Следвайте ни

Проф. Кантарджиев с извънредни новини за ваксините и новите щамове на COVID-19

viber icon

Ваксината на „Пфайзер” и „Бионтех” е ефективна срещу новите варианти на COVID-19, които бяха открити в Кент и Южна Африка 

Ваксината пази от тежко прекарване на заболяването, независимо от щама. Това заяви пред „Телеграф” проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб. Това важи и за южноафриканската мутация.

У нас все още няма доказан случай на този щам, каза още специалистът.

Професорът обясни, че също както и при британския, така и при този от ЮАР се прави секвенриране.

Ново изследване на имунния отговор пък показва, че ваксината на „Пфайзер” и „Бионтех” е ефективна срещу новите варианти на COVID-19, които бяха открити в Кент и Южна Африка.

Професорът по вирусология Уилям Джеймс от университета „Оксфорд” и неговите колеги използвали кръвни проби от хора, които са се възстановили от вируса, както и от здравни лица, получили една или две дози от ваксината на „Пфайзер”. Хората, които са получили и двете дози от препарата, имат силна реакция на имунните Т клетки, които предпазват от разболяване.

966 са новите потвърдени случаи на коронавирус в страната за изминалото денонощие, сочат данните в Единния информационен портал. Това са 8,6 на сто от направените 11 164 теста, като по този показател се отчита спад на дневна база.

Повишава се обаче броят на приетите в болница до над 3300, като 304-ма са в интензивни отделения.

Починалите за денонощие са 33-ма, като излекувани са отчетени 522-ма души.

Над 3500 са ваксинираните в петъчния ден. Най-малко една имунизационна доза срещу коронавирус у нас е поставена на 74 694-ма души.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Ларго

Ларго

26.02.2021 | 17:43

Всеки ден хиляди били заразени вече една година ще стане и от къде ги намират толкова след като няма такава бройка в цялата държава

Отговори
2 0
Гюро Прав си

Гюро Прав си

13.02.2021 | 20:58

Но Как да обясниш на втренчения в трийсете сребърника ковидидиот чифут че всяко живо същество от флората и фауната нуждаещо се от слънце въздух и вода е приносител на вируси Дори за някой от тях това е част от защитните им сили за да продължат живота си Защо чифутите са се втренчили точно върху ЧОВЕКА като главен приносител докато хапват кебапчета приготвени от същия този ЧОВЕК Защо продават онлайно лайняните си стоки донесени от претъпканите им складове до нечий дом пак от ЧОВЕКА Защо лапат банана и си го бутат в една от дупките си набран от ЧОВЕКА от другия край на света Защо знайно е че този банан е минал през стотици ЧОВЕШКИ не чифутски ръце докато те чифутите се докопат до него с атрофиралите си от мързел ръце и си го наврът в някое от отверстията си Ама от банана и от кифтетата могат да вземат само от цената А от ЧОВЕКА и душата Това им е целта чифутска Нещо църквата и ония полковниците с пистолетче под расото да си чул да се пройзнесат по въпроса скоро Нема и да чуеш Казаха им чифутите Мирно Дадаха им Ролескси и Ролс Ройс да им цъкат часовниците как християнството умира и отнася телесата им Ройса както чифутите нашата религия Оставя религията на Тридесете сребърника Оставя ТО и онова хайванче от третия пол Но генерал Луков Татко Махно и заветите на чичко Адолф с полицейщина и ваксини чифутите знаят че не могат да унищожат И за туй са толкова агресивни Като змията преди смърта си И това им е края

Отговори
2 2
ГЮРО

ГЮРО

13.02.2021 | 20:09

Вирусът не само мутира, но и бива заместен от нов вирус. Може пак да е коронавирус, щото те са много и тялото ни е пълно с такива микроскопични гадинки, около 1.5 кг, 60 трилиона на брой. Та с ПъЦъРъ тестовете винаги при добро желание могат да те изкарат "почти умрял". А за Търговската здравна система, която търгува със здраве и живот, по-скоро ще ви докарат болест и мортос, отколкото обратното. И вечни ваксинации, три пъти на ден - сутрин, обед, вечер, на гладно. Вместо да ни оставят да си живеем нормално. Ама щом станахме "стока", тъй ще е.

Отговори
6 1
Вземете мерки Мерки и теглилки

Вземете мерки Мерки и теглилки

13.02.2021 | 17:44

Гледам днес едно врабче Пърха с криле весело и разнася кото ДиЕчЕл корона вирус Виках си да го хвана гадта и да му туря една маска на човката ама минах само с един скандал Хвръкна хайвана Явно не е запознат със заповедите на Министъра Явно не е запознат и с мерките на цял един щаб и как се поти Щаба Явно от държанието му личеше че нищо не знае и не е информиран за туй че има вече 50 вида ваксини нито е информиран за реда за ваксинация и в коя група попада Да не говоря за поведението му Пълно незачитане на противоепидимичните мерки Фърчи насам натам и отговорно ви заявявам разнася нови и нови модели щамове

Отговори
6 3
Дързост и красота

Дързост и красота

13.02.2021 | 16:35

Ми като ги ваксинирате кво правим после ? не казвате ваксинираме се и край с цирка или щама ще мутира и ще трябва нова ваксина :? Ако идва нов вирус пускайте трейлъра или квото ще е там ... не сега момента да изпускате юздите моляви !

Отговори
7 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай