71
Следвайте ни

Проф. Кантарджиев разкри защо българите не искат да се ваксинират

viber icon

„Създаде се една обстановка на ненаучност при коментирането на ваксините срещу COVID-19“, каза проф. Тодор Кантарджиев в bTV Новините.

По думите му изказванията и на политиците срещу ваксинацията също са настроили хората отрицателно.

„МЗ трябваше да направи нещо по-задълбочено – да разбере какви са страховете на хората от ваксините“, смята Кантарджиев.

„Нежеланието хората да се ваксинират се дължи на непоследователните и грешни послания от Министерство на здравеопазването в последните три месеца“, допълни още той.

Преди време от МЗ представиха проучване на една от водещите лаборатории в страната, според което 45% от хората у нас са се срещали с вируса. Кантарджиев каза, че тази стойност е била завишена и е довела до невярно послание към хората.

Относно това дали децата са по-застрашени от коронавируса при настоящата вълна, Кантарджиев каза, че „Делта“ вариантът определено заразява много повече децата в сравнение с неговите предшественици.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (12)

М.И.

М.И.

22.09.2021 | 12:38

Наблягането само на ваксините е принципно грешно, защото успешни се оказаха само онези страни, които наложиха комплексни индивидуални и обществени противоепидемични мерки, върху които положиха ваксините, като финална поанта от този комплекс. В България, за съжаление, в нито един период по време на епидемията, противоепидемичният комплекс не функционираше и затова сме на опашката по всички параметри на успеваемост. Данните за динамиката на имунната защита трябва да се споделят с обществото в достатъчен обем, такива, каквито са, убедително, за да не се обезсилват аргументите. Да, ваксинираните се инфектират! Да, ваксинираните боледуват! Да, ваксинираните заразяват, но по-рядко и по-леко, защото имат по-нисък вирусен товар! Да, някои от ваксинираните боледуват дори тежко! Да, има и смъртни случаи, но в огромното мнозинство тежко боледуващите и тези с фатален изход са от рисковите групи, повечето възрастни хора, след достатъчно дълъг период след ваксинация, при глобално настъпление на новите варианти, при критичен спад на антивирусната защита, по-голям при векторната ваксина на AstraZeneca и по-малък при иРНК ваксините. При среща с "Делта" варианта ефективността на ваксините спада до 70%-80% според вида на ваксината, повече при векторните (AZ), по-малко при иРНК ваксините и това прави най-малко около 20-30%, предимно възрастни пациенти уязвими за инфектиране и по-тежко протичане. Трябва да се отчете и обстоятелството, че повечето неваксинирани са по-млади хора с нисък риск и те са по-малко уязвими от вирусната атака, а вероятно не малка част от тях са минали безсимптомно през инфекцията и затова боледуват по-леко и с по-добър изход. Когато експертите споделят откровено и обосновано факти, тогава няма да стават мишена за антиваксърите и ще печелят повече доверие. Отговорността е голяма и тя трябва да се носи с повече уважение към научните факти и с по-малко флирт с публиката. К.К.

Отговори
6 1
Боби

Боби

24.09.2021 | 12:06

Много правилен коментар на М.И. Дано го прочетат, разберат и осмислят повече хора !

Отговори
7 0
Докато плащат на лекарите, ще има пандемия

Докато плащат на лекарите, ще има пандемия

22.09.2021 | 07:07

Стимулира (симулира) се безкрайна епидемия от безкрайната лакомия на лекарите и кражбата на европейските пари. Спрете финансирането, за да спре "болестта".

Отговори
10 4
Шъ има яко трепане

Шъ има яко трепане

22.09.2021 | 01:57

Тая чифутска гнида специалист по въшките в кибуците нъл го пенсионираха и чифутката Фъндъкова нъл го прибра на кметската ясла да рупа Ко иска още дъртия чифутин дистибутор на чифутското ГМО

Отговори
2 7
Мир

Мир

21.09.2021 | 22:53

Нека всички антиваксери да умрат и тогава ще кажат да на ваксините.

Отговори
5 12
Нека ти ни

Нека ти ни

21.09.2021 | 23:11

Поведеш в отвъдното . И не само ти , ами и твоите роднини до 9 КОЛЯНО . Бъди християнин давай смело напред .

Отговори
3 4
Ваксиниран

Ваксиниран

22.09.2021 | 08:02

всеки сам решава дали да се ваксинира ,но чак пък такова изказване да умрът антиваксърите -грозно е.Стига тази злоба,стига тази омраза.

Отговори
8 0
Вариативен катализатор

Вариативен катализатор

21.09.2021 | 22:45

Ваксинацията не реши проблеми, не постигна изчистване на вируса, елиминация от популацията, и ни осигури само съвместен живот с него. Ваксините не постигат висок, сигурен и стерилизиращ ефект и поради това ваксинираните със слаб имунен отговор разпространяват вируса. Отговор какво ще стане при още нови варианти на вируса с променени характеристики няма, защото няма ефективно етиологично, срещу причинителя, лекарствено средство, нито за постянен траен имунитет

Отговори
6 5
Глупостите приключиха

Глупостите приключиха

21.09.2021 | 22:57

За периода от 01.03 до 14.09.2021 г. дяла на починалите лица със завършена ваксинация в България е 0,67% !!!!!!!!!!! , или 64 души от общо 9 494 починали лица с COVID-19 за съответния период. Тук приключват всичките лъжи и измишльотини на тъпаните по темата ваксини. Тези данни ще бъдат постоянно потвърждавани през следващите месеци.

Отговори
5 6
А бе ти няма

А бе ти няма

21.09.2021 | 23:15

ли вече да хващаш Богу дух . Явно си много ТЪП* И НЕ РАЗБИРАШ , ЧЕ НЯМА СМИСЪЛ ОТ ТЕБ . ЖАЛКО , ЧЕ БАЩА ТИ НАВРЕМЕТО Е СПАЛ И ТЕ Е НАПРАВИЛ . ИЛИ МОЖЕ БИ СИ ГРЕШКА НА ПРИРОДАТА . ДАНО СТАНЕШ ЖЕРТВА НА ПИЯН , ДРОГИРАН , НЕПРАВОСПОСОБЕН ВОДАЧ НА МПС ОТ РОМСКИ ПРОИЗХОД. И ДАНО СИ С ЦЯЛОТО СИ СЕМЕЙСТВО , ЗАЩОТО ЯВНО И ТЕ СА ОЛИГОФРЕНИ*** КАТО ТЕБ . ПОЧИВАЙ В МИР .

Отговори
1 5
Радев

Радев

21.09.2021 | 22:20

Каза : това е пропаганда на ГЕРБ , няма вирус . Ама мълчиш за тоя олигофрен *** А колкото до така наречените ваксини , НОРМАЛНО МИСЛИШ ТЕ ХОРА , НИКОГА НЯМА ДА СИ СЛОЖАТ ТЕЗИ БОЛКУЦИ*** ТОВА НЕ СА ВАКСИНИ , А НЯКАКВИ ПРЕПАРАТИ С НЕДОКАЗАНИ ВЪВ ВРЕМЕТО СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ ВЪРХУ ОРГАНИЗМА. И Е КРАЙНО ВРЕМЕ ТОЯ ЧОВЕК ДА СЕ НАВРЕ В ПАНЕЛКАТА СИ , ДА СИ ХАРЧИ ПЕНСИЯТА И НИКОГА ПОВЕЧЕ ДА МЕ СЕ ИЗКАЗВА . ЗАЩОТО ТОЙ Е ЕДИН ОТ ВИНОВНИЦИТЕ ЗА ПО-ВИСОКАТА СМЪРТНОСТ . ЗАЩОТО ТЕ СПРЯХА ПЛАНОВИТЕ ПРИЕМИ И ОПЕРАЦИИ В БОЛНИЦИТЕ И ХОРАТА , КОИТО ИМАХА НУЖДА ОТ ЛЕЧЕНИЕ СЕ ВЛОШИХА . ТАКА ЧЕ ..... ИЛИ ТИХО ИЛИ ПО-СКОРО ДА ХВАЩА БОГУ ДУХ

Отговори
4 9
Създаде се една обстановка на ненаучност при коментирането на ваксинит

Създаде се една обстановка на ненаучност при коментирането на ваксинит

21.09.2021 | 22:01

Защото коментират хора като теб.

Отговори
10 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?