Следвайте ни

Проф. Кантарджиев позитивно: За 2 г. COVID ще стане сезонен вирус

viber icon

Точно преди една година на 8-ми март доказахме първите случаи на COVID в болниците в Габрово и в Плевен. Това бяха безсънни нощи за колектива на лабораторията и голямо натоварване за болничните заведения. Цяла нощ на осми получавахме материали от хора. Тогава имахме 2 работещи лаборатории, сега има 110.

Така отбелязва днешната дата директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред БНТ. 

"В нашата страна има британската мутация. Другите мутации ги чакаме с готовност, но трябва да гледаме да не ги допускаме. Засега всички мутации с изключение на нигерийската последна декември месец, която е описана. Караш по-леко, но ще имаш температурата, гърлобол за седмица до 10 дни. Ако стане такава мутация, която не се покрива от ваксините, ще ни се наложи есента да правим друга ваксина. Засега такава мутация няма и няма нужда от трета доза. Според мен ходът на пандемията е около 2 години, след което има вероятност коронавирусът да придобие сезонен характер", добави още той. 

"Засега производителите застават зад 2 дози от 1 ваксина. За мен една доза е напълно достатъчна", добави проф. Кантарджиев. 

"Спирането на плановия прием се прави в интерес на здравето. Нашите колеги лекари при най-малката заплаха ще направят операция геройски, както в момента оперират и хора с коронавирус включително", каза той. 

"За 1 година за коронавируса знаем повече, отколкото за повечето вируси. В топлото време ще намалее. При по-топло време мутациите няма да се задържат в обществото", каза още той. 

"Като грешка отчетох, че лекари създадоха недоверие, оттам идва страхът. Не плашим, говорим с цифри, споделяме опит от други държави", каза още той. 

"Финансовият въпрос е много важен. Когато някой каже - няма анализ, този човек не очаква ли да му плати министерството да хвали ваксините и не очаква ли пари от МС една програма за промоция. Мога да ви кажа - пари не съм взимал за промоция на ваксини, въпреки че всеки добронамерен човек може да види моите лекции. Не съм взимал пари за тези неща. На сайта на министерството има всичко, което се знае", каза проф. Кантарджиев. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

И в медицината има различни мнения

И в медицината има различни мнения

08.03.2021 | 11:16

Нормално е. Но когато едното се НАЛАГА като правилно ,да буди съмнения в хората. Това е медицински фашизъм.

Отговори
6 0
Мога  да  ви  уверя

Мога да ви уверя

08.03.2021 | 09:58

Че всички добросъвестни пациенти сме добронамерени и признателни на вас лекарите. Но и лекарите имат нужда от малко критика особено когато говорят на различни езици, въпреки че са научно обосновани.

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?