Следвайте ни

Проф. Мурджева: Иде скрита епидемия от инфекции

viber icon

„Възможно е в близките години да се оформи скрита епидемия от инфекции, причинени от полирезистентни бактерии, които ще доведат до застрашаване на човешкия живот – повече, отколкото предполагаме”, казва ректорът на Медицински университет-Пловдив и ръководител на Катедра „Имунология и микробиология” проф. д-р Мариана Мурджева.

Мнението си тя изказа по повод днешния 18 ноември,  обявен от Европейския център за контрол на заболяванията като Европейски ден за повишаване на осведомеността на обществото относно антибиотична употреба.

Днес, десетилетия след откриването на първите антибиотици, те са все още са мощни оръжия за лечение на инфекциите и профилактика на някои от тях.

От Катедрата припомнят какво трябва да знаем. Антибиотиците се предписват от лекар. Желателно е да се направи антибиограма - тест за изпитване на чувствителността на бактерия към отделни антибиотици преди прилагането им. Антибиотиците не лекуват пряко вирусни заболявания като КОВИД-19 и грип. Те повлияват бактериални инфекции или предпазват развитието на бактерии при увреждане на организма от вирусите. Леките симптоми при КОВИД-19 и латентна коронавирусна инфекция не са показания за прилагане на антибиотици! Всеки антибиотик се прилага определена доза, път на прием и продължителност на лечение.

„Разумната употреба на антибиотиците е медицинско изкуство, което може да ограничи развитието на антибиотичната резистентност и да намали заплахата за общественото здраве. Да съхраним ефективността на този ценен ресурс в медицината – антибиотиците, за бъдещите поколения!”, казват още от Катедрата по Микробиология и имунология при Медицински университет-Пловдив.

 

 

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?