Следвайте ни

Проф. Кантарджиев: Няма хаос с разликата на числата за заболелите

viber icon

Няма хаос с разликата на числата за заболелите от коронавирус. 101 дни данните се събираха по телефон и факс, сега се въведе електронна система, която откри грешки на предишната система, които никой не искаше да скрие. Преди казваха, че нарочно сме увеличавали броя на починалите, а сетга се оказа, че 12 смъртни случая не са били вписани.

Това каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб пред БНТ.

"Никой от щаба не е карал хората да пишат, че пациентите са починали от коронавирус", категоричен бе той.

"Още през март казахме, че пикът ще е средата на април, слава Богу адът не беше в цялата страна, а в някои болници, които сериозно намалиха капацитета си.

Кой ви каза, че всичко е свършило, просто се появиха някои положителни тенденции - за четвърта седмица числото за предаване на заразата - вече 10 заразяват 8, но инфекцията е сред нас и има някои клъстери, които ни заплашват.

В Северна Македония мюсюлманските празници създадоха огнища на инфекцията, докато у нас се взеха мерки да не се събират хора в джамиите", обясни той.

"Блокадите на села и градове не е ефективна мярка", категоричен бе той. 

"Ако има тенденция за повишаване в 5 параметра, които следим всеки ден, може да има затягане на мерките. Засега разчитаме на съзнанието на българския народ и дори да отпаднат някои мерки, да продължава да избягва събирания на закрито, да се мият редовно ръцете. 

Доста хора и след отпадане на мерките ще продължат да си носят маските в градския транспорт и магазините, и това е правилно.

Преди 2 месеца Мангъров каза, че 500 000 българи са имали контакт с вируса, сега станаха 200 000 според него. Скоро ще имаме надеждни данни за влезлите в контакт с коронавируса - изследване в Пловдив. Иначе някой колега, който представлява само себе си, може да си говори всичко", обеща Кантарджиев.

Разстройствата по морето през лятото са бактериални, а на морето в предстоящия сезонсъщо да не се събират много хора в затворени помещения, а купоните - навън. Най-добрият дезинфенктант е слънцето.

Внимавайте за кърлежи, като отидете днес на Задушница на гробищата ", предупреди професорът. 

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?