Следвайте ни

Проф. Мира Кожухарова: В лек спад сме, но очакваме още една вълна на COVID-19

viber icon

Водещият епидемиолог проф. Мира Кожухарова смята, че в момента сме в началото на лекия спад на вълната от заболелите с COVID-19, но е много вероятно е да има и още една вълна. Това тя  заяви в студиото на "Здравей, България".

„Трябва да мине още време, за да видим ефекта от мерките. „По-разумно е да следим броя на хората в интензивни отделения, а не новозаразените. Това е най-обективният показател. Проследявам данните за смъртността на милион население. Там страната ни не е на първо място”, поясни професорът.  

Според нея у нас няма ясна стратегия за справяне със заразата. „В началото нямаше никакъв план. След това ни бяха обявени мерки. Все още обаче очаквам да видя план за действие конкретно за пандемията от коронавирус. Засега се действа по план за пандемия от грип", твърди проф. Мира Кожухарова.

Специалистът коментира и темата с ваксините. „При всички заразни заболявания, ако има ефективна ваксина, това е решение на проблема. Препарати за лечение се намират по-трудно, а и цената им е по-висока”, заяви проф. Кожухарова. Според нея планът за ваксинацията е добре изработен.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?