Следвайте ни

Проф. Кантарджиев разкри какво става с българската ваксина срещу COVID-19

viber icon

„Месец януари имаше глътка въздух у нас. Лошото е, че сега имаме увеличение от няколко дни на новозаразените с коронавирус. Всичко това трябва да ни държи нащрек. Притеснителното на британския щам е, че той е по-прилепчив. За 15 минути може да се зарази човек с коронавирус от стария му вариант при по-тесен контакт, а сега с мутацията това става само за пет минути“, разкри директорът на Центъра по заразни и паразитни болести и член на националния оперативен щаб проф. д-р Тодор Кантарджиев 

„Много хора почнаха да обясняват как се разпознава британския вариант. Да, но ние търсим не само него, но и латиноамериканския, бразилския и южноафриканския. Сега ние ще можем да правим до 200 секвенирания на седмица.

Да видим само да не се появи някоя българска мутация на коронавируса. Да не стане така, че от нас да тръгне някой щам, който и да е по-опасен от тези, които ги има сега“, пошегува се той.

„Ще видим какво ще стане сега с мишките, на които сме сложили българската ваксина за коронавируса“, призна проф. Кантарджиев.

„България има традиции за ваксините. Направили сме неща, за които много малко се знае в нашето общество. Ето, че две години след въвеждането на ваксината за дифтерия във Франция у нас тя вече се слага. Имаме традиции, а сега с приказки да се разваля това не е добре. Ваксините и сега ще помогнат много. Това е много важно за здравомислещите българи“, увери здравният експерт.

„Важно е да се знае, че не говорим за 70% ваксинирани от обществото, за да има колективен имунитет, а 70% от всички хора да имат имунитет – той може да е придобит и след преболедуване на К-19. Най-добрият имунитет е този, придобит след преболедуването му, а не след ваксинирането“, поясни проф. Кантарджиев. 

„Третата вълна ще дойде, ако не се спазват мерките и гледаме това скупчване в моловете, събиране на много хора на едно място и подигравка с носенето на маските. До края на месеца, но ако се спазват тези мерки, може би ще има сериозно увеличение, но в никакъв случай вълна и натоварване на системата на здравеопазването“, поясни проф. Кантарджиев.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай