Следвайте ни

Проф. Кантарджиев: От климатици не се хваща коронавирус

Опасни са въздухопроводните системи, при които един и същи въздух циркулира в помещението, обясни проф. Кантарджиев

viber icon
От домашните климатиците не може да се заразим с коронавирус. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб. Опасни са въздухопроводните системи, при които един и същи въздух циркулира в помещението, обясни проф. Кантарджиев.
 
Опасни са въздухопроводните системи в обществени сгради, предприятия и старо проектирани кино и театрални салони, които водят до циркулация на въздуха в помещението. „Тоест взима от помещението въздуха затопля го и го връща отново“, обясни той. Не са опасни климатични инсталации, които вкарват отвън чист въздух, охлаждат го и го вкарват в помещението.
 
Проф. Кантарджиев посочи, че е добре прозорците в градския транспорт да бъдат отворени – така 10 пъти се намалява вероятността от зараза с коронавирус. Той призова хората да ползват маски в обществения транспорт, за тяхна безопасност.
 
Рискът в самолет е за хората, които са в непосредствена близост до болен и особено, ако течението от климатика пада върху него, и по този начин вирусът се разнася във въздуха, уточни проф. Кантарджиев.
 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Как не ви увря мозъкът

15.05.2020 | 13:09

Вирусът се хваща само от медия, лекар, ваксина и панголин

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?