1939

Проф. Кантарджиев: Внимавайте с пътуванията, новият вариант на Омикрон настъпва

Преди месец специалистите предупредихме, че трябва да се внимава с пътуванията, защото разпространението на новия вариант на Омикрон - BA.5 в Европа е последователно - в момента става и в нашата страна. Това заяви пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев.

В последната седмица се наблюдава намален темп на увеличаването на ковид случаите като това отчасти се дължи на предприетите мерки, каза той.

"В столицата сме доста въздържани, съобразявайки се с желанията на хората, но и с епидемичната ситуация. Първите мерки за градския транспорт дадоха до известна степен резултат за по-слабото нарастване на случаите, но бройките ще си нарастват".

Новият вариант на Омикрон - BA.5, е с намалена вирулентност, обясни професорът. Той коментира и встъпването в длъжност на служебния министър на здравеопазването Асен Меджидиев.

"Радвам се, че министър ще е председателят на лекарската колегия в София. Още вчера е започнал да се информира и може би ще предприеме някои мерки по промяна на подхода за контрол на пандемията".

Заетите интензивни легла в момента са малко, но в столицата се увеличават повикванията до Спешна помощ във връзка с ковид. Професорът обясни, че след преболедуване човек спира да заразява, чак когато антигенният му тест е отрицателен.

"Всичко, което правим в Столична община и което се прави в РЗИ в цялата страна е да осигурим безпроблемно начало на учебната година. Критикуващите трябва да знаят това", коментира Тодор Кантарджиев.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Батко

Батко

03.08.2022 | 10:08

Стига плаши хората, баси, за идиоти ли ни вземате. Разбира се, че настъпва, разбира се, че е опасен. Нали за това носим маски и се ваксинираме. Какво повече да внимаваме с тоя вирус. По-вероятно е да ни блъсне тир, каунь смотан.

Отговори
6 1
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

03.08.2022 | 10:02

стига ВЕЧЕ облъчвания

Отговори
9 1
Маски вън

Маски вън

03.08.2022 | 09:50

Ще гласувам за партията която разкара тия кр@тени Кантара, Ратката, Математика...

Отговори
10 1

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?