49

Проф. Кантарджиев: София мина през пика на Омикрон, COVID ще стане зимен вирус

В София случаите намаляват, тя вече мина през пика, в Благоевград също намаляват. В София област обаче случаите продължават да растат. Това каза проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столичната община по здравните въпроси и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести пред БНР. По думите му Омикрон вече е минал през почти половината население в Европа.

„Според мен това ще доведе до изграждане на здрав, колективен имунитет в европейците", добави професорът.

Той прогнозира, че през идващата пролет случаите на новозаразени ще се редуцират и през есента ще се появяват само отделни огнища на заразата.

„Всяка епидемия е лимитирана по време, горе-долу за две години и половина. Коронавирусът ще стане един от зимните вируси”, добави проф. Тодор Кантарджиев.

Клетъчният имунитет, който придобиват хората при ваксинация срещу Covid-19, пази от всички досегашни варианти на коронавируса, каза той, цитирайки най-авторитетните медицински издания.

„Това, което се говореше в началото, че антителата намаляват, имунитетът избледнява, фактически клетъчният имунитет, имунологичната памет защитават. За Омикрон се разбра, че е необходима бустерна доза, която предпазва включително до 70-80% от влизане в болница“, каза проф. Кантарджиев.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Вакса

Вакса

03.02.2022 | 22:23

Бре, тая Канада как взе да ги вкарва в пътя

Отговори
0 0
капацитет

капацитет

03.02.2022 | 13:01

Тази пионка на ГЕРБ пак прави необосновани прогнози. Как стават професори, такива некомпетентни личности? Само повтаря каквото му спуснат от ЕС и отвъд океана....

Отговори
2 1
Кантарджиев

Кантарджиев

03.02.2022 | 10:34

Никой не ти вярва. Ти караш хората да се ваксинират, а това е опасно. Ти си фарма-чифутска изтривалка. Ти си измет. Пукни!

Отговори
6 4

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?