Следвайте ни

Проф. Мира Кожухарова отговори на най-спорните въпроси за ваксината

viber icon

В момента ваксината срещу Covid-19 е единственото специфично средство, с което медицината разполага срещу този вирус. Това твърди вирусологът и съветник на служебния здравен министър проф. Мира Кожухарова на страницата на Министерство на здравеопазване във фейсбук. Тя даде отговор на някои от най-често задаваните въпроси във връзка с пандемията и ваксинацията.

Защо трябва да се ваксинираме срещу COVID-19?

В момента ваксината срещу Covid-19 е единственото специфично средство, с което медицината разполага срещу този вирус. Препаратите, които се използват за лечение, са общо взето с предназнaчeние за други вируси. Те понякога може и да не помогнат. Докато ваксината е специфично насочена срещу този вирус и дава много голям процент защита, така че това е средството, с което разполагаме.  

Как ни предпазват ваксините?

Ваксините срещу COVID-19 ни предпазват по същия начин, по който и ваксините срещу другите заразни заболявания. Те обучават имунната система на човек, включвайки както образуване на антитела, така и активизиране на специфични имунни клетки. По този начин имунната система е подготвена да реагира бързо и много точно при среща със самия причинител. Тоест, ако ние нямаме предварително подготвена имунна система, когато се срещнем с причинителя на заразно заболяване, в случая коронавируса, е доста възможно да се разболеем, което също е начин имунната система да бъде обучена, но това е трудният начин. Много по-леснo е това да стане с ваксина. След ваксинация, когато се срещнем с вируса, се активизират имунните клетки, образуват се антитела и най-вероятно няма да се разболеем. Ако все пак се разболеем, то заболяването ще протече леко и с много ниска вероятност за фатален изход.

Трябва ли да ни притесняват страничните ефекти след ваксинация?

Страничните ефекти са едно неприятно, съпътстващо събитие. Но ако притеглим на индивидуално ниво кога рискът е по голям - ако се ваксинирам и евентуално вдигна температурата, имам някакво неразположение за един ден, или избера да се разболея - тогава неразположението няма да е един ден със сигурност и никой не може да каже колко сериозно ще протече болестта, особено за хора в напреднала възраст или с хронични заболявания. Във всички случаи е по-разумно да се ваксинираме. По-добре евентуално един ден леко неразположение, отколкото 15 дни боледуване с неизвестен изход.

Ваксинираните също се заразяват! Какъв е смисълът от ваксинация?

Това е нещо, което също не е ново и не е свързано с коронавируса. При всички заразни заболявания, които успешно контролираме благодарение на ваксините е известно, че един малък процент от хората по някакви причини, обикновено причините са от страна на организма на човек, не изработват въобще имунитет или имунната система реагира по-слабо. В тези случаи има риск да се разболеят, но те ще боледуват много по-леко и най-важното - няма да има летален изход.

Трябва ли да ни притеснява това, че страни с високо ваксинално покритие отново отбелязват ръст на заразените?

Това е едно очаквано събитие. Според мен хората изпаднаха в учудване и недоумение, защото, като че ли коронавирусът беше отделен от другите причинители на заразни заболявания, което не е така. Той е вирус и е подобен на всички други вируси, които предизвикват различни по тежест заболявания при хората. От дългогодишния опит на медицината с ваксините е известно, че винаги има процент хора, които са ваксинирани. Този процент не е висок, но той съществува - някъде около 5-10 процента се приема даже при класическите ваксини хора, при които не са изработили адекватно имунитет и те са изложени на риск от заболяване. Ако обаче направим изчисления, които не са много лесни, но в епидемиологията така се прави - колко хора от неваксинираните боледуват, съотнесени към цялото количество неваксинирани и колко хора от ваксинираните, отнесени към цялото количество хора, които са ваксинирани, боледуват, ще се види, че броят на заболелите много рязко намалява благодарение на ваксините, така че в показател заболяемост това най-добре се вижда. И фактически няма нищо чудно, че има заболели хора между ваксинираните. Класически пример в епидемиологията, и така се обучават младите епидемиолози, е, че ако приемем, че една общност, 100 процента ваксинирани хора, няма нито един неваксиниран в тази общност, това заболяване ще се среща изключително рядко, но на практика заболели ще бъдат само ваксинирани хора, защото там няма неваксинирани. Само че бройката им ще бъде в пъти по-малко, отколкото, ако са неваксинирани. Така че няма нищо чудно. Броят на хората, които се разболяват, е значително по-малък, но те ще боледуват по-леко и много по-рядко могат да умрат.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Добрите стари времена

Добрите стари времена

02.09.2021 | 21:09

А преди титлата професор означаваше знание, не маркетинг инструмент...

Отговори
5 0
защо

защо

02.09.2021 | 19:10

Ако продаваш ракия с етикет "водка" - не може, а да пробутваш "някакъв медицински препарат" като "ваксина" - може. Що така?

Отговори
5 0
Истината е следната

Истината е следната

02.09.2021 | 14:50

Дотук ваксинационната практика губи битката и повтаря феномена бактериалната резистентност към антибиотици - все по мощни и все по безсилни. Определено не е спасението в монофрагментните ваксини, а истински срещу атенюиран цял причинител. Евентуално средства-бариери срещу закрепването. Австрия съобщи, че работи над ваксина с цял причинител, истинска, класическа ваксина.

Отговори
13 3
Какво повече има да се обсъжда? Кое не е ясно?

Какво повече има да се обсъжда? Кое не е ясно?

02.09.2021 | 14:49

Самите фирми, производителки на ваксини признаха в прав текст, че ваксините не защитават, не изграждат необходимите антитела. Защо сега някакъф "процесор" си губи времето да ни убеждава в обратното? Кой печели, освен нея?

Отговори
24 4
Просто лъжеш

Просто лъжеш

02.09.2021 | 15:05

Това, което твърдиш, е лъжа. Не знам защо трябва някой да ти вярва.

Отговори
9 7
Преди няколко дни

Преди няколко дни

02.09.2021 | 15:12

Министър председателя на Израел обяви, че хората с пълен ваксинационен цикъл(2 игли) са главната причина за КОВИД-колапса, който в момента се вихри в ИЗРАЕЛ.

Отговори
12 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?