49
Следвайте ни

Проф. Кантарджиев обяви най-важното в защитата от Омикрон

viber icon

"Който е с две дози на AstraZeneca, да си направи бустерна доза. За Омикрон най-важното е да имаш бустерна доза, 75% си защитен, в другите проценти преболедуването е по-леко. Тези, които сега решават да се ваксинират, да го направят навреме, за да се избегнат опашки и струпвания на хора", това каза в "Твоят ден" проф. Тодор Кантарджиев, консултант по ваксинация към СО.

Проф. Кантарджиев информира, че има много места в София, където това може да се направи и допълни, че 45% от столичани са ваксинирани, което е положителен факт.

Той добави, че докато не потвърди НЦЗПБ за наличието на Омикрон у нас, не може да се каже, че е тук.

Относно опасността от появяването на грип и Делта вариант на COVID, освен Омикрон, проф. Кантарджиев заяви, че и да се явят случаи на грип няма да е трагедия и новина.

"Ще имаме случаи през февруари и няма да са много. Омикрон ще измести Делта, както стана във Великобритания. Омикрон е доста по-инфекциозен. Във Великобритания има много ваксинирани, и то предимно с две на AstraZeneca, те вече си слагат бустерна, защото само с двете дози защитата не е голяма", заяви още той.

"Когато има висок процент заболели, се вдига и процентът на хората, влизащи в болница, много зависи и от средната възраст на населението, а ние сме с по-възрастно население. Това е риск за здравната ни система, Омикрон се разпространява бързо, не бива да се неглижира. Натоварва се спешната помощ и лекарите на първа линия", предупреди Кантарджиев.

Според него след седем месеца не нищо неправене всяка мярка е полезна, както и тази за стимулиране на пенсионерите да се ваксинират със 75 лева. За него мерките просто трябва да се спазват - маски, дистанция и изолиране на болните.

Проф. Кантарджиев смята, че трябва да има информация относно имунизацията за различни групи от хора - майки с деца, пенсионери, млади хора.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Нали беееее

Нали беееее

29.12.2021 | 15:49

Най важното е да не фанете птичи въшки и трипари от близък контакт без маска

Отговори
2 0
Не е лош човек

Не е лош човек

29.12.2021 | 11:42

Ама върши лоши неща. абе - ЧИФУТ

Отговори
3 1
Рязана карабина

Рязана карабина

29.12.2021 | 13:07

Ама ти си много гнусен

Отговори
0 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?