

Той бе категоричен, че пандемията е върнала доверието в науката и предупреди: „Наближават решаващите 10 дни. Кризата ще се опита да ни удари, а ние трябва да устискаме, за да не ни застигне датският вариант“, заяви проф. Витанов.

„В моменти на криза, светът търси решения и най-често се обръща към науката. Успях да открия повтарящи се модели в начина, по който се развива вируса. Моите резултати се припокриват с резултатите на учените от БАН. Те показват, че ще се срещнем с пика на вируса след месец-два“, казва младият математик Александър.

Той допълни, че изследванията показват, че при 80% от заболелите хора, COVID-19 протича безсимптомно. "Те не знаят, че са болни и разпространяват вируса. Затова е важно хората да спазват социална дистанция“, посъветва младата надежда.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Стоян

31.03.2020 | 21:01

И ЩО няма да кажеш сега, разбрал се се със вируса да го изчакаш да ти каже какво е решил Ако имаш нещо за казване казвай ,ако не потъни във забрава щото нещо много взехте да ни из нервяте.

Отговори
0 0

Стига бе

28.03.2020 | 18:22

Споко Здравко,в Бг си:)))След 2-3 месеца ще мислиш друго.И за мен ще си спомниш.

Отговори
1 0

Стига бе

28.03.2020 | 18:15

Тук е Бг ,не е Италия.Алооо лабилни!За 1 месец има 6 починали възрастни хора, които ако не беше корона,щяха да се обострят от следващ грип.Много сте cмотани.И много доверчиви.Роби! Вярвайте на конспирации.И се крийте мишоци.В това време котараците се облажват яко.

Отговори
0 1

начи по коледа няма д аима никой вече, ковид сам ше умре от скука

28.03.2020 | 16:14

аре пак фърляне на боб стана... единия вика по великден, друхия по гергьоден, тоя по илинден...ай разберете са поне

Отговори
1 0

Здравко

28.03.2020 | 15:38

Абе Г-н професоре.За тоя вирус не ни трябва математика а организация, консумативи,апаратура и много персонал.Още нещо какви са тия глупости със 300-400 позитивни резултати? Германската преса го каза много правилно: " За България не се чува нищо относно корона вируса.Ама то е нормално.Няма тестове -няма заразени. А и какви добри новини ще кажете след три седмици !? Учени от цял свят говорят че това ще продължи поне още 6 месеца, само нашия професор е пресметнал че след 3 седмици ще има добри новини.

Отговори
1 1

Стига вече

28.03.2020 | 14:19

Подлудиха народа с цялата психоза, която ми натрапват.Това е терор над хората.Безумни и ненужни ограничения . Целта е май по този начин да ни уморят.Сякаш живеем на друга планета,изтъкана от лудост, и полицайщина.В Северна Корея сигурно са по свободни от нас Престане да ни тероризирате .Това е абсурдно.

Отговори
4 9

Koki

28.03.2020 | 14:45

Като ти е толкова пипето да беше отишъл в Северна Корея а не да пишеш глупости тук!

Отговори
5 3

Здравко

28.03.2020 | 15:40

Абе брат незнам за нас ама ти май наистина живееш на друга планета.само днес в Италия са починали 1000 човека ,А ти ми говориш за психози!

Отговори
2 1

Стига бе

28.03.2020 | 18:20

Аз колкото съм обикалял света мой човек,ти само в сънищата си ще идеш.Стадо,ще умреш като овца,без история!.Продължавай да вярваш.Освен паник атаки друго не ти остава.

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?