Следвайте ни

Изненада! Проф. Костов обяви, че разпуска Медицинския съвет

viber icon

Докладът, подготвен от съвета, е публикуван вече в специализирана фейсбук група и е достъпен само за лекари на този етап. Сега ще се мисли каква част от него ще бъде достъпен и за всички граждани.

Това заяви пред Дарик радио председателят на медицинския съвет за борба с коронавируса проф. Коста Костов, пише ПИК.

В доклада могат да се открият съвети, но това е помощен документ за всички онези лекари, които се сблъскват в практиката с коронавируса, каза проф. Костов и допълни, че вече има нови осем нови редакции.

"Формално съветът е създаден, за да създаде диагностични препоръки и алгоритми в полза на лекарите. От снощи аз считам тази заповед за изпълнена достойно", обяви началникът на медицинския съвет и добави, че този експертен съвет ще продължи да работи в качеството си на една професионална група в името на българските лекари.

"Считам, че ние изпълнихме мисията си. От днес аз продължавам да работя в полза на лекарите. Ако някой има нужда от експертно мнение на медицинския съвет, ние ще обсъдим възможността да го дадем", каза още Костов, с което намекна, че разпуска медицинския съвет.

Той добави, че се връща при своите пациенти и приятели.

"Тъй като не сме назначени щатно, нямаме задачи и сме изпълнили задачите, от днес сме със свободни души", заяви началникът на медицинския съвет.

Проф. Костов даде разяснения по мерките, приети заради карантината и коментира ограниченията за посещаване на паркове и градинки. Като човек той е против да не се ходи в паркови и градини, защото не се чувства комфортно, а като лекар смята, че има проблем, защото хората могат да напълнеят, да изпитат и силни психически притеснения, стоейки вкъщи.

"Но също като лекар ще кажа, че рискът да се ходи на обществени места, като паркове и градинки, е висок и заради това трябва да се спазва карантината", подчерта той.

Проф. Костов каза, че като председател на Медицинския експертен съвет подкрепя стриктно карантината.

Той разви теорията, че е възможно българите, като стар народ, да имаме възможност да преодолеем епидемията по-леко, отколкото при други страни. В това ми е надеждата, каза проф. Костов.

Ще оцелеем с минимум жертви, категоричен бе той.

Към кря на следващата седмица ще има резултати от изследването на 1000 души, хора, които са полицаи, шофьори в градския транспорт, гранични полицаи и тогава ще имаме по-добри данни за разпространение на вируса.

Според порф. Костов ние сме в началото на кризата.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Нобел

04.04.2020 | 17:59

Няма епидемичен взрив, днес диатностицирани ковид са пет, и епидемията протича вяло, повече съпътстващо заболяване. Навярно е медицинско чудо, хората с вяра знаят чудесните изцеления от Бога, решил да пощади неимунното население. Или вируса след срещи с българина мутирал в безобиден, ваксинален прототип, причинява имунен отговор без вирулентност. Проф Костов е открил ефекта и вече е ненужен

Отговори
7 3

Стоян

04.04.2020 | 17:59

Надеждни но бавни тестове 12 часа (справка депутатите)БЪРЗИ ТЕСТОВЕ цяла седмица че и още малко ?

Отговори
3 0

Коко

04.04.2020 | 17:06

Защото съвета не е щатно назначен ще го разпуснат. Иначе е за свободните разходки обаче бил съгласен с карантината.

Отговори
12 3

Иванов

04.04.2020 | 17:03

Този професор може ли поне веднъж ясно и точно да формулира препоръките си? Сътвореният от неговия съвет доклад в обем от 400 стр.бил само за лекарите от първа линия????Че то има учебници с по-малко страници!!!Тези хора,негови колеги не могат крак да подгънат,а той и останалите от съвета им предлагат 400страници!!!Че то има дисертации по-малък обем!А ако пък написаното отговаря на това,което видях и чух на брифинга му най-добре изобщо да не го публикуват-визуализация на това как да си мием правилно ръцете и как лично си укрепвал имунитета с червено вино!!!!Боже,Боже колко мъка ходи по Земята?Добре,че тия не вземат мерките срещу пандемията,че навярно до сега сумати и народ щеше да се е гътнал!Хубавото в случая е,че поне в тоя съвет ги насъбраха куп ,,инакомислещи"за да се наприказват,в по-тесен кръг и да престанат да се обаждат и мътят главите на хората/да не забравяме че негов член е и доц.Мангъров с приказките му за колективния имунитет!За това предлагам докладът им да се засекрети,авторите му да се задължат да го опазят като държавна тайна,а прословутият съвет не да се разпусне ,а да се забрани негово бъдещо функциониране!

Отговори
24 6

555

04.04.2020 | 21:36

За пореден път се видя че т. Н. специалисти за нищо не стават, видяхме глупостите на мангъров докъде стигнаха в Холандия, Англия и Швеция, всичката им работа е такава. Добре че не не са те в щаба

Отговори
2 1

Стоян

05.04.2020 | 01:09

Има извън земни мисий които докладват за още по тежко полужение на Юпитер Венера и три четери тяхни сателита ама да погледнем близките нам страни.Чехия,ПОЛША,Словакия .Словения.Унгария .Литва.Латвия.Естония. и др.Да не ти казвам че във Беларус продължава футболното първенство.Ама те сигурно лъжат щото са гадове.За времето на карантината във БГ. Има повече от 50 загинали от катастрофи и 17 починали не от коронавирус а заразени със коронавирус.Схващаш ли разликата? Имаш право да се страхуваш но никой няма право да ти внушава страх.Едно е да те информират а друго да те облъчват. 17 ЧОВЕКА . НЕ 1700000. А ЩО НЕ СЕ СЕТИШ КВО ЩЕ СТАНЕ СЛЕД КРАЯ. КОЛКО ПЪТИ НА ДЕН ЩЕ ТРЯБВА ДА БЛАГОДАРИМ ЗА СПАСЕНИЕТО НА НАЦИЯТА. АМА 10-15милиарда не са пари когато става въпрос за цвета на нацията.Сега сме във тежко полужение и цяла Европа Ни се възхищава и ни моли за помощ,а я си представи когато си стъпим на крака какви съкровища ЩЕ потекат към нашата мила РОДИНА за високотехнологични продукти. Ще привлекат нашите специалисти от ЩАБА за споделяне на опит при кризи.Просто се размечтах.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?