Следвайте ни

Проф. Момеков: Не трябва да мислим за бързо махане на мерките

viber icon

"Не трябва да мислим за бързо снемане на всякакви мерки. Нищо не е по-ценно от това да се държим разумно. В разгара сме на това нещо и всяко мнение е субективно". Това каза в Денят започва по БНТ проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация, във връзка с ваксинирането. Според него хората не бива да се успокояват все още. Той подчерта, че в света ваксините се понасят добре и рядко има странични реакции. 

"Развитите страни ще получат по-добро покритие при ваксинирането, но за целия свят ще ни трябва 10 години при този темп. Мечтите, че вовеки веков ще живеем спокойно, на този етап няма да се случат. Особено пътуващите трябва да знаят, че всички форми на социална дистанция ще останат за много дълго време", обясни проф. Момеков и добави, че хора с  компрометирана имунна система на този етап не са в целевите групи за ваксинация. 

По думите на проф. Момеков ваксинационните програми в ЕС са направени така, че да се покрият първо най-уязвимите групи. Той обясни, че това е най-добрата интервенция при преодоляване на инфекции. Стана ясно още, че Израел вече е ваксинирал около 5% от населението си, а в Щатите са сложени около 2 млн. дози от ваксината.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Не превръщайте България в затвор

Не превръщайте България в затвор

30.12.2020 | 09:16

Дано да не отворите отново остров Белене.

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?