Следвайте ни

Проф. Кантарджиев: Затваряне няма да има, но трябва да...

viber icon

Затваряне няма да има, но трябва да пазим старческите домове и болниците да не се превърнат в развъдници на COVID-19. Това каза директорът на Центъра по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев в интервю за предаването „Тази неделя“ по БТВ.

„Наистина регистрирахме много високи стойности тази седмица. Те се дължат на неща, които могат и които не могат да се предотвратят. Можеше хората да си носят маските на закрито и ако не се събираха много хора на едно място, можеше да имаме по-малко случаи. Нещата, които не могат да се предотвратят, са свързани с ликвидирането на COVID-19. С мерките може само да ограничаваме заразата, но не и да я ликвидираме. Мерките само намаляват случаите и намаляват тежкото протичане“, посочи той.

„Например в Чехия и Полша учебната година започна на 1 септември и в последната седмица имат 10 пъти повече нови случаи на ден отколкото през септември месец. Всеки вторник на сайта на Националния център се дават праговете по области – в кои области колко случаи има. Там се посочва при какви стойности трябва да се вземат определени мерки. Те са по цветове - в зелено са областите, където има до 25 случая на 100 000, в жълто са местата, където трябва да се вземат някакви мерки все пак, в оранжево са по-засегнатите области. Още в червено нямаме, но ако хората осмислят положението. Всички подозираме някакви конспирации, но такова нещо няма. На всеки 10 години очакваме някой вирус или бактерия при животните да премине при хората. Това са обикновено микробите, които причиняват най-тежките инфекции. Когато някой микроб мине от животни към хора, обикновено е много опасен, защото не е адаптиран за човешкия организъм. Коронавирусът е характерен за прилепите, които имат един белтък, който ги защитава. Затова той не ги убива, но тръгне ли по хората, той започва да прави проблеми. Не бива да се плашат хората, но около 5 пъти по-тежко се прекарва от грипа“, заяви Кантарджиев.

„Какво трябва да се направи – всеки областен щаб по тези данни на Националния център трябва да вземе дадени мерки според специфичността и броя на заболелите в областта. Затваряне няма да има, но трябва да се пазят възрастните хора, хората с хронични болести и тези с имунодефицит. Няма да затваряме нищо“, добави той.

„Мерките зависят от всеки областен щаб. Министърът казва от 8 до 10 възрастни хора дали трябва да ходят или да не ходят по заведения например. Ние даваме съветите на базата на анализ по области. По предложение на главния здравен инспектор министърът издава заповед дали да се прави нещо в национален мащаб. Засега виждам нагласа на министъра да се действа по области. В момента трябва да пазим старческите домове и болниците да не се превърнат в развъдници. Нямаше нищо страшно с училищата, засега там проблем няма“, допълни професорът.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Здравни  политики

Здравни политики

11.10.2020 | 12:32

Вдълго време болнични легла се съкращаваха, блокираха, много харчили. Доката цъфнаха в Италия шампион в тренда и на ези тура решаваха кой има право на живот. Покрай ковид болница храни легла отново се разкриват, а леглата като магистралите празно не търпят, колкото да построиш веднага се запълват

Отговори
1 0
Има

Има

11.10.2020 | 11:44

Лекарства.Има лекари. Има и много заразени медицински лица.Има починали.Защо е така? Защото сте слаба ракия . Обръщате внимание на маски, миене на ръце.

Отговори
4 0
театро

театро

11.10.2020 | 11:06

Мустакатия палячо яко захлебва от измамата "covid".

Отговори
7 2
КПП

КПП

11.10.2020 | 10:21

То и през март нямаше нищо,но затвориха всички под домашен арест.........

Отговори
7 2
политика и здраве

политика и здраве

11.10.2020 | 09:26

Вие, от щаба, пазите само разходите на държавата, г-н Кантарджиев! Управлението на пандемията е изцяло политическо! Пролетта, когато нямаше разпространение, имаше ККП-та и казармен режим. Сега, когато имаме очти 10% положителни тестове, ограничаваме само тестването и нищо друго! Преди това, пуснахме публика на мачовете. Сега пуснахме учениците, прехвърляйки отговорността на директорите! Смъртността от COVID-19 у нас е неадекватно висока спрямо броя на заразените. В Германия, при 1500 заразени на ден имат по 5-6 починали.

Отговори
6 6
Гошету

Гошету

11.10.2020 | 09:09

Много съм притеснен за мойта жина,, Лилафка,,....!

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?