Следвайте ни

Проф. Кантарджиев с горещ коментар за мерките по Коледа

viber icon

Никулден ще празнуваме със семействата си, но ще избягваме контакти с по-възрастните – тях трябва да ги поздравим по телефона. Ако вървят добре нещата, до 20 декември ще знаем дали ще може да се събират по две-три семейства за Коледа.

Все пак е редно да имаме едно наум, защото пандемията си е пандемия и трябва да пазим по-възрастните. Това заяви в сутрешния блок на БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб.

"Резултатите от тази седмица са доста благоприятни. В София за 14 дни имаме едно намаляване на случаите с около 20-25%, което е благодарение на мерките и че хората се осъзнаха. Засега нещата вървят добре.

Репродуктивното число е, че 10 души заразяват 7-8 , а не заразяват 20 човека. Целта е намаляване на общия брой и натиска върху системата на здравеопазването и успокояване на хората. Ето че когато не се критикуваме, мерките сработват и на Нова година можем да си позволим да се срещнем с едно или две приятелски семейства'', коментира още проф. Кантарджиев.

Обществото само узря, но по трудния начин, когато вече знаеш за починали близки, колеги, познати. Можеше да има много по-малко смъртни случаи, ако септември не се подигравахме на докторите и носехме маски. Не знам защо хората бяха заблудени така. Познавам лекари, които пет пъти си смениха мнението от началото на пандемията, допълни той.

Относно ваксините срещу новия коронавирус проф. Кантарджиев заяви, че всички ще бъдат максимално безопасни.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

пак политика и лобизъм

пак политика и лобизъм

06.12.2020 | 15:33

"Все пак е редно да имаме едно наум, защото пандемията си е пандемия и трябва да пазим по-възрастните. " - Затова ли щабът планиращ ваксинациите ги е сложил едва на четвърти етап? Първи са частните ферми за норки, сякаш без тях държавата ни ще спре да съществува!

Отговори
1 0
Лекар

Лекар

06.12.2020 | 10:42

Броят заразени намалява в София,защото масово се използват антигенни тестове,които не се регистрират в системата!

Отговори
6 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?