Следвайте ни

Проф. Кантарджиев с подробности за бързите тестове за COVID-19

Започне ли да ти тече носа, да те стяга гърлото, да губиш вкус, може да се докаже наличието на вируса в горните дихателни пътища

viber icon

Бързите тестове - само така се казват, защото се правят лесно, но са твърде несигурни. Това заяви на традиционния брифинг на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев. И предупреди, че често те са подвеждащи, когато не са взети в подходящ момент. Затова и Световната здравна организация не ги смята за меродавни при определянето на засегнатите от епидемията.

"Има две групи бързи тестове - първите са тези, които показват антиген - наличие на вируса на тъканите на задния назофаринкс. Този тест може да обхване първите дни на клиничната проява на заболяването. Доказването е по-рано в хода на самото заболяване. Започне ли да ти тече носа, да те стяга гърлото, да губиш вкус, може да се докаже наличието на вируса в горните дихателни пътища", каза той. 

"Втората група са за доказване на антитела - това може да се получи, ако се заразиш днес, след четвъртия ден вече може да започнеш да отделят вируса, а на 5-ия ден да получиш симптомите, които да се задълбочават и чак на 7-10 ден от началото на заболяването да получиш антитела, които много по-лесно и бързо могат да се докажат в капчицата кръв", заяви той.

"Това може да стане 7-10 дни след първия ти контакт с вируса. Той е бърз, но показва, че ти вече си развил заболяването и имунен отговор за него", каза Кантарджиев. 

"Която болница може да си ги осигури, да си ги вземе. Тези тестове обаче не може да покажат колко болни имаме", уточни той.

Преди това проф. Мутафчийски се извини на репортера на "Марица, който вчера попита дали може липсата на вкус и обоняние да е симптом за коронавирус. "Вчера отрекох, но има такова съобщение от УНГ специалисти от дружество във Великобритания. Има наблюдавани такива случаи. Когато говорихме за клиничната картина на болните, при всички се наблюдава сухота в устата", призна шефът на кризисния щаб.

"Разговарях снощи с мой приятел, който от 20 години работи в Италия и е на предния фронт. Той казва, че има такива пациенти, с такива оплаквания, но те казват, че усещат, че имат чуждо тяло в гърлото", продължи генералът.

"Това обаче не е определено - важно е дали имат висока температура, интоксикация, синкави устни заради недостига на въздух, обясни ми точно какво чува и какво не чува със слушалките и сатурацията (нивото на кислород в кръвта-б.р.). Тя е много показателна - ако излезе 89-90, то задължително човекът трябва да бъде в болница", обясни шефът на ВМА. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?